Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι θεωρούν ότι κέρδισαν… ΝΔ και ΔΗΜΑΡ γιατί βγήκαν απέξω από το κάδρο, το ΠΑΣΟΚ γιατί κέρδισε ασπίδα προστασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αποδόμησε περαιτέρω τον κ. Βενιζέλο, οι ΑΝ.ΕΛ. γιατί επανέκαμψαν μετά την τελευταία τους εσωκομματική κρίση, το ΚΚΕ γιατί είχε ψύχραιμη κι ορθόδοξη παρουσία και η Χ.Α. γιατί μπήκε στο κεντρικό πολιτικό κάδρο αρθρώνοντας λόγο σε εθνική εμβέλεια…
Παθητική ουδετεροφιλία από τη Ν.Δ.
Η ΝΔ κρατά στάση αναμονής σε σχέση με τον κ. Βενιζέλο, θεωρώντας ότι, ακόμα, η παρουσία του δεν της δημιουργεί ζημία. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν καμία διάθεση να στηρίζουν ες αεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κ. Παπανδρέου. Τα 56 λευκά ψηφοδέλτια, που υπήρχαν στην κάλπη για τον κ. Βενιζέλο τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους, αν όχι όλα, προέρχονται από τη ΝΔ, είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Επίσης, στη κάλπη για το Γιώργο Παπανδρέου βρέθηκαν 80 ψηφοδέλτια υπέρ της παραπομπής, αν και οι αναμενόμενοι ψήφοι ήταν 37 (ΑΝΕΛ-ΧΑ και Νικολόπουλος). Υπήρξαν, δηλαδή, 43 διαρροές από τα άλλα κόμματα, πιθανόν από ΝΔ και «αριστερό ρεύμα» ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα βρέθηκαν και 103 λευκά…
Έτσι και για λόγους εσωτερικών ισορροπιών, αλλά και τακτικής η Ν.Δ. σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου προσπαθεί να απέχει από τη διαδικασία, αποπολιτικοποιώντας την. «Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν, δεν υπήρξε γραμμή, έτσι κατέρρευσε το σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας:«Ήθελα η διαδικασία να αποπολιτικοποιηθεί πλήρως γιατί είναι μία ποινική διαδικασία. Αυτό που έκανε χθες η Βουλή, ήταν να δώσει εντολή έρευνας για την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών. Στις προτάσεις των ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τη Χρυσή Αυγή, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο».
Την κατεύθυνση αυτή την είχε δώσει ήδη από την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, που εμφανίστηκε στην βουλή μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχε αρχίσει η ψηφοφορία θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει τις αποστάσεις που θα πάρει από την συγκεκριμένη υπόθεση και αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί πολιτικά με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός σε ένα από τα πηγαδάκια στους διαδρόμους της βουλής δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής.
Άλλωστε σε όλη την διάρκεια της συζήτησης τα υπουργικά έδρανα ήταν σχεδόν άδεια με αποκορύφωμα την ώρα της ομιλίας του Γ. Παπακωνσταντίνου που την κυβέρνηση εκπροσωπούσε μόνο ο Υπουργός Εσωτερικών και αυτός κάθονταν στην «γαλαρία».
Άλλωστε σε όλη την διάρκεια της συζήτησης τα υπουργικά έδρανα ήταν σχεδόν άδεια με αποκορύφωμα την ώρα της ομιλίας του Γ. Παπακωνσταντίνου που την κυβέρνηση εκπροσωπούσε μόνο ο Υπουργός Εσωτερικών και αυτός κάθονταν στην «γαλαρία».
Δίπολο με ΝΔ χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι συνομιλητής του είναι ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. κι όχι το ΠΑΣΟΚ κι ο αρχηγός τους. Είναι ξεκάθαρο ότι στην Κομμουνδούρου θέλουν να χτίσουν ένα νέο πολιτικό δίπολο, ώστε να συσπειρώσουν τις από το κέντρο και αριστερά δυνάμεις και να σταθεροποιήσουν την παρουσία τους στην κεντροαριστερά. «Ο πρωθυπουργός, παρά τη χτεσινή ηχηρή απουσία του από τη συνεδρίαση, αναδεικνύεται ως ο αρχιστράτηγος της συγκάλυψης ενός ακόμη σκανδάλου, με την πλήρη συνενοχή του κ.Κουβέλη.
Η πλήρης κάλυψη που επιφυλάσσουν στον κ.Βενιζέλο δεν συνιστά απλώς εγκληματική συνενοχή στη συγκάλυψη, αλλά επιβεβαίωση της βούλησής τους να μην θυσιαστεί για κανέναν λόγο η μνημονιακή συνοχή. Μπορεί, όμως, να έσωσαν τον κ. Βενιζέλο, αλλά έχουν χάσει την κοινωνία. Βγαίνουν ηθικά και πολιτικά καταρρακωμένοι» τονίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Επίσης με ένα είδος «πολέμου δολιοφθοράς» στοχοποιούν εκ νέου τον κ. Βενιζέλο για τα όσα είπε για τη διακράτηση, στο αρχείο του, των αμυντικών σχεδίων της χώρας.
Παράλληλα μελετούν την αξιοποίηση των νέων στοιχείων της δικογραφίας που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, ώστε ενδεχομένως να επανέλθουν με αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση μετά τα όσα συνέβησαν θεωρούν ότι έχουν πλεονέκτημα, καθώς ανάγκασαν τον κ. Βενιζέλο σε μια νευρική παρουσία στη Βουλή.
ΠΑΣΟΚ: Αλώβητος ο Βενιζέλος
Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι ο κ. Βενιζέλος βγαίνει ενισχυμένος από την όλη διαδικασία καθώς σοβαρές διαρροές δεν υπήρχαν στην ψηφοφρία. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου «πήρε» 265 ψήφους που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα και κυρίως από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Να σημειωθεί ότι τα τρία κόμματα έχουν συνολικά 163 ψήφους, υπήρξαν δηλαδή και 102 επιπλέον ψήφοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν την κυβερνητική πρόταση.
Επίσης, θεωρούν ότι στη περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ουσιαστικά όλη αντιπολίτευση ψήφισε την παραπομπή του κάτι το οποίο ήταν επίσης αναμενόμενο και φυσικά η πρόταση δεν πέρασε αφού κινήθηκε μεταξύ 104 (ΑΝΕΛ-ΧΑ) και 124 (ΣΥΡΙΖΑ). Οι απαντήσεις, δε, που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι αποκαθηλώνουν την επιχειρηματολογία της αριστεράς και συσπειρώνουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι ψήφοι της πρότασης των ΑΝ.ΕΛ. δημιουργεί ένα υπόστρωμα μετώπου στη Δεξιά, που ωστόσο έχει δρόμο για να παγιωθεί. Η πρόταση των ΑΝΕΛ-ΧΑ και Νικολόπουλου (37 βουλευτές) κατάφερε να συγκεντρώσει 110 ψήφους για Γ. Παπακωνσταντίνου, 104 για Ε. Βενιζέλο, 80 για Γ. Παπανδρέου και 63 για Λ. Παπαδήμο. Δηλαδή 73, 67, 43 και 26 αντίστοιχα επιπλέον ψήφους!
Το ενδιαφέρον είναι οι 63 ψήφοι παραπομπής του Λουκά Παπαδήμου, όπου εκτός των αναμενόμενων 37 (ΑΝΕΛ-ΧΑ-Νικολόπουλος), υπήρξαν και 26 διαρροές υπέρ της πρότασης που πιθανολογείται ότι ήταν ψήφοι από βουλευτές που ανήκουν στο «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταμετρήθηκαν και 111 λευκά…