«Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη στην Ελλάδα: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”».Καθοριστική προϋπόθεση στην προσπάθεια χρηματοδότησης της ανάπτυξης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ανέφερε.
Ο κ. Παπαδήμος είπε ακόμα ότι την Πέμπτη έφθασαν τα πρώτα 25 δισ. ευρώ από τον EFSF για την ενίσχυση των τραπεζών και υποστήριξε ότι με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, και παράλληλα με την περαιτέρω αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, θα δημιουργηθούν νέες, ευνοϊκότερες συνθήκες για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στηρίζουμε και προωθούμε την τραπεζική χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε ο πρωθυπουργός, «με τον όρο ότι οι επιχειρήσεις θα ενισχύουν την απασχόληση».
Αν οι τράπεζες θέλουν κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, υπογράμμισε. πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Παπαδήμος προσέθεσε ότι αν οι ΜμΕ θέλουν τραπεζικές πιστώσεις, πρέπει να προστατεύσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας.
«Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση της ρευστότητάς τους αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας και των ΜμΕ. Και η ενίσχυση της χρηματοδότησης των ΜμΕ είναι συνδεδεμένη με τη δημιουργία και την προστασία θέσεων εργασίας. Αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, παράλληλα με την πλήρη εφαρμογή του Οικονομικού Προγράμματος, ώστε να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στην ανάκαμψη και σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας μας» κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.
Αντόνιο Ταγιάνι: Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση
«Οι θυσίες ήταν και είναι απαραίτητες» τόνισε την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις Αντόνιο Ταγιάνι.Ο επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, ενώ αναφερόμενος στη μείωση του εργατικού κόστους είπε ότι δεν σημαίνει μόνο μείωση μισθών, αλλά και μείωση κόστους παραγωγής, εργοδοτικών εισφορών κ.ά.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε ότι η προσωπική του άποψη είναι υπέρ της δημιουργίας μιας Ενωμένης Ευρώπης στα πρότυπα των ΗΠΑ, με ενιαίο νόμισμα, ενιαία πολιτική, κοινή οικονομική πολιτική και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρότυπα της FED.
Αναφορικά με τη στρατηγική της ΕΕ βάσει του Συμφώνου της Λισαβόνας, παραδέχθηκε ότι δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί, πρόσθεσε όμως ότι μπορούν, με την επικαιροποίηση του σχεδίου, να επιτευχθούν με ορίζοντα το 2020.
Σημείωσε με έμφαση ότι μέλη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έχουν έρθει σήμερα στην Ελλάδα για να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας, ενώ αναφορικά με τους τομείς στους οποίους πρέπει να εστιαστεί η συζήτηση για την ανάπτυξη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και τον αγροτουριστικό τομέα, λέγοντας ότι η ανάπτυξη αυτών των τομέων θα φέρει συνέργειες και σε άλλους κλάδους.
Με έμφαση σημείωσε ότι στόχος είναι να υποστηριχθούν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διευκόλυνση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία και την Κίνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr