Πιο συγκεκριμένα ο αιρετός Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, εμπιστεύθηκε στον αναγνωρισμένο δημοσιογράφο Ηρακλή Γαλανάκη να συντάξει μια βάση δεδομένων ώστε να καταγραφούν όλοι όσοι αγαπούν το νησί αλλά και προέρχονται απ΄ αυτό και ζουν στο εξωτερικό.
«Απώτερος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός θεσμικού φορέα, στα πλαίσια της Περιφέρειας, που να διαθέτει όλα τα μέσα, σε ανθρώπινο και υλικό δυναμικό, που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στην υλοποίηση των στόχων του. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσπάθεια σε επίπεδο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που ξεκινά με την πρωτοβουλία αυτή του κ. Αρναουτάκη, από την Κρήτη και που ελπίζομε ότι θα βρει μιμητές και την στήριξη και νομική κάλυψη της ελληνικής Πολιτείας. Η Περιφερειακή και επί μέρους αυτή προσπάθεια, όχι μόνο δεν αντιστρατεύεται οποιαδήποτε πανελλήνια προσπάθεια, αλλά αντιθέτως την στηρίζει, την ενισχύει, την εμπλουτίζει και της αυξάνει, τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα.
Η προσπάθεια όμως αυτή για να επιτύχει, πρέπει να είναι μια συνολική προσπάθεια. Μια προσπάθεια όλων. Χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και συμφέροντος. Με κοινή βούληση για κοινούς στόχους και δράσεις στην υπηρεσία της ενίσχυσης των υλικών και άϋλων δεσμών, των Κρητών όπου Γης με την Περιφέρεια Κρήτης. Που θα επικροτούν την πρωτοβουλία γιατί πιστεύουν στα πολλαπλά πλεονεκτήματα που θα έχει για όλες και για όλους και φυσικά για την Κρήτη και την Ελλάδα» σημειώνει o Ηρακλής Γαλανάκης.
Ζώντας για χρόνια στο εξωτερικό ο κ. Γαλανάκης, ως φοιτητής και ως εργαζόμενος, συμμετείχε ως ιδρυτικό, η απλό μέλος στη δημιουργία και λειτουργία ελληνικών και φιλελληνικών φορέων. «Είμαι πεπεισμένος για την αξία της προσπάθειας , των στόχων της και των δυνατοτήτων επιτυχίας της. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι Απόδημοι Κρήτες, όπως και οι λοιποί Έλληνες, αποτελούν ένα πολύτιμο και ανεξάντλητο ορυχείο που η αξιοποίησή του μόνο υψηλά, θετικά και ποιοτικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει για όλους .(Περιφέρεια και Απόδημοι). Άλλωστε υπάρχουν ήδη φορείς Κρητών σε παγκόσμια κλίμακα, που διατηρούν και καλλιεργούν τους δεσμούς και τις σχέσεις με την Κρήτη και την Ελλάδα» τονίζει.
Στο πλαίσιο αυτό έχει συντάξει ένα ανοικτό ερωτηματολόγιο που το έχει απευθύνει σε φορείς του εξωτερικού ζητώντας τα εξής :
Α. Γιατί πρέπει να υπάρχει μια Υπηρεσία της Περιφέρειας, η οποία θα ασχολείται με την καλλιέργεια, ανάπτυξη, ενίσχυση και εμπλουτισμό των σχέσεων της Περιφέρειας με τους Απόδημους Κρήτες;
Β. Με βάση την εμπειρία σας, τους στόχους που έχετε θέσει ως φορέας και το όραμα σας, ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος και το έργο της Υπηρεσίας αυτής; Τι περιμένετε από την Περιφέρεια και τι θα μπορούσατε να προσφέρετε εσείς στην Περιφέρεια Κρήτης;
Γ. Μπορείτε να μας ενημερώσετε αν υπάρχουν ανάλογοι φορείς και υπηρεσίες άλλων εθνικο-τοπικών φορέων, ελληνικών ή αλλοδαπών, ποιες είναι, ποιους στόχους έχουν θέσει και πως λειτουργούν;
Παραπέμπει μάλιστα στο προσεχές Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών ώστε να υπάρξει μια συνολικότερη και πιο ολοκληρωμένη γνώμη και πρόταση, η οποία θα θέσει τις βάσεις για ένα οικοδόμημα που θα πρέπει να είναι ικανό να νικά το χρόνο και να διαπερνά τις γενεές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr