Η αδυναμία λήψης οριστικών αποφάσεων από το χθεσινό Eurogroup «πάγωσε» το Μέγαρο Μαξίμου. Η βραχυπρόθεσμη στρατηγική είχε βασιστεί, εντός κι εκτός, στο ότι θα υπήρχε απόφαση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Έστω και αν οι διαθέσιμες πληροφορίες, αλλά και η απαραίτητη βαθιά γνώση της δομής της Ε.Ε., που δεν ευνοεί με το σημερινό θεσμικό της οπλισμό, διάσωση κρατών (no bail out), θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε ένα σχέδιο Β. Τώρα το Μαξίμου σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι τόσο στη Σύνοδο Κορυφής, για τα 20 δισεκ. Του κοινοτικού προϋπολογισμού, όσο και τη Δευτέρα για το χρέος δε θα υπάρξει «ατύχημα».
Παράλληλα, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την παραπομπή του ελληνικού ζητήματος στο νέο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, οδηγούν σε έντονο προβληματισμό για το πώς θα διαμορφωθεί η εσωτερική πολιτική ατζέντα, αλλά και οι εξωτερικές οικονομικές σχέσεις της χώρας.
Αναμονή στο εσωτερικό μέτωπο
Η μη απόφαση στο Eurogroup αδρανοποιεί τον πολικό σχεδιασμό του κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε κατά νου, με όπλο μια απόφαση για την Ελλάδα, να προχωρήσει σε κυβερνητικές αλλαγές, αναδόμηση της κεντροδεξιάς, κι αποδόμηση της πολιτικής ρητορικής τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των ακραίων της ελληνικής δεξιάς. Ουσιαστικά, επαφίεται στην απόφαση της Δευτέρας, αλλά και στη μάχη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε να αποκτήσει το απαραίτητο πολιτικό «καύσιμο» για τον αγώνα δρόμου που τον περιμένει. Ωστόσο, τα κλειδιά του «αγωγού καυσίμου» ανήκει πλέον αποκλειστικά στους δανειστές....
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες εστιάζει στα ευρωπαϊκά θέματα, αφήνοντας, όσο κι αν αυτό είναι άκρως αρνητικό για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων. Έτσι, αναβλήθηκε το ταξίδι που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς στο Κατάρ, καθώς δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα η μετάβαση εκεί χωρίς μια απόφαση για τον αν η χώρα, ουσιαστικά, παραμένει εντός ή εκτός ευρώ.
Όπως σημειώνουν, πάντως κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κατάρ θα πραγματοποιηθεί σε ύστερο χρόνο, μιας και η κυβέρνηση το θεωρεί στρατηγικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων, που θα ξεμπλοκάρουν την ελληνική οικονομία.
Η μάχη για τα 20 δισεκατομμύρια του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Με τα μάτια, στο Eurogroup της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη, με θέμα τον κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει, με το βάρος της υφιστάμενης κατάστασης, μία σκληρή μάχη καθώς διεκδικεί, λόγω κρίσης, να αποσπάσει περισσότερα χρήματα απ΄ όσα προβλέπεται βάσει των δεδομένων του ΑΕΠ. Οι χρηματοδοτήσεις από τα Ταμεία Συνοχής, Διαρθρωτικά Ταμεία κτλ, βασίζονται στα στοιχεία του 2009 προ κρίσης και αντιστοιχούν σε 12 δις ευρώ. Εφόσον γίνουν δεκτά τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία μετά την κρίση το ποσό αυξάνεται στα 20 δις ευρώ.
Στην ατζέντα της συνόδου δεν είναι το ελληνικό θέμα ούτε η κρίση χρέους της Ευρωζώνης ωστόσο δεν αποκλείεται να συζητηθούν είτε στο πλαίσιο της Συνόδου είτε κατά παρέκκλιση όπως έγινε και την προηγούμενη φορά. Πάντως ο πρωθυπουργός θα έχει αύριο συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και στην συνέχεια επαφές με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους πάντα για να επισημαίνει ότι η Ελλάδα έκανε ότι της αναλογούσε και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επισπεύσουν τις αποφάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr