Αναλυτικά, ο υπουργός ανέφερε ότι «το 2011 είχαμε κενό 600 εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχει υστέρηση στα έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ, πρέπει να έχουμε επικουρικά μέτρα στη διάθεσή μας, αλλά δεν κάνω και τη δήλωση ποτέ ότι δεν πρόκειται να πάρω πρόσθετα μέτρα», συμπληρώνοντας: «Θα καταβάλλουμε κάθε ανθρώπινα δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο χωρίς νέα μέτρα, αλλά εξαρτάται από όλο το κράτος, την αγορά, τη φορολογική ευαισθησία όλων των πολιτών και τη φορολογική διοίκηση».
Ο υπουργός παραδέχθηκε πως διανύουμε ένα «πολύ θερμό καλοκαίρι», αλλά συμπλήρωσε πως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα πρέπει να ξεκινήσει «εθνικός διάλογος, διακομματικός και με τους φορείς προκειμένου να φτάσουμε σε ένα εθνικό φορολογικό σύστημα» καθώς, όπως εξήγησε: «Η χώρα δεν έχει φορολογικό σύστημα, είναι μια χύμα φορολογική κατάσταση».
Παραδέχθηκε ότι «τα μέτρα είναι αποσπασματικά και μέτρα ανάγκης», γι' αυτό έχει ήδη ζητήσει να πραγματοποιηθεί απογραφή της συμμετοχής των πολιτών στη δημοσιονομική εξυγίανση. Χαρακτηριστικά είπε: «Δώσαμε ήδη εντολή να αποτιμηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις όλων των μέτρων, να μετρηθεί με ειλικρινή τρόπο η επιβάρυνση που σηκώνει κάθε ομάδα και κατηγορία, ώστε να ξέρει ο καθένας πολίτης τι συμβαίνει στη χώρα, να ξέρει ποια είναι η δική του συμμετοχή, θα αναδειχθούν αδικίες και ανισότητες που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε το ταχύτερο».
Την ίδια ώρα, "αναταράξεις" προκάλεσε στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ η τηλεοπτική τοποθέτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Θωμά Ρομπόπουλου πως "κάτι δεν πάει καλά" με το Μεσοπρόθεσμο και πως δεν "μπορεί να το ψηφίσει", αυξάνοντας σε δύο τον αριθμό των βουλευτών της κυβέρνησης με εκπεφρασμένη την πρόθεση να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα.
Πάντως, το Μεσοπρόθεσμο, μεταξύ άλλων, καταφέρνει τριπλό χτύπημα στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, τις βασικές γραμμές του οποίου παρουσίασε την Πέμπτη ο Υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Όμως, αντί να δοθεί η πολυπόθητη αναπτυξιακή πνοή, κάτι το οποίο και αποτέλεσε ένα από τα διακυβεύματα της αλλαγής της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ, επιβάλει ταυτόχρονα τέλος άσκησης επιτηδεύματος, εξίσωση φόρου καυσίμων για τις επιχειρήσεις και εισφορά αλληλεγγύης. Το Μεσοπρόθεσμο έκλεισε με την Τρόικα στις πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής, και ήδη οι βουλευτές έχουν στα χέρια τους το κείμενο, ώστε μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχει ψηφιστεί μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο. Οι αλλαγές κρίνονται μάλλον επί τα χείρω, καθώς τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που προτάθηκαν απορρίφθηκαν με την “ανάλογη αυστηρότητα”, σχολιάζουν παράγοντες του υπουργείου.
Μέτρα
Επιπλέον, η μείωση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ σήμερα, ήταν μία παράγραφος που δεν επιδέχτηκε αλλαγής από την Τρόικα, ενώ σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα καλέσουν τους φορολογουμένους να βάλλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα υπόλοιπα μέτρα που ήδη είχαν εγκριθεί επί υπουργείας Παπακωνσταντίνου, δηλαδή η εισφορά υπέρ ανέργων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ακίνητη και κινητή περιουσία και η μετάταξη των ειδών εστίασης από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, παραμένουν, αν και όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος “δεν συνάδουν με το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης ούτε με την ανάγκη ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας”.
Αν και μέχρι το Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο φορολογικό σύστημα, μέχρι τότε θα ισχύουν τα εξής:
- Επιβάρυνση μέχρι 400 ευρώ για τα εισοδήματα που κυμαίνονται από 8.000-12.000 ευρώ, καθώς επιβάλλεται φόρος 10%. Εξαιρούνται οι νέοι μέχρι 30 ετών οι συνταξιούχοι άνω των 65 με εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και τα άτομα με ειδικές ανάγκες
- Έκτακτη εισφορά σε όλα τα εισοδήματα με βάση συντελεστών από 1% έως 5%, οι οποίοι διαμορφώνται ως εξής:
Για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ: 1%
Από 20.000 - 50.000 ευρώ: 2%
Από 50.000 - 100.000 ευρώ: 3%
Από 100.000 και άνω: 4%
Παράλληλα, βουλευτές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και μετακλητοί υπάλληλοι θα δεχτούν εισφορά 5% στο σύνολο του εισοδήματος
-Μείωση του αφορολογήτου του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα
- Αυτοτελές τέλος άσκησης επαγγέλματος ανεξαρτήτως εισοδήματος αλλά με γεωγραφικά κριτήρια
-Αύξηση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά 1000 λίτρα κάτι που οδηγεί σε επιβάρυνση της τάξης των 5 λεπτών το λίτρο.
Δεν ψηφίζουν το μεσοπρόθεσμο Ρομπόπουλος, Αθανασιάδης
Με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Θωμάς Ρομπόπουλος υποστήριξε πως "δεν μπορώ να ψηφίσω αυτά τα πράγματα". Όπως επισήμανε αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος "θα μιλήσω τη Δευτέρα στη Βουλή για να πείσω πως...κάτι δεν πάει καλά." Τόνισε τέλος ότι θέματα όπως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος απαιτούν εθνική ομοψυχία και δε γίνεται μόνο το ΠΑΣΟΚ να τα ψηφίζει.
Το «όχι» του προστέθηκε σε αυτόυ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδη ο οποίος με δηλώσεις του μες στην εβδομάδα επέμεινε στις απόψεις που διατύπωσε νωρίτερα τον Ιούνιο περί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος λέγοντας πως δεν σκοπεύει να το ψηφίσει, και δηλώνοντας έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που θα έχει η στάση του αυτή. Ο βουλευτής Κοζάνης διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και με την κατάθεση- "πακέτο" του Μεσοπρόθεσμου και όχι σε επί μέρους άρθρα.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου έχει χαράξει παράλληλα τη δική της "κόκκινη γραμμή" στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Προβληματισμένη επίσης με τη διαδικασία - εξπρές του Μεσοπρόθεσμου εμφανίζεται και η κ. Σ. Μερεντίτη ενώ ο Δημήτρης Καρύδης χαρακτήρισε το πρόγραμμα "αντιλαϊκό".
Αναμένεται η αντίδραση των υπόλοιπων βουλευτών (Σαλαγιάννης, Κουρουμπλής, Τέντε) που προβληματίζονταν εν όψει την ερχόμενης "μεγάλης" Πέμπτης για την ελληνική οικονομία και της εκταμίευσης της πολυπόθητης πέμπτης δόσης.
Το "R" υπογράμμιζε χθες πως ο κος. Ρομπόπουλος δεν πρόκειται να δώσει "λευκή επιταγή" στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου
Οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις
Να σημειωθεί ότι οι διαμαρτυρίες ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ετοιμάζουν στις 28 και 29 Ιουνίου οι κοινωνικοί φορείς, κλιμακώνοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις για 48 ολόκληρες ώρες. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ οι "πτωταγωνιστές" των κινητοποιήσεων, ενώ ιδαίτερη αίσθηση προακαλεί και το κάλεσμα των "Αγανακτισμένων" για "48 ώρες στο δρόμο" και περικύκλωση της Βουλής την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Σήμερα, οι "Αγανακτισμένοι πολίτες" θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα, πάντα πιστοί στο ραντεβού τους, έχοντας προγραμματίσει δημόσια συζήτηση για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και το νέο «Σύμφωνο για το ευρώ», με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- και του πανεπιστημιακού Κώστα Βεργόπουλου. Σαρανταοκτάωρη γενική πανελλαδική απεργία για τις 28 και 29 Ιουνίου προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,.
Το απεργιακό συλλαλητήριο, την Τρίτη 28 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, ενώ την Τετάρτη 29 Ιουνίου, τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Στο μεταξύ, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ ανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, που απέβη άκαρπη. Η απεργία, όπως είπε, θα συνεχιστεί έως τις 30 Ιουνίου, οπότε αναμένεται η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που προβλέπει πώληση του 17% των μετοχών (από το 51% που ελέγχει το Δημόσιο) ή περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.
Δεν αποκλείονται σήμερα μεγαλύτερης έκτασης διακοπές ρεύματος, αν οι απεργοί θέσουν εκτός λειτουργίας περισσότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Η ΓΕΝΟΠ πρόκειται να προσβάλει και με νομικά μέσα την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, επικαλούμενη το γεγονός ότι η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει πως η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr