Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ολοκληρώνονται σήμερα οι διαδικασίες που θα δώσουν και επίσημα το «τιμόνι» στον Λουκά Παπαδήμο, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι ή τα μεσάνυχτα.
"Aπαραίτητες" για την κοινωνική ειρήνη χαρακτήρισε τις εκλογές σε τρεις μήνες ο Αντώνης Σαμαράς.
Μιλώντας από το Βήμα της Βουλής πριν από λίγο, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική αλλιώς το χρέος θα συνεχίζει να αυξάνεται. "Αυτό το έχει καταλάβει η ελληνική κοινωνία που συσσωρεύει οργή, η μεσαία τάξη που εξεγείρεται και η νεολαία που ξεσπά. Και να θέλαμε να εγκαταλείψουμε τις αρχικές αντιρρήσεις μας δεν μπορούμε να το κάνουμε πια, έτσι που εξελίσσονται τα πράγματα", υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΠαΣοΚ κατέβηκε τάζοντας λαγούς και πετραχήλια και λέγοντας πως λεφτά υπάρχουν. Αντίθετα, όπως, πρόσθεσε, προχώρησε σε οριζόντιες περικοπές, φορολογικές επιβαρύνσεις που βάθυναν την ύφεση.
"Ότι κόβεις σε δαπάνες θα αυξάνεται από την άλλη πλευρά λόγω της ύφεσης. Οι συνεχείς φορολογικές επιδρομές κλείνουν τις επιχειρήσεις και τις στέλνουν στο εξωτερικό", επεσήμανε ο ίδιος.
Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση με δήλωση ψήφου εμπιστοσύνης
"Στηρίζουμε τη μεταβατική κυβέρνηση και όχι μόνο της στηρίζουμε κύριες πρωθυπουργέ αλλά εμείς ζητήσαμε τη δημιουργία της. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούμε φυσικά και θα το ψηφίσουμε, όχι όμως κάτι στο οποίο δε συμφωνούμε", συμπλήρωσε.
Την απόφαση του να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάντατζη. «Δεν μπορώ να συμπλεύσω χέρι-χέρι με όσους εμποδίζουν και ναρκοθετούν τη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας με την ακροδεξιά ρητορική τους» είπε ο κ. Μάντατζη, προσθέτοντας ότι περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Λούκα Παπαδήμο για τις ικανότητες του.
Ο βουλευτής είπε ότι στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου «η μειονότητα είδε έναν ειλικρινή πολιτικό» και αναφέρθηκε σε όλα τα μέτρα που προωθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη μειονότητα.
Αναφέρθηκε προσωπικά και στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο δήλωσε ότι «με τα λεγόμενα του στο παρελθόν πλήγωσε τη μειονότητα» αν και εξέφρασε την ελπίδα «με το πέρασμα των χρόνων να έχει αποκτήσει ωριμότητα και να έχει προχωρήσει σε άμβλυνση κάποιων ακραίων θέσεων που είχε».
Ομοίως, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ανεξάρτητος βουλευτής Φ. Κουβέλης, ξεκαθάρισε μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα: ''Δεν περιοριζόμαστε στο όχι, θα είμαστε εδώ με συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις να συνεισφέρουμε προκειμένου να προωθηθούν εκείνες οι πολιτικές που θα οδηγούν την χώρα σε πορεία διεξόδου και θα στηρίζουν την ελληνική κοινωνία στο πλαίσιο πάντα του σταθερού στόχου της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη''.
Εξηγώντας τη θέση του για τη νέα κυβέρνηση ανέφερε πως αυτό που επιδιώχθηκε ήταν μια συμψηφιστική μεταβατική ρύθμιση, στο πλαίσιο ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες απόψεις, με το δεδομένο ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική.
Πρόσθεσε, πως ο νέος πρωθυπουργός ως πρόσωπο έχει θετικό πρόσημο, καλείται όμως, να την αναπτύξει πάνω σε ένα συγκεκριμένο έδαφος που είναι υπονομευμένο και από τον τρόπο που κατέληξαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και από την σύνθεση της κυβέρνησης, κυρίως όμως από τον τρόπο που συνεχίζουν να λειτουργούν οι δύο βασικοί εταίροι της κυβέρνησης, ο ένας σαν να μην έφυγε κι ο άλλος σαν να μην ήρθε.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κουβέλης έθεσε τους βασικούς πολιτικούς λόγους για τους οποίους σε συνδυασμό με την θεσμική ανακολουθία που υπήρξε θεμελιώνουν την αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση, μεταξύ αυτών: για το ποια μέτρα θα υπάρξουν για την στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, για τα ασφαλιστικά ταμεία, για το πώς θα γίνει η συμβολή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και για το αν ο τρόπος υλοποίησης της σύμβασης θα συνιστά βαριά εποπτεία της χώρας.
Καταλήγοντας, ο κ. Κουβέλης επισήμανε την ''πρωταρχική ανάγκη'' να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας γιατί μια κοινωνία διαλυμένη δεν μπορεί να βρει τρόπους διεξόδου.
Πάντως η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κινήθηκε σε ήπιους τόνους, ενώ εστία διαφωνίας αποτέλεσε ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών που η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μετά από οικουμενική διακυβέρνηση 100 ημερών υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Ο τελευταίος πάντως χθες στις προγραμματικές του δηλώσεις δεν έκανε σαφή αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου ανέφερε πως η υπό τον Λουκά Παπαδήμο νέα κυβέρνηση, "κάνει πόλεμο απέναντι στις ανεξέλεγκτες αγορές, τους φοροφυγάδες, την διαπλοκή, τα κατεστημένα της χώρας που δεν ήθελαν με τίποτα να προωθηθεί η ανάπτυξη των συντριπτικών μας πλεονεκτημάτων, θέλοντας να παρατείνεται το πελατειακό κράτος" καλώντας τα κόμματα και τον ελληνικό λαό να την στηρίξουν.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "νίκη της δημοκρατίας" τη διακομματική συνεννόηση και εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι συγκεκριμένες δυνάμεις αρνήθηκαν να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση επικαλούμενες ιδεολογικές διαφορές.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος μίλησε για κυβέρνηση με συγκεκριμένης διάρκειας θητεία, αλλά με ιστορικό ρόλο. Το πολιτικό σύστημα έφτασε σε οριακό σημείο, ανέφερε μεταξύ άλλων αναλύοντας τη σημασία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, που όπως είπε δημιούργησε ανακούφιση στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.
Αίσθηση πάντως στο κυβερνών κόμμα προκάλεσε η τοποθέτηση της Λούκας Κατσέλη, η οποία δεν δίστασε να επισημάνει ότι εκτός από τα «αισθήματα ανακούφισης για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που καλείται να ολοκληρώσει τις συμφωνίες με τους εταίρους μας», υπάρχει και «δυσπιστία για τη σύνθεσή της, καθώς αποτελείται από πρόσωπα που προέρχονται από πολιτικούς χώρους με ασύμβατες απόψεις».
Παράλληλα, συζητήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης προκάλεσε η τοποθέτηση του κ.Λοβέρδου ο οποίος δήλωσε χθες πως θα ήταν "βιαστικό και επιπόλαιο" να ανοίξει στην παρούσα φάση θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς μετά τη διαγραφή του κ.Χατζηγάκη από την Κ.Ο. , αβέβαιο είναι και το μέλλον του κ.Καμμένου ο οποίος προέβη χθες σε σκληρές δηλώσεις επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Παρότι ο κ.Σαμαράς δεν είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ οι δύο άνδρες είχαν σύντομο τετ α τετ χθες μετά τις τοποθετήσεις του κ.Καμμένου, παραμένει πιθανή η διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ. Πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως δεν έχει λάβει την οριστική του απόφαση, καθώς και ότι τελούνται έντονες διαβουλεύσεις με το επιτελείο του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον νέο πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, σημείωσε πως ζητά από το λαό να αυτοκτονήσει για μια συμφωνία που έχει ήδη γίνει κουρελόχαρτο. "Η συμφωνία αυτή δεν είναι είναι ο δρόμος που διασφαλίζει τη συμμετοχή της χώρας μας στο ευρώ, αλλά το αντίθετο", ενώ ζήτησε συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον κ. Παπαδήμο αν θα συνεχίσει ή αν θα αλλάξει την πολιτική του τέως Πρωθυπουργού.
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνεργασίας έγινε λόγω του φόβου της άρχουσας τάξης για εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο ΛΑΟΣ λέγοντας ότι είναι «το κόμμα που κάνει τη βρώμικη δουλειά και για τα δύο κόμματα» ενώ υπογράμμισε ότι το πολιτικό σύστημα «χρειάζεται ένα ακροδεξιό κόμμα», το οποίο αν χρειαστεί «θα το προβάλλει σαν το υπ'αριθμόν ένα κίνδυνο».
Αιχμές κατά της ΝΔ για υπονόμευση της κυβέρνησης άφησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
«Αν πραγματικά πιστεύετε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, τότε σταματήστε να υπονομεύετε αυτήν την κυβέρνηση με το καλημέρα. Αν δεν σταματήσετε, ο κ. Παπαδήμος δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα» ανέφερε απευθυνόμενη στην Νέα Δημοκρατία.
Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε πως το κόμμα της θα στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου πιστεύοντας πως είναι απολύτως αναγκαίο «να σωθεί η χώρα και να μπορέσει να βρει τον βηματισμό της μέσα στην ευρωζώνη». Από κει και πέρα, εξέφρασε το φόβο της ότι «τα εσωκομματικά παιχνίδια στο ΠαΣοΚ» και κυρίως το ζήτημα της διαδοχής του Γ. Παπανδρέου, απειλούν την συνοχή της κυβέρνησης και ζήτησε από τους βουλευτές του να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.
Δ.Κ.