Διλημματικό χαρακτήρα και μάλιστα με διακύβευμα την επιβίωση της χώρας, έδωσε στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η συνέντευξη, η οποία διήρκεσε 2,5 ώρες, ξεκίνησε με εισήγηση του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε αποτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, κατά τους πρώτους έντεκα μήνες της θητείας της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάναμε σε έντεκα μήνες, όσα δεν είχαν γίνει επί χρόνια».
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε βέβαιος ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 40% θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ διαβεβαίωσε ότι όσο το πρόγραμμα σταθεροποίησης υλοποιείται κανονικά, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Έκανε έκκληση μάλιστα στα μέσα ενημέρωσης να μην διασπείρουν τον πανικό με τη “μετρολογία”.
Σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι παρότι θεωρεί πως έγιναν μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπήρχε χώρος για περαιτέρω βελτιώσεις. Τα νέα μέλη προστέθηκαν για να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αμφίπλευρες συγκλίσεις και με την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά στο μέλλον.
Για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα επρόκειτο για μία “καταστροφή” και “τραγωδία”, καθώς το κράτος δεν θα μπορούσε να πληρώσει καθόλου μισθούς και συντάξεις και το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για δημοψήφισμα επί του Μνημονίου, ο κ. Παπανδρέου το χαρακτήρισε "περιπέτεια για τη χώρα", αφού η απάντηση στο ερώτημα "χρεοκοπούμε ή όχι" ήταν προφανής. Προέβλεψε μάλιστα ότι όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο πιο γρήγορα θα βγει η χώρα μας από το ασφυκτικό πλαίσιο του Μνημονίου, αφού έτσι μόνο θα μπορέσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "δεν έκανε το πατριωτικό της καθήκον", καταψηφίζοντας το Μνημόνιο και υποστήριξε ότι αν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση, τότε η στάση του θα ήταν διαφορετική: "οι θυσίες ήταν απαραίτητες, ώστε να μπει η Ελλάδα ξανά στον δρόμο της σταθερότητας", δήλωσε χαρακτηριστικά.
“Μείωση φόρων θα γίνει μόνο για τα κεφάλαια που επαν-επενδύονται” ξεκαθάρισε και δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Προσέθεσε ότι η περαίωση θα γίνει “με δίκαιο και καθαρό τρόπο”. Επίσης, επέμεινε στην αποστροφή του ότι “λεφτά υπάρχουν”, επισημαίνοντας ότι αυτά τα χρήματα χάνονται και σπαταλώνται.
Για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ο κ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε λογική ιδέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εφαρμοστεί όταν θα υπάρχει έτοιμος μηχανισμός για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα χαμηλά εισοδήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός διέψευσε, αν και όχι ρητώς, τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει ηγετική θέση σε κάποιον διεθνή οργανισμό (γ.γ. του ΟΗΕ) ή την Ε.Ε.
Για τις αποκρατικοποιήσεις στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει ευθέως, εν αναμονή και των εισηγήσεων των συμβούλων που έχει ορίσει το ελληνικό δημόσιο, αρκούμενος να επαινέσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και τα καλά λόγια για την Ελλάδα που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νορβηγία. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, αναλαμβάνει άμισθος σύμβουλος του για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ερώτηση δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters για τη συνεχιζόμενα ανοδική πορεία των spreads, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι έτσι "επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα της ύπαρξης του μηχανισμού στήριξης" και απέδωσε την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών στα μέτρα της κυβέρνησης, στο "φόβο και την ψυχολογία του όχλου".
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση την ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις, αλλά διεμήνυσε ότι γίνονται κινήσεις ώστε να "ξεκολλήσουν" οι σχετικές διαδικασίες.
Για τις εξεταστικές επιτροπές (συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που θα συστηθεί για την οικονομία), ο κ. Παπανδρέου αρκέστηκε να πει ότι όλες οι γκρίζες υποθέσεις θα διερευνηθούν και επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία που δεν το είχε πράξει. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν είναι δικαστής, ούτε έχει διάθεση ρεβανσισμού.
Για τις εξοπλιστικές δαπάνες, ο κ. Παπανδρέου συσχέτισε την περαιτέρω μείωσή τους με τη στάση που θα τηρήσει στο μέλλον η Τουρκία.
Τέλος, ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δήλωσε ότι περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι σχεδόν απίθανες, εκτός αν υπάρχουν εκπλήξεις στα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr