Στο εγχείρημα ομνύουν τόσο οι αποσκιρτήσαντες από το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο το Κίνημα, αλλά και η ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο όλοι αντιμετωπίζουν αλλήλους με σκεπτικισμό, καθώς κανείς δε θέλει να φανεί ότι αποτελεί μεταλλαγμένη συνέχεια του «αμαρτωλού» ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ!!! Μάλιστα στην Ιπποκράτους βλέπουν μια τέτοια πρωτοβουλία ως μοναδική επιλογή επιβίωσης του χώρου.
«Είναι στρατηγική μας επιλογή ο διάλογος για την ενότητα του πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς και η συνεννόηση – κοινή δράση των προοδευτικών κομμάτων –κινήσεων και προσώπων που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτόν, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. Αποτελεί για μας δυσάρεστη εξέλιξη η χθεσινή απόφαση της ΔΗΜΑΡ, η οποία έρχεται να αναιρέσει μια συμφωνημένη πορεία σοβαρού και υπεύθυνου διαλόγου, με στόχο την πολιτική συμπόρευση. Πιστεύουμε ότι η ΔΗΜΑΡ θα επανεξετάσει το θέμα και θα αποδεχθεί έστω και εκ των υστέρων την συμμετοχή της.», δηλώνουν από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος , είναι ξεκάθαρο, ότι επιχειρεί φυγή προς τα μπρος ευελπιστώντας να διατηρήσει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ ως βασικού πυλώνα για τη διαμόρφωση ενός νέου κεντροαριστερού-σοσιλαδημοκρατικού κόμματος σε συνεργασία με ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ (Κουβέλης, Χατζησωκράτης, Μπίστης, Μαργαρίτης...). Παράλληλα κάνει ανοίγματα προς τις διάφορες κινήσεις, στελεχών, που προέρχονται από το χώρο, έστω κι αν στο παρελθόν βρέθηκε σε σκληρή κόντρα..
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ, μετά το ναυάγιο των προσπαθειών Μπίστη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, επιλέγει μια στάση «ενεργητικής ουδετεροφιλίας» επιλέγοντας μια ρητορική συνεργασιών, αλλά μακριά από το ΠΑΣΟΚ...
Το «μεταρρυθμιστικό κόμμα»
Την ίδια ώρα έντονη ζύμωση υφίσταται για τη δημιουργία ενός μεταρρυθμιστικού κεντροαριστερού κόμματος. Στο επίκεντρο επιδιώκουν να βρίσκονται η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης, με τους οποίους η Ιπποκράτους επιχειρεί να κρατά άτυπους διαύλους. Ωστόσο οι ίδιοι επιθυμούν να εκφράσουν «νέα αντίληψη» και να διεκδικήσουν μια θέση «στον ήλιο της φιλοευρωπαϊκής» παράταξης ή ακόμα και της όποιας αντίστοιχης κυβέρνησης συνεργασίας, μακριά από το παρελθόν. Εδώ και μέρες οι επαφές και οι συνομιλίες μεταξύ των «τριών» εντείνονται, καθώς θέλουν να προλάβουν τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και τις παρασκηνιακές κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά στην κατεύθυνση σύμπτυξης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του Κέντρου.
Η κυοφορούμενη επανασύνδεση Διαμαντοπούλου-Λοβέρδου-Ραγκούση είναι εν γνώσει του Κώστα Σημίτη και του Λουκά Παπαδήμου οι οποίοι φέρονται να στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή, ενώ παράλληλα στελέχη όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Βασίλης Ράπανος, ο Ηλίας Μόσιαλος κ.α. αντιμετωπίζουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη.
Καθοριστική η αναζήτηση ταυτότητας
Επί της ουσίας, τώρα, το μεγάλο πρόβλημα για το χώρο είναι το πώς θα διαφοροποιηθεί από την «κεντροδεξιά» του Σαμαρά και την «σοσιαλδημοκρατία» συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ... Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας χτίζει με προσεκτικά βήματα και μεθοδικό τρόπο το «κεντρώο» προφίλ του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη (αριστερό ρεύμα-συνιστώσες) να καραδοκεί...Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με μεθοδικό τρόπο μέσω του στενού του συνεργάτη Χρύσανθου Λαζαρίδη να σχηματίσει το ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό κόμμα με δυνάμεις από τα χώρο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (μεταρρυθμιστές) και της ΔΗΜΑΡ ή κι άλλων προσωπικοτήτων...
Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό παιχνίδι αυτό φαίνεται να γίνεται «χωρίς τον ξενοδόχο» που δεν είναι άλλος από τους δανειστές...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr