Η κυβέρνηση που διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα αντιμετωπίζει κίνδυνο διάσπασης της κοινοβουλευτικής συνοχής της καθώς παρά την αντίθεση του πρωθυπουργού, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προωθούν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.Το θέμα είναι πιθανό να τεθεί εκ νέου σε νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων η οποία ενδέχεται να γίνει την προσεχή Πέμπτη.
Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι παρά τις -σε υψηλούς τόνους- δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω, διαμηνύοντας ότι "όποιος θέλει ας προχωρήσει. Να πάει στη Βουλή με πρόταση νόμου".
"H κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο" αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου στέλνοντας το μήνυμα στους άλλους κυβερνητικούς εταίρους, που επιμένουν για την αναγκαιότητά εισαγωγής του προς ψήφιση. Παρά ωστόσο τη διαφωνία δε διαφαίνεται ανησυχία για την κυβερνητική σταθερότητα, ούτε υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης για τον υπουργό Δικαιοσύνης. το μπαλάκι είναι πλέον στην πλευρά ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, που φέρονται αποφασισμένοι να φέρουν στη Βουλή νομοσχέδιο, αλλά άγνωστο με ποια μορφή...
"Διαφωνήσαμε, δεν υπήρξε καμία συμφωνία", ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ διευκρίνισαν ότι στα υπόλοιπα θέματα "πάμε καλά". Επίσης αναφέρουν ότι δεν έχει προσδιοριστεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και μετά από σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης για τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ευ. Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε επικαιροποιήση της συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων, σημειώνοντας ότι το ζήτημα του αντιρατσιστικού ν/σ είναι "κρίσιμο" και πως υπάρχει "διεθνής υποχρέωση να έχουμε μία πλήρη νομοθεσία κατά των φασιστικών συμπεριφορών".
"Το αντιρατσιστικό ν/σ είναι μεγάλη, δημόσια πράξη", είπε ο Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι "πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, πρέπει να πειστεί και η ΝΔ ότι δεν κάνουμε μια συζήτηση τεχνική και νομική, αλλά μια συζήτηση που είναι βαθιά πολιτική, αξιακή και ιστορική"
Προειδοποίησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει άμεσα τη δική του πρόταση νόμου, αναζητώντας τη στήριξη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχουν δύο λύσεις και πως το θέμα αυτό δεν παραπέμπεται σε καμία νεότερη συζήτηση.
Η πρώτη λύση, "αυτή που σαφώς προτιμούμε", είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί να ψηφιστεί "από τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία" από όλο το συνταγματικό τόξο, από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης".
Εάν η κυβέρνηση τελικώς δεν συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, είπε, "η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία είμαι βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ και άλλα κόμματα γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται τα κείμενα αυτά, να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή και ευελπιστούμε πως η ΝΔ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει με τους βουλευτές της την πρόταση νόμου".
"Πάντα με τη συζήτηση ανοικτή για οποιαδήποτε βελτίωση ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα και καμία παρεξήγηση", πρόσθεσε.
"Κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική, αλλά "κυβέρνηση συνεργασίας".
Φ. Κουβέλης
Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι ζήτησε να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό ν/σ, χαρακτηρίζοντας το "δημοκρατική υποχρέωση". Τόνισε δε ότι "η υπάρχουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τις διατάξεις τις οποίες εισάγει".
Πρόσθεσε ότι "όταν θα έρθει στη Βουλή θα είναι ανοιχτές οι διαδικασίες για τροποποιήσεις και διορθώσεις".
Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να πει πότε ακριβώς θα έρθει στη Βουλή, σημείωσε εμφατικά ωστόσο ότι "όποια καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη".
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε "απαράδεκτη" και τη στάση της ΚΕΝΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια της "δύο ώρες πριν από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών να εκδώσει την άποψη της, ελέγχεται για απαράδεκτη σκοπιμότητα". Εξέφρασε μάλιστα την πλήρη διαφωνία του με τη γνωμάτευση.
"Τον Α. Ρουπακιώτη τον στηρίζουν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί", ανέφερε ο κ. Κουβέλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Το πόρισμα της ΚΕΝΕ για το αντιρατσιστικό
Επαρκές χαρακτηρίζει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο - 927/1979 - για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για αοριστία και αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.
Στο πρακτικό της γνωμοδότησης της ΚΕ.Ν.Ε. που έγινε πριν λίγο γνωστό, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
- «Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου».
- «Ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις».
- «Η Καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ' εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».
Σε άλλο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ότι αφορά το νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη ότι «η ποινικοποίηση της διαλαμβανομένης συμπεριφοράς με εκφορά ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου με τη συγκεκριμένη και σε πολλά σημεία αόριστη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με όσα εκτίθενται πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εκτός του προστατευτικού πεδίου της συνταγματικής τάξης».
Ακόμη, στις παρατηρήσεις της η ΚΕ.Ν.Ε. αποφαίνεται ότι, πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση ορισμένων διατάξεων και εξειδίκευση εννοιών.
Ειδικότερα, αναφέρει η ΚΕ.Ν.Ε στην γνωμοδότηση της: «Υπάρχουν αόριστες έννοιες όπως π.χ. «παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος...», «κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία», οι οποίες πρέπει είτε με συγκεκριμένους χωριστούς ορισμούς ή στο ίδιο περιεχόμενο των διατάξεων να αποσαφηνισθούν και να εξειδικευθούν ή να αντικατασταθούν ώστε να μην ελλοχεύει κάθε φορά ο κίνδυνος να παρερμηνευτούν και να εφαρμοσθούν σε περιπτώσεις που δεν ήταν στους σκοπούς ούτε της
απόφασης, ούτε του εσωτερικού νομοθέτη».
Τέλος, η ΚΕ.Ν.Ε τονίζει την ανάγκη «ιδιαίτερης προσοχής η περίπτωση επιβολής κυρώσεων» σε ό,τι αφορά στην ευθύνη νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων.
Στη Βουλή την Τρίτη η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η απόφαση ελήφθη κατόπιν των σχετικών "διαρροών", όπως έλεγαν, από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι "αν δεν ψηφιστεί και από τους τρεις εταίρους δημιουργείται σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση".
Διαβάστε επίσης:
- «Επιθεώρηση» του Σκορπιού από τον Ριμπόλοβλεφ
- «Καμπανάκι» από τον S&P για την αξιολόγηση της Γαλλίας
- Deal «μαμούθ» από την Valeant - Εξαγορά της Bausch & Lomb έναντι 8,7 δισ. δολαρίων
- Σφακιανάκης: Αναδιάρθρωση δανεισμού ομίλου
- Eurobank: Προτείνει επαναγορά στο 100% των υβριδικών τίτλων
- Ελλάδα: Το 5ο φθηνότερο ρεύμα στην ΕΕ
- Πως θα συμπληρώσετε το Ε1
- ΥΠΟΙΚ: Αυτόφωρο για όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ
- Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η υπόθεση της αγοραπωλησίας του Σκορπιού
- Ήρθε στην Ελλάδα το νέο Toyota RAV4
- Έρχεται αναβάθμιση ελληνικών λιμανιών από την Κομισιόν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr