Tην άποψη ότι η Ελλάδα δεν είναι μία φτωχή χώρα, αλλά μία χώρα που είχε πολύ κακό management, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, από το Βερολίνο όπου μιλά στο Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων. Σημειώνεται ότι σήμερα ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κυρία Άνγκελα Μέρκελ.
«Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει. Η κρίση πρέπει να γίνει δυνατότητα για νέα αλλαγή», τόνισε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν προσπαθεί μόνο να μειώσει το χρέος της, αλλά και να ξαναποκτήσει αυτοπεποίθηση».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η κρίση που περνάει η Ελλάδα θα αποτελέσει «μία δυνατότητα»: «Έχουμε αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν», λέει. «Η Ελλάδα πήρε πολλά κονδύλια για την αγροτική πολιτική. Ωστόσο ο τρόπος επιδότησης ήταν λάθος πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα». «Τώρα επενδύουμε στην ποιοτική γεωργία, στην πράσινη γεωργία, με αποτέλεσμα να έχουμε βελτιώσει τις εξαγωγές μας».
Παράλληλα, αναφερόμενος στον τουρισμό, δήλωσε: «Ο τουρισμός θα ανακάμψει σημαντικά. Έχουμε βάλει νέους στόχους και τα αποτελέσματα φαίνονται».
Ο πρωθυπουργός έκανε κατά την ομιλία του στους Γερμανούς βιομηχάνους ιδιαίτερη αναφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τονίζοντας ότι «η Γερμανία μας δείχνει το δρόμο», ενώ όπως είπε το «Ήλιος» είναι ένα πρόγραμμα αμοιβαίου κέρδους και για τις δύο χώρες.
«Επενδύουμε και βγαίνουμε στις αγορές για να επιτύχουμε την ανεξαρτησία μας», τόνισε προσθέτοντας ότι «είμαστε όμως σε δυσάρεστη κατάσταση προσπαθώντας να εξισορροπήσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».
Συνάντηση με Μέρκελ
Μετά από ένα κρίσιμο σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Τρίτη στο Βερολίνο, όπου και θα συναντηθεί με την Καγκελάριο, για τον ίδιο σκοπό. Οι ώρες απαιτούν παρόμοια δράση με εκείνη που είχε ακολουθήσει ο πρωθυπουργός παραμονές της υπογραφής του Μνημονίου για την εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. ευρώ το Μάιο του 2010, αναφέρουν αξιωματούχοι του Μαξίμου στο “R”.
Η γερμανική πλευρά θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση και αυτή τη φορά να αποδείξει την πίστη της στο πρόγραμμα προσαρμογής, να προωθήσει το ταχύτερο τις ιδιωτικοποιήσεις, και να καταθέσει άμεσα τη σειρά των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει. Παράλληλα, θα αναμένει να δει τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 30% καθώς και το “μαχαίρι” σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα του Δημοσίου. Μάλιστα, αναμένεται να ξανασχεδιαστούν οι βασικές γραμμές του Μεσοπρόθεσμου δίνοντας βάρος στο άμεσο διάστημα για τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές.
Ήδη οι ηγέτες του G20 έχουν δημιουργήσει ένα πλάνο δράσης, ενδεικτικό του ότι το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί παγκοσμίως και όχι μόνο στα στενά όρια των αδυνάτων της ευρωζώνης. Άλλωστε, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που περιλαμβάνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού EFSF μέχρι και το ποσό των 2 τρισ. ευρώ και περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Την ίδια ώρα ο Γ. Παπανδρέου εκτός του ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους Γερμανούς αξιωματούχους για τις προθέσεις της κυβέρνησης, θα πιέσει προς δύο ακόμη κατευθύνσεις: Η μία είναι η ταχύτερη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και η άλλη είναι το ξεκαθάρισμα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία ώστε να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα η δεύτερη κατεύθυνση θα συνδυαστεί και με τις πιέσεις που μπορεί να αποσπάσει από το ΔΝΤ για την ταχύτερη επίλυση της ευρωπαϊκή κρίσης, την ώρα μάλιστα που η Φινλανδία βρίσκεται στο στενό γερμανικό κύκλο.
Άλλωστε, επί αυτών των θεμάτων θα υπάρξει νέα συνάντηση θα έχουν το επόμενο Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, στο Παρίσι μεταξύ του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, για να επιταχύνουν τις προσπάθειες επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη σχετικά με την έκβαση της ψηφοφορίας την Πέμπτη για τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο γερμανικό κοινοβούλιο. Κατά την καγκελάριο Μέρκελ, η προγραμματιζόμενη διεύρυνση του EFSF είναι αναγκαία, για να υπάρξει αργότερα η δυνατότητα χρεοκοπίας κρατών της ευρωζώνης. Σημαντικότερο από την αύξηση των εγγυήσεων του EFSF είναι «να διασφαλιστεί ότι αυτός ο μηχανισμός θα αποκτήσει τώρα τέτοιες δυνατότητες, ώστε μια χώρα της ευρωζώνης να μη μεταδίδει την ασθένειά της συνεχώς στην επόμενη χώρα».
Η επόμενη ημερομηνία σταθμός για τις αποφάσεις αναμένεται να είναι η σύνοδος των ηγετών του G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες της Γαλλίας. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μυστικές διαβουλεύσεις των ηγετών και των αξιωματούχων της ευρωζώνης προκειμένου να παρουσιαστεί «ένα συλλογικό και φιλόδοξο σχέδιο δράσης» όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν κατά τη διάρκεια των επαφών των μελών του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το περασμένο σαββατοκύριακο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr