Τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς μάλιστα έχει γίνει τελείως φανερό ότι λείπει από τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της παράταξης η πολιτική κουλτούρα που θα τα οδηγούσε σε τριβή ιδεών και ζυμώσεις με βασικό στόχο τον εκσυγχρονισμό του κόμματος, αλλά και την εναρμόνιση με τις επιταγές των καιρών. Ακόμη περισσότερο λείπει η πολιτική κουλτούρα που θα απαντά στο ερώτημα τι είδους χώρα θέλει η Νέα Δημοκρατία. Ετσι έχει γίνει αυτοσκοπός η εκλογή ενός ή μίας αρχηγού που θα οδηγήσει το κόμμα στη νίκη το συντομότερο δυνατόν, όπως διαλαλούν άλλωστε πάρα πολλά στελέχη στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις.
Αύριο λοιπόν συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να διαμορφώσει τηνεισήγησή της προς το συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου, για την διαδικασία και το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή του νέου Προέδρου, η οποία έχει ορισθεί για τις 29 Νοεμβρίου. Και αν δεν προκύψει αρχηγός τότε, θα γίνει προφανώς επαναληπτική εκλογή το πρώτο ή το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ όμως ακόμη ασχολούνται με τα διαδικαστικά, καθώς φαίνεται ότι την τελευταία στιγμή η περίφημη Οργανωτική Επιτροπή δέχθηκε να περιλάβει στο κείμενό της προς κρίση της Κεντρικής Επιτροπής και την πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου να ψηφίσουν όχι μόνον τα μέλη, αλλά και οι φίλοι, αρκεί να υπογράψουν ότι αποδέχονται τις αρχές και τις ηθικές αξίες της Νέας Δημοκρατίας.
Και μη ρωτήσει κανείς ποιες είναι αυτές, γιατί κανείς δεν γνωρίζει, εκτός και αν μιλάμε για εκείνες τις Χαλκιδικής το 1979 περί Ριζοσπαστικού Φιλελευθερισμού, που όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί σήμερα θέλουν να τον μετατρέψουν σε Κοινωνικό Φιλελευθερισμό, ό,τι και να σημαίνει αυτό. Το άλλο σκέλος, το περί ηθικών αξιών, ας το αφήσουμε καλύτερα μετά από τα κατορθώματα κατά τα 5,5 χρόνια της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Από την άλλη πλευρά, να θυμηθούμε ότι τόσο επί Κ. Μητσοτάκη το 1990, όσο και επί Κ. Καραμανλή το 2004, η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε στην εξουσία προβάλλοντας την ηθική, αλλά και τις δύο φορές την εγκατέλειψε πηγαίνοντας με δική της βούληση σε εκλογές που ήξερε ότι θα τις χάσει.Προφανώς η ηθική δεν της βγαίνει.
Η αυριανή (σημερινή) Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει ποια πρόταση θα κατεβάσει στο συνέδριο, αλλά κατά τη διάρκειά της θα επιτρέπονται οι τοποθετήσεις και άρα αναμένεται να τοποθετηθούν και οι τέσσερεις υποψήφιοι αρχηγοί. Δεν είναι γνωστό κατά πόσο θα διαμορφωθούν απόψεις, αφού αν συμφωνήσουν όλοι, έστω την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που προτιμά να ψηφίσουν μόνο τα μέλη, δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση. Να δούμε όμως ποια θα είναι και η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή.
Μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω για να φτάσουμε «στο δια ταύτα» που αναμένεται να είναι ο τελικός μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά, εκτός και αν προκύψει νικητής από τον πρώτο γύρο. Για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι να παραμείνουν στο παιχνίδι ως τότε και ο φοβερός Π. Ψωμιάδης και ο απίστευτος Δ. Αβραμόπουλος. Αν κάποιος από αυτούς φύγει, τότε ωφελημένος θα είναι μάλλον ο Α. Σαμαράς, ειδικά αν πρόκειται για τον νομάρχη Θεσσαλονίκης και τους εθνο-μακεδονο-λάτρες οπαδούς του, αφού ο τέως υπουργός Πολιτισμού επιμένει στην ημιεθνικιστική γραμμή.
Το σίγουρο είναι ότι αν η εκλογή πάει σε δεύτερο γύρο, τότε ο αγώνας θα είναι ντέρμπι. Παρ΄ όλο που o Κωνσταντίνος Καραμανλής περιμάζεψε το 1978 τον Κ. Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, παρ΄ όλο που ο ίδιος ηγήθηκε του κόμματος, παρ΄ όλο που ο Α. Σαμαράς έριξε ουσιαστικά την κυβέρνηση λόγω σύγκρουσης με τον Κ. Μητσοτάκη το 1993, παρ΄όλο που ο Δ. Αβραμόπουλος μπήκε στην πολιτική χάρις στον Κ. Μητσοτάκη, παρ΄ όλο που τα παιδιά του Κ. Μητσοτάκη, η Ντόρα και ο Κυριάκος είναι βουλευτές του κόμματος, είναι πολλοί οι νεοδημοκράτες που δεν θέλουν «μητσοτακική» τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό θα μετρήσει σε ένα δεύτερο γύρο, αν και η Ντόρα Μπακογιάννη παραμένει η πιο οργανωμένη. Δεν αποκλείεται πάντως, να υπάρξει και συνέχεια και μετά τον δεύτερο γύρο.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr