Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ήταν γεμάτο από τη στιγμή της άφιξής του στην Τουρκία. Στις 9.45 σήμερα το πρωί ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και στη συνέχεια στις 11.00 με τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν, έχοντας στην ατζέντα των συνομιλιών όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι συναντήσεις έγιναν υπό τη σκιά, που δημιούργησαν οι ρηματικές διακοινώσεις των δύο χωρών στον ΟΗΕ τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.
Αυτή την ώρα, οι δύο πρωθυπουργοί προεδρεύουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας, στο οποίο θα μετέχουν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμφωνιών και κοινές δηλώσεις. Αντικείμενο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας και στο τέλος θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.
Συμφωνίες και μνημόνια χαμηλής πολιτικής
Το Συμβούλιο αναμένεται να καταλήξει σε περισσότερες από δέκα συμφωνίες και μνημόνια σε τομείς χαμηλής πολιτικής, με σημαντικότερη αυτήν της συνεργασίας στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης.
Ωστόσο προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει επιλεγμένες κινήσεις όξυνσης των διμερών σχέσεων εν όψει της διαμόρφωσης μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με κυρίαρχο το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Μπορεί η επίσκεψη Σαμαρά να «επιβάλλει» προσεκτικές κινήσεις εκατέρωθεν, ωστόσο, η διάθεση της Άγκυρας να δηλώσει «ηχηρό παρόν» στο παιχνίδι της ενέργειας προβληματίζει της ηγεσίες των Ε.Δ. και της διπλωματίας. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το ζήτημα των κρίσεων στις Ε.Δ. λαμβάνει κρίσιμες διαστάσεις καθώς, οποιαδήποτε αναστάτωση δε θα ήταν χρήσιμη αυτήν την περίοδο, όπου βήμα – βήμα αναδεικνύεται ο τεράστιος ενεργειακός πλούτος της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως διαφάνηκε και από τη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ πρόθεση της Αθήνας είναι να στείλει μήνυμα συνεργασίας στην Άγκυρα, αλλά και ταυτόχρονα να τονίσει ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα η ανακήρυξη της ΑΟΖ. Ωστόσο αυτό, κυρίως, ως πρόθεση πρέπει να εκλαμβάνεται στο πλαίσιο ενός πολύπλοκου παιχνιδιού, που από τη μια έχει τον υποθαλάσσιο πλούτο κι από την άλλη το παιχνίδι των αγωγών, όπου τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τον Ιούνιο. Εκεί η Τουρκία είναι εντός και στα δύο σχέδια ΤΑΡ και Ναμπούκο.
Στη δεκάδα των πλουσίων ενεργειακά χωρών Ελλάδα - Κύπρος
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης Κώστας Σταμπολής τα επιβεβαιωμένα αποθέματα σε Κύπρο και Ισραήλ μαζί, ισοδυναμούν, ή και υπερβαίνουν, αυτά του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο βρίσκεται στις πρώτες δέκα χώρες του κόσμου σε ποσότητες φυσικού αερίου,
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του δευτέρου ενεργειακού συμποσίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το διήμερο 14- 15 Μαρτίου, ο κ. Σταμπολής επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται η δυνατότητα για μεγάλης κλίμακας παραγωγής υδρογονανθράκων, εντός του ευρωπαϊκού χώρου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Έλληνας ανέφερε ότι η Κύπρος εδραιώνεται στον ενεργειακό και πολιτικό χάρτη, τονίζοντας πως εάν γίνει σωστή αξιοποίηση του φυσικού αερίου, το αργότερο μέχρι το 2025, η περιοχή Βασιλικού θα καταστεί κέντρο βιομηχανιών, βασισμένο στο φυσικό αέριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο συνέδριο Athens Εnergy Forum ο Σόλωνας Κασσίνης, γενικός διευθυντής ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι προοπτικές της ΑΟΖ του νησιού δεν περιορίζονται στις μέχρι τώρα ανακαλύψεις του οικόπεδου 12, οι ποσότητες του οποίου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οριακές για μεγάλης έκτασης επενδύσεις (περίπου 200 δισ. κυβικά μέτρα).
Όπως είπε, η επικείμενη τον Ιούνιο νέα γεώτρηση στο ίδιο οικόπεδο από τη Noble, όπως και οι γεωτρήσεις στα οικόπεδα 9, 10 και 11 από τις εταιρείες ΕΝΙ, Total και KOGAS θα πολλαπλασιάσουν τις διαθέσιμες ποσότητες. Η δε σημασία της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο με γεωτρήσεις σε βαθύτερα στρώματα, όπου οι πιθανότητες για εύρεση πετρελαίου είναι πολύ αυξημένες.
Σύμφωνα με τον κ. Κασσίνη, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει τις αποφάσεις της και προχωρά σε προκαταρκτικές εργασίες για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. Την πιθανότητα μέρος του αερίου να διοχετευθεί προς τα δυτικά τη συνέδεσε με τη μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια και την πόντιση καλωδίου 2.000 ΜW προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Πιέσεις για διοχέτευση κυπριακών υδρογονανθράκων την Τουρκία
Στο ίδιο συνέδριο ο Hugh Pope, αρμόδιος για θέματα Κύπρου και Τουρκίας του International Crisis Group, το οποίο εδρεύει στην Τουρκία επενέλαβε μια διαδεδομένη άποψη που αναμένεται να ανακινηθεί μετά και την κυβερνητικήα αλλγή στην Κύπρο. Η άποψη αυτή υποστηρίζει ότι η καλύτερη λύση για το αέριο της Κύπρου είναι να οδεύσει προς την Τουρκία με αγωγό, 400 χιλιομέτρων, κόστους 3 δις. δολαρίων, ώστε να καλυφθεί η εκεί ζήτηση και στη συνέχεια μία ποσότητα θα μπορούσε να διοχετευθεί προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω του τουρκικού δικτύου. Έτσι, πολλοί τονίζουν ότι θα λυθεί το Κυπριακό και θα βελτιωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις, με αποκλειστική ωστόσο πρόσδεση της Ελλάδας στην Τουρκία. Ωστόσο αντίλογος υπάρχει καθώς αντιστοίχου κόστους είναι αγωγός ή καλώδιο που μπορεί να ενώσει Ελλάδα και Κύπρο...
Με δεδομένα αυτά αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ομότιμου Καθηγητή Γ. Κασιμάτη κατά την παρουσίαση του βιβλίου του συνταγματολόγου Γ. Κατρούγκαλου «Η κρίση και η διέξοδος» ότι οποιαδήποτε αξιοποίηση υδρογονανθράκων πρέπει να γίνει εκτός μνημονίων και ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα ισούται με εγκληματική εκχώρηση εθνικού πλούτου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr