Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι υπογράφοντες επικαλούνται τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι η λίστα ζητήθηκε από τις 12 Οκτωβρίου 2012, αλλά και δημόσια δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι το υπουργείο αντιμετώπισε «τεχνικά προβλήματα» στην ανάκτησή της.
Τα ερωτήματα που θέτουν στον υπουργό Οικονομικών αφορούν τους λόγους που καθυστέρησε επί τρεις μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές, τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίο περιήλθε η λίστα στην κατοχή των ελληνικών αρχών, σε ποια μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο και σε ποιον Έλληνα αξιωματούχο. Ζητούν ακόμη να ενημερωθούν με ποιο τρόπο διασφαλίσθηκε το περιεχόμενο της, ποια πρόσωπα ήρθαν σε άμεση επαφή με τη λίστα και πώς θα αξιοποιηθεί η πρωτότυπη λίστα για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, της νομιμότητας και για τη φορολόγηση μη φορολογηθεισών καταθέσεων στην Ελβετία και το εξωτερικό.
Οι βουλευτές δεν ζητούν την πρωτότυπη λίστα, ζητούν όμως να κατατεθεί στη Βουλή η επίσημη αλληλογραφία, βάσει της οποίας ζητήθηκε και παραδόθηκε η λίστα Λαγκάρντ από τις γαλλικές Αρχές, όπως και κάθε επίσημο διαβιβαστικό έγγραφο. Ζητούν επίσης να κατατεθεί και η απόφαση για την εγκριθείσα δαπάνη μετάβασης και παραμονής της αποστολής του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στη Γαλλία για την ανάκτηση της γνήσιας λίστας και όλα τα σχετικά παραστατικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως αναμένει την αντιπαραβολή των στοιχείων από τους οικονομικούς εισαγγελείς, προκειμένου να σταθμίσει τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες του, που τοποθετούνται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
«Όσοι προσπάθησαν να αποκρύψουν τη λίστα Λαγκάρντ έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και είναι έκθετοι μπροστά στον ελληνικό λαό» αναφέρει ακανοίνωση Τύπου, σημειώνοντας ότι οι ευθύνες δεν περιορίζονται μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, αλλά και σε αυτούς οι οποίοι ακολούθησαν και έκαναν τα πάντα για να συγκαλυφθεί η υπόθεση, και προαναγγέλλει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα αγωνισθεί ώστε να λάμψει η αλήθεια, να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η διαφάνεια», διότι «ο λαός απαιτεί να μάθει και να αποδοθούν ευθύνες».
Εξάλλου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, προσκεκλημένη το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επικαλέστηκε δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώνεται διαφοροποίηση ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη λίστα, με 600 επιπλέον ονόματα καταθετών να περιέχονται στη δεύτερη.
Αλλά και την Κυριακή η Ζωή Κωνσταντοπούλου με δήλωσή της διατύπωσε σειρά ερωτημάτων, με κυρίαρχο το ερώτημα αν η λίστα αυτή που έφτασε πριν από μερικά 24ωρα στην Αθήνα από το Παρίσι «ταυτίζεται με τα αρχεία ή τα στοιχεία που χειρίσθηκαν προσωπικά και εν κρυπτώ ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Διώτης και ο κ. Καπελέρης».
Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα ενεργοποιήσει κάθε νόμιμη διαδικασία για να λάμψει η αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη και διαφάνεια και κατήγγειλε ότι με ευθύνη των συγκυβερνώντων κομμάτων, αποφασίστηκε να σταματήσει η διερεύνηση της υπόθεσης ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ εξαντλούνται οι χρόνοι παραγραφής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr