Ο πρωθυπουργός συναντά την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών στη 1.00 μ.μ. τη Δευτέρα και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Στις 2.00 μ.μ. της Τρίτης είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο -θα έχει προηγηθεί το πρωί συνάντηση Παπανδρέου με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι.
Κατά πάσα βεβαιότητα την Τρίτη θα γίνει και μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Στη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο εκτιμάται ότι θα συζητηθούν τόσο διμερή θέματα, όπως η χορήγηση βίζας και η αμερικανική στάση απέναντι στην Τουρκία και τα Σκόπια, όπως και θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το Αφγανιστάν, ενώ δεν αποκλείεται η κουβέντα να περιστραφεί και στις ελληνορωσικές σχέσεις καθώς η Ουάσιγκτον, παρότι σε πολύ χαμηλότερο βαθμό, εξακολουθεί να μην βλέπει μα καλό μάτι την ρωσική ενεργειακή διείσδυση στην περιοχή.
Ν. Σαρκοζί: Η στήριξη προς την Ελλάδα δεν θα είναι μόνο πολιτική
Τη στήριξή του προς την Ελλάδα επανέλαβε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. «Η στήριξη της Ελλάδας είναι υπόθεση ηθική», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρκοζί ενώ ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για πρωτοβουλία κατά των κερδοσκόπων με τη στήριξη και του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ.
«Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την Ελλάδα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και διευκρίνισε ότι, «Η Ελλάδα επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση».
Ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που συγκροτήθηκε η Ευρωζώνη και καθιερώθηκε το ενιαίο νόμισμα. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η στήριξη προς την Ελλάδα δεν θα είναι μόνο πολιτική.
«Η Ελλάδα δρα με αποφασιστικότητα και σταθερότητα και ως εκ τούτου μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας» υπογράμμισε, ο κ. Σαρκοζί.
«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας και τόνισε ότι, «σε αυτήν την υπόθεση διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και το μέλλον της Ευρώπης».
Χαρακτήρισε μάλιστα τη στήριξη προς την Ελλάδα υπόθεση «ηθική» κι έκανε λόγο για τη δημιουργία συντονισμένου μετώπου κατά της κερδοσκοπίας. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταρρεύσει μία χώρα που ανήκει στη ζώνη του ευρώ, ειδάλλως το ευρώ δεν έχει νόημα», είπε ο Νικολά Σαρκοζί, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε σκέψη για εμπλοκή του ΔΝΤ.
«Και εμείς θέλουμε ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας ωστόσο ότι μέχρι προχθές μία τέτοια λύση «ήταν μία θεωρητική συζήτηση». Όπως είπε ο Πρωθυπουργός η Ελλάδα ζητεί να δανείζεται με επιτόκιο που είναι κοντά με εκείνο που δανείζονται οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη, ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η Ευρώπη δεν έχει δημιουργήσει μηχανισμούς προστασίας.
"Στήριξη, αλληλεγγύη και μεταφορά εμπειρίας" και όχι οικονομική βοήθεια παίρνει η Ελλάδα από την Γερμανία
Στήριξη, αλληλεγγύη και μεταφορά εμπειρίας είναι αυτά που αποκόμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μερκελ την περασμένη Παρασκευή. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η Γερμανία θα στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα της, αλλά και να ανακοπούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος της Ελλάδας και της ευρωζώνης. «Θέλουμε τη σταθερότητα του ευρώ και θα παλέψουμε μαζί γι' αυτό», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Μάλιστα, ανέφερε ότι η χώρας της είναι έτοιμη να παράσχει την εμπειρία της σε τομείς ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα πράσχει οικονομική βοήθεια ούτε μονομερή ούτε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο
Η Ανγκελα Μέρκελ προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών και προσφέρθηκε να δώσει τη γερμανική τεχνογνωσία σε θέματα μεταρρυθμίσεων, όπως οι σχέσεις κράτους - πολίτη. «Δεν θα επιβάλλουμε κάτι, θα κάνουμε προτάσεις» είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Θα δούμε αν αυτή η συνεργασία συνεχιστεί σε βάθος χρόνου ή θα είναι μόνο του παρόντος».
Η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη την Ελλάδα για τα ουσιαστικά μέτρα που έλαβε, προκειμένου να αμβλύνει το έλλειμμά της και τόνισε πως γίνεται «τιτάνια προσπάθεια».
Στη συνέχεια είπε ότι η Γερμανία θα παρακολουθήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα, ότι, αν χρειαστεί, το Βερολίνο θα τονίσει τη σπουδαιότητα της σταθερότητας του ευρώ και σε αυτό το σημείο επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική στήριξη.
Για τους κερδοσκόπους είπε ότι δεν μπορεί να αφήνονται ελεύθεροι και ότι σε επαφή με την Κομισιόν θα γίνει προσπάθεια να ελεγχθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι τεχνικά έυκολο, γι' αυτό η πολιτική θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση Ελλάδας και Γερμανίας για συνεργασία σε διάφορους τομείς, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, έκανε αναφορά στην καλή σχέση των δύο λαών και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την εμβάθυνση αυτή της σχέσης.
Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα και η Γερμανία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση πολλών κοινών προβλημάτων τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανέφερε τους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής προστασίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, της μετανάστευσης και τους ασύλου, καθώς και του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr