Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Περιθώρια δεν υπάρχουν για διαφοροποιήσεις καθώς το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα, γι’ αυτό οι δυο εταίροι, προσδίδουν χαρακτήρα άτυπης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την δικομματική κυβέρνηση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Ο σκληρός διληματικός χαρακτήρας μπαίνει ως γραμμή άμυνας από τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο.
«Οι βουλευτές κατανοούν τον ρόλο τους και την αποστολή τους και γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν» σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, με νόημα, ενώ προσπαθούν να δείξουν, όχι με απόλυτη επιτυχία ότι δε θα υπάρξουν μέτρα για την κάλυψης του όποιου κενού θα φανεί τον Οκτώβριο…
Ο Κ. Μπούρας από τη Ν.Δ. και ο Ο. Κωνσταντινόπουλος κάνουν την αναγκαία έρευνα για να βρουν τους αντιρρησίες, ώστε έγκαιρα να γίνει το κατάλληλο «μασάζ». Στη Ν.Δ. υπάρχει ένα βουβό κύμα δυσαρέσκειας, που ξεκινά από το γεγονός ότι βρέθηκαν σε κοινή κυβερνητική πορεία με το «μισητό» άλλοτε αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ως δέκτες της λαϊκής δυσαρέσκειας αντιλαμβάνονται ότι οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν παράλληλα και ταφόπλακα προοοπτικών επανεκλογής.
«Δεν είναι κυβέρνηση αυτή», είπε ο κ. Ν. Κακλαμάνης, για «νομοσχέδιο κουρελού» και για φορολογική επαναστατική μεταρρύθμιση που δεν ήρθε μίλησε ο κ. Ανδρ. Ψυχάρης που τελευταία έχει σηκώσει τη σημαία της κριτικής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η Ντόρας= Μπακογιάννη ξιφουλκεί εναντίον της τρόικας.
Βουλευτές, που διαφωνούν με τον τρόπο που κινείται συνολικά ο κ. Σαμαράς, όπως ο Γ. Βλάχος, ( ο οποίος εξανέστη με τη δια βοής εκλογή του νέου ΓΓ της Ν.Δ.) προβληματίζονται συνολικά για το πού το πάει η κυβέρνηση, αλλά και άλλοι βουλευτές (π.χ. Αλ. Δερμετζόπουλος, Κ. Κουκοδήμος, Λ. Τσαβδαρίδης, Ηλ. Βλαχογιάννης, Μιχ. Ταμήλος, κ.α. ) που αντιδρούν για το εκβιαστικό δίλημμα που τίθεται κάθε φορά είναι στο επίκεντρο της προσοχής της ηγεσία της Κ.Ο.
Στο Μαξίμου, πάντως, δεν ξεχνούν τον Φεβρουάριο του 2012, όταν ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε διαγραφή 21 βουλευτών που δεν ψήφισαν το Μνημόνιο ΙΙ, οι περισσότεροι εκ των οποίων μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας δεν είχαν εκφραστεί δημόσια για το ποια στάση θα κρατήσουν. Σήμερα, βεβαια, τέτοια περιθώρια δε υπάρχουν…
Στο ΠΑΣΟΚ, που η κοινοβουλευτική ομάδα είναι μικρή, οι αντιδράσεις θεωρούνται «ελεγχόμενες». Υπάρχει αισιοδοξία ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστεί συντεταγμένα στη Βουλή, παρά τις όποιες ενστάσεις έχουν διατυπώσει δημοσίως αυτοδιοικητικοί και μη, π.χ. ο Π. Κουκουλόπουλος, η Θ. Τζάκρη και ο Γ. Ντόλιος ή αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φ. Γεννηματά η οποία έχει δεσμευτεί ότι τα αμυντικά συστήματα δεν θα έχουν την τύχη της ΕΡΤ.