"Σήμερα, ενόψει των αλλαγών, κάνω προσκλητήριο ευθύνης στα εκατομμύρια των Ελλήνων να στείλουμε μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα «κακώς κείμενα». Σας καλώ να ρίξουμε ψήφο ελπίδας και αλλαγής. Εγώ βλέπω μπροστά μου μόνο δύο εθνικούς στόχους: τον εθνικό στόχο της σωτηρίας και τον εθνικό στόχο της αναμόρφωσης της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω".
"Δεν αποτελεί προτεραιότητα οι πρόωρες εκλογές"
Αναφορικά με τη φημολογία για επικείμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε εκλογές, εκτός εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της. Αν δε συνεχίσουμε τώρα, πρόσθεσε, τότε θα πάνε χαμένες όλες οι θυσίες του λαού, καθώς ο συναγερμός δεν έχει λήξει ακόμη.Μία αδύνατη κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να προχωρήσει σε μία ενδεχόμενη διαπραγμάτευση των «επαχθών όρων» δανεισμού, καθώς θα διαφανεί ότι το κάνει από αδυναμία και μείωσης του πολιτικού κόστους. Χρειαζόμαστε μία δυνατή κυβέρνηση αν θέλουμε γρήγορα να βγούμε από αυτούς τους επαχθείς όρους, δήλωσε χαρακτηριστικά. «Εμείς θέλουμε μήνυμα των εκλογών που θα είναι για τον “Καλλικράτη”, για να αλλάξουμε το κράτος», είπε ο πρωθυπουργός, αποδίδοντας ευθύνες για την πολιτικοποίηση των τοπικών εκλογών στην αντιπολίτευση. Πρόσθεσε δε ότι η αξιοπιστία χτίζεται μέρα με τη μέρα και πως γι' αυτό δεν πίστεψαν την Ελλάδα αρχικά οι αγορές, ενώ τόνισε ότι «λεφτά πράγματι υπάρχουν, αλλά έχουν σπαταληθεί».
"Δε θα υπάρξουν νέα μέτρα"
Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι νέα μέτρα που θα επηρεάσουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δε θα υπάρξουν, εν όψει της αναθεώρησης του ελλείμματος και της έλευσης της τρόικας την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ θα δεσμευτεί για μέτρα υπέρ των κοινωνικά αδύνατων όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Αρκετά έχει πληρώσει ο χαμηλοσυνταξιούχος, αρκετά έχει πληρώσει ο μισθωτός» τόνισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε, παράλληλα, πως θα υπάρχουν νέα μέτρα με στόχο τη διαφάνεια.
Ο Γ.Παπανδρέου χαρακτήρισε το 2011 ως «το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο» για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών·. Το 2012 έτος που η ανάπτυξη θα αποκτήσει ξανά θετικό πρόσημο· το 2013 ως τη χρονιά εξόδου από το μνημόνιο.
"Θα μειώναμε τη φορολογία αν δεν υπήρχε φοροδιαφυγή"
Σε ερώτηση για τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας στις μεγάλες εταιρείες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το σύστημα που εισήχθει τώρα είναι πολύ πιο δίκαιο από αυτό που ίσχυε, καθώς οι μικρομέτοχοι μπορεί να μην φορολογηθούν και καθόλου, αφού πλέον τα μερίσματα θεωρούνται μέρος εισοδήματος. Πρόσθεσε δε ότι εάν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή τότε οι συντελεστές θα μπορούσαν να μειωθούν.
Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος ότι θα αποτελέσει παρελθόν η φοροδιαφυγή, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως στη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους την περασμένη εβδομάδα έριξε στο τραπέζι την πρόταση να μειωθούν ακόμη και στο μισό οι φορολογικοί συντελεστές, εάν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι εγγυώνται ότι όλοι θα πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν.
«Δεν το εγγυώνται», απάντησε, ωστόσο, ευθέως ο κ. Παπανδρέου, αναδεικνύοντας πάντως την αξία της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
«Να κατανοήσουμε ότι ο φόρος δεν είναι τιμωρία, αλλά η ανάγκη να υπάρχει και να λειτουργεί ένα σωστό κράτος», τόνισε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι με το νέο φορολογικό σύστημα γίνεται μια σοβαρή ανακατανομή των φόρων για να υπάρξουν, έστω και σε περίοδο κρίσης, ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
"Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία"
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Κώστα Καραμανλή, για τα στατιστικά στοιχεία και το έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, θυμίζοντας την ερώτησή του στο ντιμπέιτ των εκλογών του 2009 για το αν τα στοιχεία για την οικονομία που επικαλέστηκε ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ορθά και τόνισε ότι «δεν μου απάντησε και δυο μέρες πριν τις εκλογές το επίσημο ελληνικό κράτος έστειλε ψευδή στοιχεία στις Βρυξέλλες».
Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία τώρα προτείνει μαγικές συνταγές, ενώ έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση της χώρας και παράλληλα λιποτάκτησε προσδοκώντας να σκάσει η βόμβα στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αποφεύχθηκε, χάρη στους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
«Αν βοηθήσουν όλοι θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες στις συντάξεις ίσως και πριν το 2013». Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει ελπίδα ζητώντας παράλληλα τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και σημειώνοντας ότι «όσο πιο γρήγορα η χώρα μπει σε τάξη θα μπορούσαμε και πριν το 2013 να αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Θα προσπαθήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν εφόσον όμως βοηθήσουν όλοι».
"Μικρό φως στο τούνελ"
Με συναισθηματική φόρτιση και επικλήσεις στον πατέρα του και τον παππού του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να βγει όσο το δυνατόν συντομότερα η Ελλάδα από την επιτήρηση.
«Εάν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας - και είμαστε συνεπείς - θα βγούμε από το Μνημόνιο το 2013», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ανεξαρτησία από ξένες και άλλες δυνάμεις «είναι στο DNA μου».
Οι επτά δημοσιογράφοι που έθεσαν τις ερωτήσεις τους στον Γιώργο Παπανδρέου είναι: Όλγα Τρέμη από το Mega, Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1, Αιμίλιος Λιάτσος από το Star, Ανδρέας Κωνσταντάτος από το Alter, Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha, Σία Κοσιώνη από το ΣΚΑΪ και Προκόπης Δούκας από τη ΝΕΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr