Με χειραψία και χαμόγελα υποδέχτηκε η Άνγκελα Μέρκελ τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Με χειραψία και χαμόγελα υποδέχτηκε η Άνγκελα Μέρκελ τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην καγκελαρία. Η άφιξη του κ. Σαμαρά έγινε με τις μεγαλύτερες δυνατές τιμές, κάτι που συνηθιζεται στη Γερμανία κάθε φορά που ένας νέος ηγέτης κράτους επισκέφτεται για πρώτη φορά το Βερολίνο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντησή τους, ενώ το Σάββατο ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.
Το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά είναι να δώσει εγγυήσεις ότι η Αθήνα θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στη Γερμανία, ενώ αναμένεται να βάλει στο τραπέζι και το θέμα της επιμήκυνσης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου μια ώρα και από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν οι κύριοι Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Παπασταύρου και Λαζαρίδης.
Θα ακολουθήσει γεύμα και μετά κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ δήλωνε πως «η έκθεση της τρόικα θα είναι η βάση για όλες τις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα» κάτι που επιβεβαίωνει ότι στη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ δεν πρόκειται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας μας.
Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα
Δεν μπορούμε να διαθέσουμε κι άλλα χρήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
«Η θέση μου είναι ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε ούτε τις προθεσμίες ούτε το περιεχόμενο των αποφάσεων», συνέχισε ο Κάουντερ, επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει τώρα να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρίντερλε δήλωσε ότι το κόμμα του αρνείται να «πετάει» χρήματα σε ένα «βαρέλι χωρίς πάτο», όπως υποστήριξε. «Το να δώσουμε περισσότερα χρήματα χωρίς να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις δεν θα λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε μιλώντας στην δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk.
Ερωτηθέντες σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι Γερμανοί πολιτικοί επιχείρησαν να αποδραματοποιήσουν την σχετική συζήτηση. Ο Κάουντερ εκτίμησε ότι το σενάριο αυτό είναι «ακόμα μακρινό», αλλά «δεν θα αποτελούσε ένα πρόβλημα για το ευρώ».
Εξάλλου, σύμφωνα με την σημερινή έκδοση της εφημερίδας Financial Times Deutschland, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει μια επιτροπή ειδικών στην οποία έχει αναθέσει να μελετήσει το σενάριο της λεγόμενης "Grexit" (εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη) και τις χρηματοοικονομικές συνέπειες που θα είχε αυτή. Της ομάδας εργασίας αυτής έχει οριστεί επικεφαλής ο Τόμας Στέφεν (CDU), υφυπουργός Οικονομικών και δεξί χέρι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το υπουργείο πάντως προσπάθησε να υποβαθμίσει την πληροφορία αυτή: «είχαμε δημιουργήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο μια ομάδα εργασίας για να μελετήσει την κρίση του κρατικού χρέους», η οποία αποστολή είχε να «μελετήσει όλα τα σενάριο, πιθανά και λιγότερο πιθανά», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα «νέο» ως προς αυτό. «Οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνησή τους να αντιμετωπίζει όλα τα σενάρια», πρόσθεσε ο Κότχαους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα την επιτροπή συνέστησαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε για να είναι «πλήρως προετοιμασμένοι» για ένα ενδεχόμενο «αρνητικό σενάριο» και για να εξεταστεί το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα «ντόμινο» στην ευρωζώνη.
Και βέβαια, από το πολεμικό κλίμα που προσπαθείται τεχνηέντως να διογκωθεί, δε θα μπορούσε να λείψει και το ταμπλόιντ Bild. Δείτε εδώ το νέο «χτύπημα» της εφημερίδας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr