Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι μέχρι τότε, υπάρχουν σημαντικά νομοσχέδια που θα ετοιμαστούν και θα κατατεθούν στη Βουλή, νομοσχέδια τα οποία θα συζητηθούν σε συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου.
Με τα νομοσχέδια αυτά, όπως και με τον προϋπολογισμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση, καθώς και ότι κάνει όλες τις αναγκαίες τομές.
Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, καθώς προέκυψε η περίπτωση της Ιρλανδίας, αλλά και τέθηκε το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει προοπτική, η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και έδειξε την αξιοπιστία της. Όπως σημείωσε, αν το έλλειμμα ήταν 6%, όπως ισχυριζόταν η ΝΔ, σήμερα θα είχε μηδενιστεί, καθώς έχει μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό.
Στην ατζέντα το «κοινωνικό κράτος»
Οι διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, η συγκρότηση αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και η ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων στο υπουργικό συμβούλιο.
Τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η συνάντηση των δύο ανδρών εκκρεμούσε εδώ και καιρό και θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 17 Δεκεμβρίου, στο επίκεντρο του οποίου αναμένεται να βρεθεί η συγκρότηση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «οι συντηρητικοί μιλάνε για πολιτική λιτότητας, ενώ εμείς για πολιτική υπευθυνότητας» και επεσήμανε ότι «οι συντηρητικοί είδαν την κρίση σαν χρυσή ευκαιρία να εξασθενίσουν το κοινωνικό κράτος, να μειώσουν τα εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες».
Αναφερόμενος στο ελληνικό κράτος πρόνοιας είπε ότι πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός για να κοπούν οι κρατικές δαπάνες όπου είναι αναγκαίο.
Απαντώντας το ερώτημα, πού θα βρεθούν τα λεφτά για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη που προτείνουν οι σοσιαλιστές, μίλησε για τα καινούργια εργαλεία που επεξεργάζονται, με πρώτο την επιβολή ενός φόρου Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο ευρωομόλογο, λέγοντας ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Να τα δούμε όχι μόνον ως δανειακό μηχανισμό για την εξυπηρέτηση των χρεών μας. Το να σώζουμε τις τράπεζες με τρισ. δολάρια χωρίς να υπογραμμίσουμε τις αιτίες, δεν έχει οικονομική λογική», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr