Κι ενώ η φωτογραφία της καμαριέρας κάνει το γύρο του κόσμου και των... mails, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, ένας πολιτικός που είχε συνηθίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του να διαμένει σε σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων και να ταξιδεύει πάντα στην πρώτη θέση των αεροπλάνων, θα φιλοξενηθεί το άμεσο προσεχές διάστημα στις διαβόητες φυλακές της πόλης της Νέας Υόρκης, στο νησί Ράικερς μέχρι τις 20 μαίου οπότε θα δικαστεί. Το ενδιαφέρον είναι οτι η δικαστής της Νέας Υόρκης που ανάλαβε την υπόθεση δεν δέχτηκε την αποφυλάκιση του με εγγύηση, διότι τον θεώρησε ύποπτο φυγής. Πρόκειται για μια απο τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις άσκησης δικαιοσύνης κατά κορυφαίου πολιτικού στελέχους. Η μόνη "διευκόλυση" που έχει παρασχεθεί στον Στρός Καν μέχρι στιγμής είναι ότι διαθέτει δικό του κελί στη φυλακή για να μην προπηλακιστεί απο άλλους συγκρατούμενους.
Στο μεταξύ επανέρχονται στη δημοσιότητα οι διάφορες ερωτικές περιπέτειες του Στρός Καν. Η εφημερίδα Le Monde γράφει οτι η γαλλίδα συγγραφέας Τριστάν Μπανόν, η οποία είχε δημοσίως δηλώσει οτι ο Στρος καν προσπάθησε το 2002 να τη βιάσει, σκέπτεται τώρα να του κάνει μήνυση. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2008, η γαλλίδα βουλευτής Ορελί Φελιπετί είχε υποστηρίξει οτι ο Στρός Καν "της κολούσε απροκάλυπτα" και οτι απέφευγε να βρεθεί μόνη μαζί του σε κλειστό χώρο. Το 2008, απεκαλύφθη η εξωσυζυγική σχέση του Στρος - Καν με την υφισταμένη του, Ουγγαρέζα οικονομολόγο στο ΔΝΤ, Πιρόσκα Νάγκι. Εσωτερική έρευνα στο ΔΝΤ κατέληξε ότι επρόκειτο για σχέση συναίνεσης και έτσι ο Στρος - Καν απηλλάγη των κατηγοριών.
Την προφυλάκιση του Ντομινίκ Στρος Καν αποφάσισε η δικαστής Μελίσα Τζάκσον, που εξετάζει την υπόθεση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μανχάταν, ενώ οι συνήγοροί του ζητούσαν να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 1 εκατ. δολαρίων. Ορίστηκε νέα δικάσιμος την Παρασκευή 20 Μαΐου. Η δικαστής Μελίσα Τζάκσον είχε αρνηθεί να ορίσει εγγύηση για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, περί σεξουαλικής επίθεσης και προσπάθειας βιασμού της καμαριέρας του ξενοδοχείου που διέμενε και όρισε ως επόμενη ημέρα εμφάνισης του ενώπιον του δικαστηρίου, την Παρασκευή.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γάλλου πολιτικού είπαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφεσιβάλουν την απόφαση για αποφυλάκιση με εγγύηση. Αν η δικαστής επιμείνει στην απόφασή, τότε ο Ντομινίκ Στρος Καν μπορεί να παραμείνει στις φυλακές της νήσου Ράικερς καθ'όλη τη διάρκεια της δίκης του.
Το κτιριακό συγκρότημα των φυλακών Ράικερς, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν αστυνομικές σειρές στην τηλεόραση και στους λάτρεις των ταινιών με εγκλήματα στον κινηματογράφο, ως ο τόπος όπου κρατούνται οι ύποπτοι τέλεσης εγκληματικών πράξεων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους, ή όπου εκτίονται σύντομες ποινές.
Το συγκρότημα, άρχισε να κτίζεται το 1930, εκτείνεται σε εμβαδό 1700 τετρ. χιλιομέτρων, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 17.000 κρατούμενους και επικοινωνεί με μία γέφυρα με την περιοχή Κουίνς, της Νέας Υόρκης.
Ποια ονόματα ακούγονται για τη θέση του Ντομινίκ Στρος Καν στο ΔΝΤ
Αναταραχή στους ηγέτες της Ευρωζώνης έφερε η απρόσμενη σύλληψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν για απόπειρα βιασμού και σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη. Κι ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια αλλά και οι διεργασίες για την τοποθέτηση του διαδόχου του Στρος-Καν, η ευρωζώνη φαίνεται να θέλει απεγνωσμένα η θέση να παραμείνει σε ευρωπαϊκά χέρια.
Ήδη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρώπη έχει "πολλούς λόγους" για να διατηρήσει τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην περίπτωση που ο Dominique Strauss-Kahn παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής.
"Ξέρουμε ότι μεσοπρόθεσμα, οι αναδυόμενες χώρες μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στη διεύθυνση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας... Όμως, σ' αυτή τη φάση, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πούμε ότι η Ευρώπη έχει καλούς υποψηφίους", δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι "το ζήτημα δεν έχει τεθεί ακόμη".
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες της Ευρωζώνης απορρίπτουν την ιδέα της τοποθέτησης ενός μη Ευρωπαίου επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τον οποίο θα πρέπει να συνομιλούν για τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν διάφορα ονόματα ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.
Ήδη ακούστηκε το όνομα του ιταλού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προβάλλει ως επικρατέστερος υποψήφιος να αναλάβει την ΕΚΤ. Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι "ποσώς ενδιαφέρεται" για τη διαδοχή του Γάλλου Ντομινίκ Στρος-Καν στην κεφαλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ιταλίας.
Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης προετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του, διαδεχόμενος τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη διοίκηση της κεντρική ευρωπαϊκής τράπεζας, αποσπώντας σήμερα την κατ’ αρχήν έγκριση της υποψηφιότητάς τους από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ακούγονται ακόμα έντονα τα ονόματα της υπουργού οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ίσως αφήσει το υπουργείο της για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Έντονα σενάρια είχε δημιουργήσει και το όνομα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ακόμα και πριν το σκάνδαλο Στρος-Καν. Το όνομα του επανέρχεται έντονα μετά τα πρόσφατα γεγονότα.
Θυμίζουμε ότι ήδη από τον Απρίλιο ο νυν πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, από πολιτική αντιπαλότητα με τον πρώην αρχηγό των εργατικών, είχε ταχθεί ενάντια στην συγκεκριμένη υποψηφιότητα. «Ήρθε ο καιρός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναζητήσει τον ηγέτη του και πέραν των χωρών της Ευρώπης», είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκλείοντας έτσι από τη διεκδίκηση της θέσης τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία, Γκόρντον Μπράουν.
Χαρακτηρίζοντας, μάλιστα τον Μπράουν "αρνητή του ελλείμματος", ο Κάμερον είχε τονίσει ότι οι επιδόσεις του όσο ήταν πρωθυπουργός δείχνουν πως δεν είναι ο κατάλληλος για τη θέση αυτή. Παράλληλα, είχε δηλώσει ότι η άνοδος της Ινδίας και της Κίνας σημαίνει ότι έφτασε η ώρα το ΔΝΤ να αναζητήσει τον επικεφαλής του και εκτός Ευρώπης. Κατά παράδοση ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ προέρχεται από την Ευρώπη ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι Αμερικανός.
Γεγονός είναι ότι οι νέοι οικονομικοί γίγαντες στο χώρο της παγκόσμιας αγοράς, η Κίνα και η Βραζιλία, εποφθαλμιούν τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, για να αποκτήσουν έναν πιο ισχυρό ρόλο στο κρίσιμο για την διεθνή οικονομία ταμείο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάρα πολύ εύκολο, καθώς ένα περίπλοκο σύστημα εκλογών στο ταμείο, που συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα veto, κάνει δύσκολη την τοποθέτηση στην διεύθυνση του ΔΝΤ κάποιας υποψηφιότητας που να μην προέρχεται από την αμερικανική ή την ευρωπαϊκή πλευρά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr