Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις του μεσοπρόθεσμου, είτε γίνουν από τον Πρωθυπουργό, είτε από τον υπουργό Οικονομικών, είτε επιλεγεί κάποια άλλη λύση, θα πρέπει να συνδυάζουν από τη μία πλευρά το χαρακτήρα του επείγοντος, αλλά από την άλλη και τη μορφή μίας ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης.
Ωστόσο, μεγαλύτερη πρόκληση για το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι με την παρουσίαση της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να σηματοδοτείται και η ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα αναποτελεσματικότητας του προηγούμενου έτους. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η ειλημμένη απόφαση του κ. Παπανδρέου να καλέσει του πολιτικούς αρχηγούς σε συναντήσεις, αμέσως μετά την παρουσίαση του προγράμματος και την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο.
Βασικός στόχος της κίνησης αυτής είναι – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κ. Αντ. Σαμαρά και τη ΝΔ – να εμπεδωθεί στο εσωτερικό και το εξωτερικό η εντύπωση ότι στα κρίσιμα σημεία του προγράμματος υπάρχει πολιτική συμφωνία, η οποία θα μπορεί να αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Παράλληλα, απορρίπτεται κάθε συζήτηση περί υπερκομματικών, διακομματικών ή τεχνοκρατικών λύσεων, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει έμφαση στην πολιτική διάσταση του έργου της. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ο κ. Πεταλωτής δήλωσε χαρακτηρστικά ότι «το να έρθουν πρόσωπα εκτός πολιτικής σκηνής – υπερκομματικά ή κάποιοι “σοφοί” - για να μας σώσουν, είναι έξω από τις απόψεις μας, τις προθέσεις μας και ως εκ τούτου και από τις αποφάσεις μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr