Η κυβέρνηση ξεπέρασε με επιτυχία και το δεύτερο σκόπελο στο δρόμο προς την εκταμίευση της δρόσης, καθώς η Βουλή υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό για το 2013, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα νέα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθεση με τους 153 βουλευτές που ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, στον προϋπολογισμό 167 βουλευτές είπαν "ναί", 128 "όχι" και μόλις 4 δήλωσαν "παρών". Με την πλειοψηφία της βουλής και τα κόμματα της συγκυβέρνησης να τον στηρίζουν, ο υπουργός Οικονομικών θα αναχωρρήσει τη Δευτέρα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο έκτακτο Eurogroup. Βασικός στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης, ωστόσο μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, η κυβέρνηση επιδιώκει μία ξεκάθαρη πολιτική δήλωση από τους "17" της Ευρωζώνης.
Η συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά τα μεσάνυχτα. Νωρίτερα είχαν μιλήσει οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η δόση θα εκταμιευθεί κανονικά.
Εκτός Ν.Δ. ετέθη ο βουλευτής κ. Σολδάτος, ο οποίος αν κσι ψήφισε ναι στον προϋπολογισμό ψήδισε παρών για τις δαπάνες δύο υπουργείων. Στήριξη αλά καρτ δεν υπάρχει δήλωσαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Απών από την ψηφοφορία ήταν ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, ενώ ο Οδυσσέας Βουδούρης ψήφισε «ναι» στις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και «όχι» σε όλες τις άλλες δαπάνες του προϋπολογισμού.
«Ναι» ψήφισε ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Θ.Τζάκρη. Ο ανεξάρτητος Μ.Ανδρουλάκης ψήφισε «παρών», όπως και οι Γ.Κουτσούκος, Αντζ.Γκερέκου και Μάρκος Μπόλαρης. «Όχι» ψήφισε ο Μ.Κασσής.
Ο πρωθυπουργός το πρωί της Δευτέρας θα επισκεφθεί το υπουργείο Ανάπτυξης περνώντας το μήνυμαότι μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, το νέο μέτωπο της κυβέρνησής του είναι η ανάπτυξη.
Αποχωρώντας από την Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας δήλωσε ότι πηγαίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup με όπλο τα 167 ναι τη ψηφοφορίας του προϋπολογισμού.
Σαμαράς: Τα λεφτά θα τα πάρουμε
Με ευθεία επίθεση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας: «Δεν είστε το σήμερα, ούτε το αύριο κ. Τσίπρα. Η ελληνική κοινωνία δεν σας γεννάει. Σας φοβάται και σας αποβάλλει».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα λεφτά θα τα πάρουμε και ας υποστηρίζεται το αντίθετο», ενώ υπογράμμισε πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται».
Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε πως μόλις «βγούμε από τα ελλείμματα οι αδικίες θα αποκατασταθούν, αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα μείνουν».
"Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, είναι η ώρα των δανειστών. Τα λεφτά θα τα πάρουμε. Τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα.
"Οι θυσίες που ψηφίσαμε είναι και οι τελευταίες, εφόσον εφαρμόσουμε όσα υποσχεθήκαμε. Οι αδικίες θα αρχίσουν να επανορθώνονται. Η χώρα ή θα βγει ενωμένη από την κρίση, ή δεν θα βγει καθόλου".
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Δεν θα περιμένω τις επενδύσεις, θα τις κυνηγήσω τις επενδύσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αρχίζει η μάχη για την ανάκαμψη στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «Πριν από λίγες ημέρες ψηφίσαμε την πιο σαρωτική μεταρρύθμιση που έχει γίνει στην Ελλάδα».
Παράλληλα, σημείωσε ότι στηρίζει την αστική, λαϊκή, δημοκρατική Ελλάδα. «Εμείς ενώνουμε την Ελλάδα. Κυβερνάνε τρεις διαφορετικές δυνάμεις. Δύσκολο εγχείρημα. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας επανάστασης» είπε ο κ. Σαμαράς.
Αναφερόμενος στους μεγάλους μεταρρυθμιστές, επικαλέστηκε τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Οι μεγάλοι ηγέτες δεν είχαν συνιστώσες, είχαν όραμα. Δεν έκλειναν τους δρόμους της πόλης, άνοιγαν δρόμους στη χώρα».
Τσίπρας: «Το κρυφό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποικία χρέους»
Ευθεία και σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αντώνης Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του.
Ο κ. Τσίπρας αφού τόνισε οτι είναι «οξύμωρο να συζητάμε για τον προϋπολογισμό, καθώς η δόση είναι στο αέρα», στη συνέχεια έκανε λόγο για «κρυφό πρόγραμμα» της κυβέρνησης, το οποίο δεν είναι άλλο από τις απαιτήσεις των δανειστών και για σχέδιο της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποικία χρέους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθέτησε τη στάση του καλού και υπάκουου μαθητή, ψήφισε τα μέτρα, μόνο που ο «καλός μαθητής» δεν παίρνει τη δόση. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας στράφηκε προς την πλευρά της κυβέρνησης και δήλωσε: «Διαλύετε τις εργασιακές σχέσεις για να κάνετε το χατίρι των τραπεζιτών» και υποστήριξε πως η κυβέρνηση πέταξε την προγραμματική της συμφωνία στα σκουπίδια.
Επιπλέον, χαρακτήρισε το πρόβλημα χρέους ως ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό και δήλωσε ότι απαιτείται συνολική λύση για τις χώρες του νότου. Τόνισε επίσης, ότι δεν υπάρχει νόημα να συζητάμε για τον προϋπολογισμό καθώς όλα είναι στον αέρα λόγω της ύφεσης.
Βενιζέλος: «Στηρίξαμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση»
Την στήριξη του προς την κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας το ρόλο του ΠΑΣΟΚ για την επιτυχία των μέτρων. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «οι 153 θετικές ψήφοι επιβεβαίωσαν τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της βουλής προς την κυβέρνηση», ενώ δήλωσε: «Στηρίξαμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση, παρά το δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος».
«Δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε: «Ο τυχόν αργός θάνατος της Ελλάδας θα είναι η οριστική υπονόμευση της Ευρωζώνης συνολικά».
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Κουβέλης: «Θα ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό, αλλά χρειάζεται η εκταμίευση της δόσης»
Την ψήφιση του Προϋπολογισμού από τη Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της παράταξης, Φώτης Κουβέλης, ενώ τόνισε την ανάγκη να εκταμιευθεί η δόση και να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα προσαρμογής αμέσως μετά την ψηφοφορία.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός για το 2013 «εκφράζει συγκεκριμένη επιλογή για σταθεροποίηση που στηρίζεται στον περιορισμό της κατανάλωσης στο πλαίσιο της λιτότητας. Περιορίζεται το κοινωνικό κράτος. Έχει εγγενή προβλήματα που πρέπει να λυθούν παρά το ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής. Η σταθεροποίηση μόνο με ισχυρές αναπτυξιακές δράσεις με ευρωπαϊκό συντονισμό και ενοποίηση θα επιτευχθεί. Ταχεία προώθηση πολιτικής ενοποίησης».
« Η ΔΗΜΑΡ ψηφίζει και θα εργαστεί για την βέλτιστη υλοποίηση του για βελτιώσεις που έχω την πεποίθηση ότι θα γίνουν στην συνέχεια» τόνισε ο κ. Κουβέλης.
Παπαρήγα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διώξει τους επενδυτές»
Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης εξαπέλυσε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη Βουλή. Η κ. Παπαρήγα υποστηριξε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκφράζει ένα τμήμα επιχειρηματιών, το «λεγόμενο» κόμμα της δραχμής, ενώ υποστήριξε, ότι οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα θα μειώνονται. «Οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον πόλο της ΝΔ και στον πόλο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελαχιστοποιούνται το επόμενο διάστημα», εκτίμησε η κ. Παπαρήγα διότι, όπως τόνισε αιτία είναι «η επιλογή που έχουν κάνει για τη διαχείριση ενός συστήματος υπέρ των μονοπωλίων».
Μάλιστα, η γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι «το επικίνδυνο είναι στο βωμό της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην τρικομματική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τμήμα του λαού να ταυτιστεί με ένα τμήμα των συμφερόντων της αστικής τάξης και να σηκώσει μια ξένη σημαία, τη σημαία ενός τμήματος της αστικής τάξης».
Συνεχίζοντας την επίθεσή της στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει με την ΕΚΤ, προκειμένου να διευκολύνει τον δανεισμο της χώρας, ενώ έθεσε το ερώτημα: «Μα είναι δυνατό όταν είσαι μέσα στην ΕΕ να έχεις ποτέ τη δυνατότητα της δημοσιονομικής ευελιξίας;».
Σχετικά με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο «λόμπι» της δραχμής, η κ. Παπαρήγα ανέφερε: «Υπάρχουν συμφέροντα που θα ευνοηθούν με την επιστροφή στη δραχμή, όπως για παράδειγμα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναμένουν ότι θα κερδίσουν με τα κρουαζιερόπλοια από τον τουρισμό ή ενδεχομένως και ο κλάδος των κατασκευαστών, οι τσιμεντάδες που τους συμφέρει η επιστροφή στη δραχμή».
Μιχαλολιάκος: «Στο δίλημμα Ελλάδα ή ευρώ, λέμε δραχμή»
Την καταψήφιση του Προϋπολογισμού από το κόμμα του ανήγγειλε και ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και τόνισε πως «στο δίλημμα Ελλάδα ή ευρώ λέμε δραχμή. Αν είναι ευρώ ή ελεύθερη Ελλάδα δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα είμαστε υπέρ της Ελλάδας». Μάλιστα, ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε πως «4.000 χρόνια η Ελλάδα έζησε χωρίς το ευρώ».Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριξε πως Ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι «η πολιτική πρέπει να κανονίζει την οικονομία και όχι το αντίστροφο», ενώ παράλληλε ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να απαιτήσει «ή μας δίνετε την δόση ή αποχωρούμε από την ευρωζώνη και θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε».
Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ζήτησε λογιστικό έλεγχο του χρέους για να «δούμε που πήγαν τα κλεμμένα» ενώ χρησιμοποίησε τον όρο «οικονομικό πατριωτισμό», αν και δεν τον αναγνωρίζει, προκειμένου να επισημάνει «τι θα γίνει με εκείνους που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω; Δεν είναι προδότες και είμαστε εμείς που ψηφίσαμε όχι στα μέτρα;».
Ο κ. Μιχαλολιάκος επεσήμανε ότι θεωρεί τον Προϋπολογισμό ως μία έκφραση του 3ου Μνημονίου, ενώ υπογράμμισε ότι απέναντι στους δανειστές της χώρας «θα έπρεπε να βάλουμε 2 κόκκινες γραμμές για εθνική άμυνα και δημόσια τάξη. Θεωρώ απαράδεκτο ότι έγιναν περικοπές που αποδυναμώνουν τις δυνάμεις του έθνους και την δυνατότητα του κράτους να αποκαταστήσουν την δημόσια τάξη. Απαράδεκτο να υπάρχουν άνθρωποι σε δεύτερες πολιτικές θέσεις και να αμείβονται με περισσότερα από όσο ένας ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας».
Τέλος, αναφερόμενος στο μεναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα, ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι «οι λαθρομετανάστες είναι πρόσφυγες των τυχοδιωκτικών πολέμων των ΗΠΑ και της Ε.Ε Τι φταίει όμως η Ελλάδα γι αυτό; Γιατί δεν επιμερίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι αυτό το πρόβλημα;»
Καμμένος: «Μπλοφάρει η κυβέρνηση με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»
Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε στην ομιλία του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Κατήγγειλε οτι με τον Προϋπολογισμό θα υπάρξει βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ του τραπεζικού συστήματος, εκτιμώντας πως τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν και η ανεργία θα προχωρήσει δέκα μονάδες πάνω. «Πόσοι ακόμα Έλληνες πρέπει να μείνουν άνεργοι; Δεν χρειαζόμαστε ανεργία του 35%»είπε ο κ. Καμμένος.
Επιπλέον, κατηγόρησε τους μετέχοντες στην κυβέρνηση ότι λειτουργούν σαν «Φιλιππινέζες των Γερμανών και όχι ως έλληνες πολιτικοί» και ότι εκβίασαν το λαό και τους βουλευτές τους για να περάσουν τα μέτρα.
Μάλιστα, διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να κρύβετε από τον ελληνικό λαό την κατάσταση των τραπεζών; Πού είναι η έκθεση της BlackRock» διερωτήθηκε, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι ο Σαμαράς έπρεπε να είχε δραστηριοποιηθεί για βοήθεια στην Ουάσιγκτον αναφέροντας: «Αντί να κάνει τον κομματάρχη της κας Μέρκελ, θα ήταν καλύτερο να μετέβαινε στην Ουάσιγκτον που «η administration του Ομπάμα μίλησε για διαγραφή χρέους».
Εν τω μεταξύ, κατήγγειλε την κυβέρνης ότι μπλοφάρει με το θέμα της πτώχευσης αναφέροντας: «Ξέρουν πολύ καλά ότι αν η Ελλάδα φύγει και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν παίζουν πόκερ. Μπλοφάρουν. Να δείξουμε τα χαρτιά της Ελλάδας που είναι ισχυρά και ανίκητα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τη στάση των εταίρων μας.
Επίσης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων διάβασε την ομιλία του Α. Παπανδρέου στη είσοδο της Ελλάδας στο Μάαστριχ όπου αναρωτιόταν αν πορευόμαστε σε μια ευρωπαϊκή Γερμανία ή σε μια γερμανική Ευρώπη. «Επιβεβαιώθηκε». Συμπέρανε ο κ. Καμμένος.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε πως αντί να κάνει τον κομματάρχη της κας Μέρκελ, θα ήταν καλύτερο να μετέβαινε στην Ουάσιγκτον που «η administration του Ομπάμα μίλησε για διαγραφή χρέους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr