Αναφορικά με τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν ήρθε να αντικαταστήσει το «γαλάζιο κράτος» με «πράσινο κράτος», αλλά να δημιουργήσει ένα ακομάτιστο κράτος, μια δημόσια διοίκηση που θα στελεχώνεται από τους πιο άξιους .
Αναφορικά με το συνήγορο του πολίτη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ο κ. Καμίνης θα κληθεί να ενημερώσει σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τους υπουργούς για τα προβλήματα που μαστίζουν τη δημόσια διοίκηση. Αναλυτικά δείτε εδώ:
https://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=225405
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι «γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα σε 100 ημέρες αλλά θα πρέπει να καταγραφούν όλα τα προβλήματα». Ζήτησε μάλιστα από τους υπουργούς του να του πουν «τη φύση και το μέγεθος των προβλημάτων» που παρέλαβαν σε μια εβδομάδα από σήμερα.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου ζήτησε αναβάθμιση των επιτροπών της Βουλής με κορυφαία στελέχη αλλά και αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με άτομα που γνωρίζουν καλά τα δρώμενα.
Ειδικότερα, για τις αρχές της δεοντολογίας σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται απέναντι: στη Βουλή -με συνεχή ενημέρωσή της-, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στο αντικειμενικό χειρισμό των κρατικών λειτουργών, καθώς και στο διαχωρισμό της υπουργικής και κομματικής δράσης.
Σημείωσε ότι στόχος είναι να ανακτήσουν το κύρος τους οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας, η Βουλή, η Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και οι ανεξάρτητες αρχές. Ειδικότερα, για τις σχέσεις με τις ανεξάρτητες αρχές, ο Γ.Παπανδρέου έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, καλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Συνήγορο του Πολίτη Γ.Καμίνη, για να καταθέσει τα βασικά του συμπεράσματα για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις σχέσεις του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κρισιμότητα των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων είναι: να μπει μαχαίρι στη σπατάλη, να αναθερμανθεί και να τονωθεί η οικονομία, να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να καταρτισθεί νέος εκλογικός νόμος, να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο του Πόθεν Έσχες, να υπάρξει αποκέντρωση, να υπάρξει διαφάνεια.
Όσον αφορά στις άμεσες ενέργειες των μελών της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εντός μίας εβδομάδας καταγραφή των προβλημάτων ανά υπουργείο και κατάθεση σχεδίου προτεραιοτήτων, κάτι που θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Επίσης, ζήτησε να καταργηθούν όλες οι επιτροπές και να αξιολογηθεί το έργο τους. Εφόσον, κριθεί ότι οι επιτροπές τελούν απολύτως απαραίτητο έργο, τότε θα επανασυσταθούν.
Ο πρωθυπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Αλλάζουμε σελίδα, σε μια εθνική προσπάθεια. Είστε υπουργοί της αλλαγής. Μαζί με τους πολίτες θα γράψουμε τις επόμενες σελίδες της Ιστορίας της χώρας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr