Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει ένα στίγμα του κυβερνητικού προγράμματος, που θα βασίζεται σε όσα έχει εξαγγείλει στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Από τον τρόπο εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, μέχρι τη λειτουργία του κοινοβουλίου θα θελήσει να δώσει το στίγμα μιας νέας μεταπολίτευσης, μακριά από τις αδράνειες του μέχρι σήμερα ενεργού πολιτικού συστήματος, που παράλληλα βάζει και πάλι σε τροχιά εξουσίας μια προοδευτική πλειοψηφία, σε σαφή αντιπαράθεση με το νεοδεξιό λόγο της Ν.Δ, που επιδιώκει, όπως σημειώνει να «ξεμπερδέψει με την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς». Θα θελήσει να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια νέα ανάγνωση των πολιτικών αναγκών της χώρας, που μπορεί να εγγυηθεί μιας ασφαλή πορεία.
Το θέμα είναι βέβαια, εάν θα πείσει, ότι μπορεί να δώσει απαντήσεις στη σκληρή κυρίως οικονομική πραγματικότητα, αλλά και να χτίσει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, με όσους (ΔΗΜΑΡ, επιχειρηματικός κόσμος, μικρομεσαίοι) πλέον βρίσκονται, φύσει θέσει, απέναντι από τη διακυβέρνηση Σαμαρά. Οδηγός σε αυτό αναμένεται να είναι η ομιλία που εκφώνησε στην Πάτρα, όπου κύριο στόχο είχε να αναδείξει την πρόταση για πάγωμα καταβολής τόκων στους δανειστές, όπως έχουν προτείνει εδώ και χρόνια πολλοί οικονομολόγοι. «Μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δις ευρώ» τόνισε στην Πάτρα κάνοντας λόγο για πάγωμα καταβολής των, χωρίς ωστόσο να ζητά διαγραφή του χρέους. Το ζήτημα και σε αυτήν την περίπτωση είναι το πώς θα πείσει την κοινωνίαςότι θα διασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα, που και σε αυτήν την περίπτωση είναι κομβικό για να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές.
Οι συσχετισμοί
Στο φόντο αυτό πρόθεση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Τσίπρας να πετύχει τη μέγιστη δυνατή αποδοχή από το συνέδριο, με την προεδρική πλειοψηφία, ει δυνατόν, να ξεπερνά τους συσχετισμούς του προηγούμενου συνεδρίου (65% προεδρικοί, 26% η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη) αλλά και να δώσει μια εικόνα ενιαίας παράταξης προς τα έξω, με όπλο τη συμβολική κίνηση αυτοδιάλυσης της μεγαλύτερης παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ του ΣΥΝ. Μικρό αγκάθι σε αυτό είναι η διαφοροποίηση, του Μανώλη Γλέζου, του οποίου το ειδικό βάρος κανένας δεν αμφισβητεί στο χώρο. Το πρόσωπο σύμβολο της Αριστεράς έχει συνυπογράψει μαζί με άλλους (Γιάννης Θεωνάς, Αντώνης Νταβανέλλος, στελέχη ΔΗΚΚΙ) κοινό κείμενο κατά της διάλυσης των συνιστωσών. Πάντως εξετάζεται μια λύση που θα ικανοποιεί τους πάντες δηλαδή η διατήρηση εκτός κομματικών μηχανισμών των οργανώσεων αυτών και δε θα διακινδυνεύει την προοπτική εξουσίας του χώρου.
Οι λίστες και οι εκλογές
Το Συνέδριο θα εκλέξει και τη νέα Γραμματεία, η οποία θα είναι μικρότερη των 35 μελών της σημερινής Γραμματείας και την Κεντρική Επιτροπή όπου υπολογίζονται σε 800 οι υποψήφιοι για τις 200 θέσεις. Για τη θέση του γραμματέα, η πλειοψηφία αναμένεται να προτείνει και πάλι τον συντονιστή της γραμματείας Δημήτρη Βίτσα, ενώ όπως όλα δείχνουν εκπρόσωπος τύπου του κόμματος θα παραμείνει και μετά το Συνέδριο ο Πάνος Σκουρλέτης.
Οι κεντρικές λίστες στο Συνέδριο θα είναι δύο. Η μια των «προεδρικών», δηλαδή της «Αριστερής Ενότητας» (ΑΡΕΝ) που έχει αναφορά απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα, του Κοινωνικού Μετώπου του Αλέξη Μητρόπουλου και Παναγιώτη Κουρουμπλή, της Πρωτοβουλίας του Δημήτρη Παπαδημούλη και μικρότερων τάσεων όπως η ΑΡΕΝΑ, ο Νέος Αγωνιστής κ.ο.κ. Η δεύτερη λίστα είναι η «Αριστερή Πλατφόρμα» των Παναγιώτη Λαφαζάνη-Δημήτρη Στρατούλη, που συμμαχεί με τη ΔΕΑ (Αντώνης Νταβανέλος), το Κόκκινο (Π. Κοσμάς), την ΑΠΟ (Γ. Σαπουνάς) και πιθανόν την ΚΕΔΑ (Γ. Θεωνάς) και το ΔΗΚΚΙ (Γ. Μαντάς). Στο εσωτερικό των δυο αυτών κυρίαρχων πόλων, θα διακινηθούν πολλές μικρότερες λίστες, καθώς η Κουμουνδούρου βρίθει από ομαδοποιήσεις. Δεν αποκλείεται, πάντως, να εμφανιστούν και μια ή δυο ακόμα λίστες-ακούγονται π.χ. μια ομάδα «Ανεξάρτητων» και η «Μαρξιστική Φωνή», πρώην τροτσκιστική οργάνωση που προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αριθμός όσων προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή των συνέδρων εκτιμάται γύρω στις 33.500 με δεδομένο ότι το μέτρο για την εκλογή συνέδρων είναι ένα προς δέκα, οι σύνεδροι θα ανέλθουν στις 3.350 συν τους 50 περίπου αριστίνδην.