Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει στις 15.00 στη Βουλή τους προέδρους των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, θέμα το οποίο έχει μεταβληθεί σε «αγκάθι» στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων.
Ταυτόχρονα, τα βλέμματα των πολιτικών αρχηγών θα είναι στραμμένα προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες, αφού στόχος είναι να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή με όσο το δυνατόν λιγότερες... απώλειες. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν, επίσης, το θέμα της ημερομηνίας και της διαδικασίας ψήφισης των μέτρων στη Βουλή.
Η ψήφιση των μέτρων ανάγεται σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα καλέσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να πιέσουν και τους δικούς τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το πακέτο των μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αντώνης Σαμαράς εξέπεμψε, χθες, μήνυμα πυγμής, διαγράφοντας από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ το βουλευτή Φθιώτιδας, Νίκο Σταυρογιάννη, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τα μέτρα, γιατί τα θεωρεί άδικα και αναποτελεσματικά.
«Απώλειες» κατέγραψε και το στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τα προωθούμενα νέα μέτρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ασκώντας πίεση και προς την πλευρά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, έχει διαμηνύσει πάντως ότι οι αλλαγές στα εργασιακά «θα ψηφισθούν απ όλους ή από κανέναν...», καθιστώντας σαφές πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεχίσει να αναδέχεται ευθύνες και βάρη που δεν του αναλογούν, πλέον.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την ψήφο των βουλευτών του κινήματος, όταν το πακέτο των μέτρων εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ένας αριθμός 4-5 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, από τους 33, προσανατολίζονται να καταψηφίσουν τα μέτρα και, σε δεύτερη φάση, να διαχωρίσουν την θέση από το κίνημα...
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ελάχιστα απέχει από το να συναινέσει στο πακέτο, καθώς ηγετικά στελέχη του κόμματος διαβεβαίωναν, χθες, πως «στο κόμμα συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία του υπουργού Οικονομικών, για τον κίνδυνο «ασφυξίας» της χώρας, εάν δεν ληφθεί η δόση των 31,5 δισ.».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του κόμματός του, σημείωσε: «Εχουμε καταλήξει στο ότι η ψήφιση (των μέτρων) είναι το διαβατήριο, ώστε να είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής λύσης».
Δήλωση Κεδίκογλου
"Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να έχουμε συμφωνήσει"
Καθοριστική καμπή, «τελευταίο κάβο», και κρίσιμα κεφάλαια που θα καθορίσουν την επιβίωση και την επανεκκίνηση της οικονομίας χαρακτήρισε την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ο Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Σήμερα ή αύριο πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία» προειδοποίησε.
Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι αρχίζουν να επιστρέφουν χρήματα στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η καγκελάριος Μέρκελ κατάλαβε από πρώτο χέρι πόσο κρίσιμο είναι για την Ελλάδα να εξασφαλίσει ρευστότητα.
Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την εκταμίευση της δόσης δεν θα φύγουν άλλες επιχειρήσεις από τη χώρα. «Οι δυο επιχειρήσεις που φύγανε (σ.σ ΦΑΓΕ, Coca Cola Hellenic), δε φύγανε σε κανένα φορολογικό παράδεισο ή σε χώρα με καλύτερες εργασιακές σχέσεις, αλλά σε χώρες με εξασφαλισμένη ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα» διευκρίνισε.
Ανέφερε επίσης ότι το κέρδος από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ήταν η ανακοίνωση των ηγετών ότι επανήλθε σε τροχιά η Ελλάδα, επομένως οι επόμενοι έλεγχοι δεν χρειάζεται να είναι τόσο εξονυχιστικοί και οι θυσίες των Ελλήνων θα περιορισθούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr