Ο σχεδιασμός είναι, το αργότερο έως την Τρίτη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο ανακοινώσεων.
Αγκάθι συνεχίζει να αποτελεί το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, όπου εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Η νομοθετική ρύθμιση είναι ένα από αυτά, αν και το ζήτημα της συνταγματικότητάς της αποτελεί πονοκέφαλο.
Ωστόσο με συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου» ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μιλά για απολύσεις επιόρκων και αναφέρει πως «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».
Πιέσεις σε Ρουπακιώτη και Μανιτάκη
Σε αυτά τα μέτωπα αναμένεται να εστιάσει η κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιήσει τους τροϊκανούς. Πιέσεις ασκούνται τόσο στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, ώστε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες με τα οργανογράμματα, όσο και στον κ. Αντ. Ρουπακιώτη ώστε να βοηθήσει στη γρήγορη στελέχωση με δικαστικούς των πειθαρχικών συμβουλίων. Δε λείπουν και τα μηνύματα προς τους άλλους υπουργούς για στενή συνεργασία με τον υπουργό διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού με τη φράση «όλοι μας θέλουμε να γίνει καλύτερη δουλειά. Κι όταν είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει».
«Νίκες» της τρόικας
Πάντως η τρόικα ήδη καταγράφει «νίκες» στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση. Κυρίως στα ζητήματα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ακόμα και στο θέμα του αριθμού των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, όπου η λύση θα δοθεί με ένα αριθμό καταβολών κοντά στο 48, η τελική απόφαση απέχει από τις αρχικές διαθέσεις της κυβέρνησης (100 δόσεις).
Άλλο ένα ζήτημα σημαία για την κυβέρνηση, επίσης, παραμένει χωρίς θετικό αποτέλεσμα, μέχρι νεωτέρας. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα οποία είχε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν έχουν γίνει αποδεκτά. Ωστόσο υπάρχει ελπίδα καθώς η κυβέρνηση "κούρεψε" την έκπτωση στο χαράτσι κατά 5%,οπότε χρειάζεται και για επικοινωνιακούς λόγους μια νίκη.
Πάντως, το δημοσιονομικό κενό, που υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ τη διετία 2013 -2014 από την τρόικα είναι ο "βασικός" μπαμπούλας" που χρησιμοποιεί η ίδια για να αποθαρρύνει τη διάθεση της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων, αλλά και το αίτιο που θα φέρει και πάλι τη φορολόγηση των ακινήτων στο επίκντρο το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε επίσης
Σαμαράς: «Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr