Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, με επίσημη ατζέντα την οικονομία. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για την οικονομία και τις ενέργειες που θα κάνει η κυβέρνηση, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
"Η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις μας, για τις οποίες ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να εγγυηθούμε όχι μόνο για την έξοδο από αυτή την κρίση, αλλά και για μια οικονομία βιώσιμη και μια Ελλάδα δίκαιη που βασίζεται στις δικές της δυνάμεις και πιστεύει στον εαυτό της" δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για συναίσθηση ενότητας και ζήτησε συμπαράσταση από όλες τις δυνάμεις, για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ υπογράμμισε τι "πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για αλλαγές στη χώρα, με αποφάσεις".
Σε ό,τι αφορά στις διαρροές για την Ελλάδα, σημείωσε ότι η απάντησή μας είναι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και η ψυχραιμία. Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για εθνικό θέμα και κάλεσε και πάλι σε πανεθνική προσπάθεια. "Δεν βγαίνει αλλιώς", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί ακόμη σε ένα, ενδιαφέρον όπως το χαρακτήρισε, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Suddeutsche Zeitung", το οποίο έκανε λόγο για "κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος του ευρώ και της Ελλάδας".
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει το απόγευμα κατ' ιδίαν συναντήσεις με τέσσερις υπουργούς, τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Χρ. Παπουτσή, την κυρία 'Αννα Διαμαντοπούλου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, πριν από το έκτακτο άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Το κλίμα ίσως πωλωθεί ιδιαίτερα, καθώς στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού έχουν εκμυστηρευτεί σε υπουργούς ότι ο κ. Παπανδρέου έχει πάρει τις αποφάσεις του.
Η συνάντηση στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης έντασης. Οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών άσκησαν κριτική τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλαδή στην ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της και ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια έχει αδρανήσει.
Η παρέμβαση του κ. Α. Λοβέρδου μοιάζει να αποτελεί καταλύτη εξελίξεων καθώς έφερε στην επιφάνεια προβληματισμούς που συμμερίζονται και πολλά άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και το επιτελείο του πρωθυπουργού.
Η κατάσταση της χώρας θεωρείται οριακή και αν δεν υπάρξουν αποφάσεις οδηγείται σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, εκτιμούν αρκετοί υπουργοί. Με τα μεγάλα κεφάλια της τρόικας να βρίσκονται στην Αθήνα, με τα εισιτήρια της επιστροφής τους ανοιχτά και τη διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το νέο πακέτο μέτρων σε εξέλιξη, τα περιθώρια πολιτικών κινήσεων φαίνονται περιορισμένα.
Από την άλλη πλευρά διαμορφώνεται σε μεγάλο κομμάτι των μελών της κυβέρνησης αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η άποψη ότι χρειάζεται η ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εξάλλου, έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από το εξωτερικό για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων ώστε να διευκολυνθούν οι δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η χώρα.
Η πρόταση του κ. Λοβέρδου να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, με την οποία συμφωνούν και άλλοι υπουργοί όπως ο κ. Χ. Καστανίδης, προκειμένου να στελεί το μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας ότι οι πολιτικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αναμένεται να μπει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Για το θέμα της χθεσινής παρέμβασης Λοβέρδου μίλησε σήμερα ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος τόνισε ότι ο υπουργός Υγείας είπε την άποψή του και είναι λογικό ότι κάθε υπουργός να εκφράζει ανησυχίες και αγωνίες. Όμως την κυβερνητική λειτουργία την εγγυάται ο πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση.
Όσο για τις διαδοχικές συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους κορυφαίους υπουργούς πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις χαρακτήρισε "φυσιολογικές" συναντήσεις εργασίας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει ότι το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί με πλειοψηφία 151 βουλευτών αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει η ΝΔ και ο κ. Αντ. Σαμαράς στον οποίο φαίνεται ότι θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις να συναινέσει στους βασικούς στόχους της νέας συμφωνίας.
Αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του έργου ζήτησε ο Παπανδρέου
Aλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του έργου της κυβέρνησης ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το μήνυμά μας, τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού μας. Και η βούλησή μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Υπηρετούμε, συνέχισε, με πράξεις το μήνυμα αυτό, που είναι απαραίτητο να περνά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.
Υπογράμμισε ακόμη ότι έχει γίνει πολλή και συστηματική διαβούλευση για το πρόγραμμα του οδικού χάρτη, δηλαδή για τις βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και την οικονομική ανάπτυξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr