Όπως τόνισε, ο στόχος αυτός δεν δημιουργεί πλασματικές ελπίδες στα κράτη αυτά και μπορεί να φέρει έναν δυναμισμό στην επίλυση διμερών προβλημάτων, όπως αυτό της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. «Η Ελλάδα είναι ξανά παρούσα με πρωτοβουλίες, με δυναμισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας ανοίγει επίσης νέες προοπτικές για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια.
Ειδικότερα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας είπε ότι η απόφαση που ελήφθη θέτει τέλος σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, επισημαίνοντας ότι παρά τις αντιρρήσεις που μπορεί να έχει κανείς με το περιεχόμενο της συνθήκης, αυτή βελτιώνει τη λειτουργία της ΕΕ, ενισχύει τη θέση διεθνώς και τη λειτουργία της. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, καθώς βελτιώνει τη λειτουργικότητα της ΕΕ, οι θεσμοί καθίστανται πιο αποτελεσματικοί και η φωνή της ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται πιο δυνατή.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και συνάντησή του με το Σκοπιανό ομόλογό του, ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως ήταν μια χρήσιμη πρωτοβουλία, στη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να τονίσει τη γνωστή θέση της Ελλάδας, την εθνική «κόκκινη» γραμμή, για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση, που αποτελεί και την προϋπόθεση της πορείας των Σκοπίων προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ
Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας- Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βούληση της Ελλάδας είναι να υπάρξει νοικοκύρεμα της οικονομίας με αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και προς το σκοπό αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει σοβαρές τομές, όπως στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και στη φορολογία, με σοβαρή αναδιανομή και ένα πακέτο τόνωσης για τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Επίσης αναφέρθηκε στις εργασίες της Συνόδου λέγοντας ότι η χώρα μας κατέθεσε πρόταση ώστε να συνδυασθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και άλλους ευρωπαίους ηγέτες αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση αφορά στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων για την πράσινη οικονομία, για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ύφεσης και των ελλειμμάτων.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πρόταση αυτή επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως για παράδειγμα τη θέσπιση ενός φόρου επί των συναλλαγών, την έκδοση πράσινων ομολόγων, τη χρηματοδότηση από διεθνή ταμεία προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και τη θέσπιση φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τους ευρωπαίους ηγέτες και στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει σχετικές προτάσεις.
Από κοινού με τον Γκ.Μπράουν εξάλλου, ο πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, με νέες θέσεις εργασίας. «Η πρωτοβουλία αυτή της Ελλάδας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας νέας εικόνας που παρουσιάζει η χώρας μας η οποία με διάθεση, έντονη παρουσία και αξιοπιστία παρεμβαίνει στα διεθνή ζητήματα» είπε ο πρωθυπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr