Το σύνθημα της γενικευμένης ανταρσίας εναντίον του απονενοημένου διαβήματος του πρωθυπουργού δόθηκε μετά τη σαφή διαφοροποίηση του Υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος άμα τη επιστροφεί του από τις Κάννες δήλωσε «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ζήτησε την άμεση σύγκληση της Κ.Ο, διότι σε διαφορετική περίπτωση «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει νόημα». Υπενθυμίζεται ότι την έντονη διαφωνία τους με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή και οι κ.κ. Ραγκούσης, Λοβέρδος και Διαμαντοπούλου. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή πως γνωρίζει πως "οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα είναι υπεύθυνες" ενώ ο κος Λοβέρδος, του οποίου το όνομα εμπλέκεται στα σενάρια για την "επόμενη μέρα", δήλωσε πως δεν εισακούστηκε για "την καταστροφή που θα φέρει το δημοψήφισμα".
Αναβρασμός στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ, δεκάδες βουλευτές, μεταξύ των οποίων η κυρία Βάσω Παπανδρέου, οι κύριοι Οδ. Βουδούρης, Πυθ. Βαρδίκος, Δημ. Λιτζέρης, Κώστας Καρτάλης, και οι αναπληρωτές υπουργοί Παντελής Οικονόμου και Φώφη Γεννηματά αντιτάσσονται ευθέως στο δημοψήφισμα και ζητούν είτε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, είτε εκλογές.
Κατόπιν τούτων, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο όχι μόνο να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή αύριο ο κ. Παπανδρέου, αλλά και να φτάσει μέχρις εκεί.
Αναλυτικά:Πριν από λίγο, η κυρία Εύα Καϊλή, μέσω ανάρτησής της στην σελίδα της στο Facebook, δήλωσε την πρόθεση της να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Παρασκευή, αλλά και την πρόθεσή της να μην παραιτηθεί από εκλεγμένη εκπρόσωπος των πολιτών.
Στην ανάρτηση αναφέρονται τα εξής:
"Αγαπητέ Πρόεδρε,
σε συνέχεια της επιστολής που σας κατέθεσα στις 1.11.2011, και παραμένοντας συνεπής στις πεποιθήσεις μου, θέτω υπόψην σας τα εξής.
Καταγράφω την αγωνία μου για την εμμονή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, το ψευτοδίλημμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την Ελληνική κοινωνία.
Εως τώρα ψήφιζα, εκφράζοντας πάντα με ειλικρινεια και σεβασμό τις ενστάσεις μου στα πλαίσια των εσωκομματικων διαδικασιών, με γνώμονα την αποφυγή της χρεοκοπίας. Ακριβώς γι΄ αυτό πιστεύω οτι δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες της δικής μας ακολουθούμενης πολιτικής στους Έλληνες, τώρα, και μετά τις θυσίες των τελευταίων 2 ετών.
Προτάσσοντας λοιπόν, το Εθνικό συμφέρον από το κομματικό ή το προσωπικό, όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο ελπίζω πως με αυτόν τον τρόπο πράττω, στο μερίδιο που μου αναλογεί.
Σας καλώ την ύστατη στιγμή να μην οδηγήσετε τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο και να διασφαλίσετε την Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, ανακαλώντας την απόφαση σας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Με την παρούσα σας γνωρίζω ότι δεν παραιτούμαι από εκλεγμένη εκπρόσωπος των συμπολιτών και της γενιάς μου, όμως στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας.
Με εκτίμηση,
Εύα Καϊλή"
Παναρίτη
Την ίδια στιγμή, δήλωση ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης έκανε η βουλευτής Επικρατείας κυρία Έλενα Παναρίτη, λέγοντας ότι η πορεία της χώρας εντός του ευρώ είναι αυτονόητη. «Δεν πρόκειται να συναινέσω σε δημοψήφισμα, που θα φέρει την Ελλάδα εκτός της Ευρώπης. Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην καταστροφή της χώρας μου», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Στο μεταξύ, την πρότασή της για συγκρότηση άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και μετά προκήρυξη εκλογών, επανέλαβε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου. "Τα ψέμματα τελείωσαν. Είναι ώρες ευθύνης για όλους και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση", ανέφερε.
Άλλοι βουλευτές
Παράλληλα, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε, από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, απευθύνοντας ταυτόχρονα ονομαστική έκκληση προς όλους του πολιτικούς αρχηγούς ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα εθνικό πολιτικό συμβούλιο για να αποφευχθεί όπως είπε, η εθνική καταστροφή.
«Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να δρομολογήσει τις διαδικασίες, που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τις καταστατικές αρχές του Κινήματος για ομαλές πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης, σημειώνοντας ότι τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι πολίτες που το πίστεψαν, οφείλουν να γνωρίζουν ότι το παρόν και το μέλλον της παράταξης «δεν μπορεί να είναι έρμαιο μίας ηγεσίας, που φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για να διαχειριστεί τις μείζονες εκκρεμότητες και επαναβεβαίωση της αδιαπραγμάτευτης στρατηγικής ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Χαρακτήρισε ακόμη υπόλογους τους εμπνευστές του δημοψηφίσματος, έναντι της χώρας και των πολιτών και έκανε λόγο για «έλλειμμα διακυβέρνησης, που είναι πλέον εμφανές».
Έκκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να ζητήσει άμεσα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών "για να διακηρύξουν ότι δεν υφίσταται θέμα δημοψηφίσματος", απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ταυτόχρονα πρότεινε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα κομμάτων όπως είπε, που "δεν έχουν κυβερνήσει και δεν έχουν εξαρτήσεις".
Ο κ. Κρεμαστινός έθεσε θέμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι "μπορεί να εμφανίζεται η Ελλάδα μια τριτοκοσμική χώρα".
Σημειώνεται ότι εντός της ημέρας θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του προέδρου της, πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr