Κόκκινες γραμμές σήκωσε η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την τρόικα σε μία συνάντηση που διήρκεσε μόλις 35 λεπτά. Κάτι, που έδωσε την εντύπωση ότι η διαφωνία για το κλείσιμο του πακέτου των μέτρων παραμένει. Η τρόικα δεν φαίνεται να πείθεται ότι οι περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ στα υπουργεία θα αποδώσουν ττο 2013 και αντ' αυτού υποστηρίζει ότι θα πρέπει να περικοπούν περεταίρω μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Αν το κονδύλι για τις περικοπές των δαπανών ανέρχεται στα 7,8 δισ. ευρώ, η τρόικα αξιώνει να πλησιάσει τα 10 δισ. ευρώ. Ήδη, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ξεκινάει νέο γύρο συνομιλιών με ευρωπαίους αξιωματούχους ενημερώνοντάς τους για τη δέσμη μέτρων που έχουν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί που τηρίζουν την κυβέρνηση.
Να διαλύθει το κλιμάκιο της τρόικας, προτείνει το Spiegel
«Κάθε ένα από τα μέλη που αποτελούν την τρόικα, ΕΚΤ. Ε.Ε. και ΔΝΤ, κοιτά το δικό του συμφέρον και αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει προς την εξέρευση μιας λύσης για την Ελλάδα» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο κατά το παρελθόν έχει ασκήσει δριμεία κριτική κατά της χώρας μας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, καθένα από τα μέλη της τρόικας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο.
«Ακριβώς επειδή πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων, δεν αποφασίζεται, υποτίθεται, τίποτα», αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για μια κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική έκθεση.
«Αν η τρόικα παρουσιάσει μια αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στην διάσωση της Ελλάδας. Ακόμη όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», υποστηρίζει το περιοδικό.
«Η Ευρωζώνη δε θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»
«Το πρόγραμμα που ακολουθείται στην Ελλάδα είναι αντίστοιχο μ' αυτό που εφαρμόστηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης» ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Weser-Kurier, ο Πέτερ Μπόφινγκερ ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική λιτότητας που ακολουθούν οι χώρες της Ευρωζώνης.
«Η πολιτική που ασκείται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι η πολιτική του καγκελαρίου Μπρούνινγκ» τονίζει, παραπέμποντας στην στρατηγική των περικοπών στο κοινωνικό κράτος, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '30 οδήγησε σε εκτίναξη της ανεργίας και του πληθωρισμού.
Τέτοιου είδους περικοπές δεν έχουν κανένα νόημα σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, επισήμανε ο κ. Μπόφινγκερ, διευκρινίζοντας:
«Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται μεταξύ άλλων στην 'οικονομική θεραπεία σοκ' που ακολουθείται». Σύμφωνα με το μέλος του «συμβουλίου των σοφών» της γερμανικής οικονομίας, «υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν την τύχη της Ελλάδας».
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο Γιούργκεν Τριτίν λέει χαρακτηριστικά:
«Καταρχάς θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, αλλά ήδη σήμερα γνωρίζουμε ότι η πολιτική της λιτότητας έχει επηρεάσει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα». Προσθέτει, δε, ότι είναι απαγορευτική για τη Γερμανία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr