Στις 11 το πρωί, ο κ. Παπανδρέου ορκίζεται πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ την Τετάρτη θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, προκειμένου να μπορέσει με την ιδιότητα του πρωθυπουργού να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα ίδρυσης των νέων υπουργείων, ώστε την Τετάρτη να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Διαφορετικά θα έπρεπε να ορκιστούν οι νέοι υπουργοί και έπειτα να ορκιστούν ξανά στα νέα τους καθήκοντα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου θα παρουσιάσει μια κυβέρνηση αναδιαρθρωμένη εκ βάθρων, με ενοποιήσεις υπουργείων, καταργήσεις, συγχωνεύσεις αρμοδιοτήτων και αλλαγή στην ονομασία τους.
Το πρωθυπουργικό γραφείο στον πυρήνα του κυβερνητικού συντονισμού
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πυρήνα της νέας κυβερνητικής διάρθρωσης βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο, όπως έχει περιγραφεί, θα ασκεί συντονιστικό και εποπτικό ρόλο, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση και υποστήριξη του κυβερνητικού έργου, καθώς και στην τήρηση των κανόνων διαφάνειας και νομιμότητας.
Στο γραφείο του Πρωθυπουργού θα λειτουργούν τα εξής γραφεία:
- Σχεδιασμού Στρατηγικής, με βασικό αντικείμενο την επεξεργασία προτάσεων των στρατηγικών στόχων της κυβέρνησης.
- Διπλωματικό Γραφείο, για την παρακολούθηση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.
- Οικονομικό Γραφείο, με θέμα την παρακολούθηση των αντίστοιχων θεμάτων.
- Γραφείο για θέματα Ποιότητας Ζωής, Γραφείο Κοινωνικού Διαλόγου και Επικοινωνίας και Γραφείο Οργάνωσης και Διοίκησης, με έξι επί μέρους τμήματα: Διοίκησης, Σχέσεων με τους πολίτες, Γραμματείας, Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Ασφαλείας.
Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω και με απευθείας υπαγωγή στον πρωθυπουργό, προβλέπονται δέκα θέσεις ειδικών συμβούλων.
Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία αναμένεται ότι θα έχει ο Χ. Παμπούκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων έχει ήδη επεξεργαστεί τα Προεδρικά Διατάγματα για τις συγχωνεύσεις των υπουργείων και τη δημιουργία νέων. Σε περίπτωση όπου ο κ. Παμπούκης δεν διοριστεί στη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, θα καταλάβει θέση ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού.
Για τη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ακούγεται και το όνομα του Δ.Στεφάνου, στενού συνεργάτη του κ. Παπανδρέου από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών.
Πέραν αυτών, νευραλγικές θέσεις στο Μαξίμου αναμένεται ότι θα έχουν ο Ν.Αθανασάκης, μάλλον ως διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, πιθανότατα ο Δ.Δρούτσας (αν δεν αναλάβει θέση στο ΥΠΕΞ ή δεν μετακομίσει στις Βρυξέλλες, λόγων του αναμενόμενου ντόμινο που θα προκαλέσει η πιθανολογούμενη μετακόμιση δύο ή τριών ευρωβουλευτών), ο Ν.Ζιώγας και ο Π.Γερουλάνος, ο οποίος μάλλον θα αναλάβει την εκπροσώπηση του πρωθυπουργού.
Τα 4 υπερυπουργεία
Τέσσερα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρίσιμα υπουργεία πάνω στα οποία ο κ. Παπανδρέου θα στηρίξει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας: Το πρώτο είναι το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα έχει επιτελικό ρόλο και θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και το Εμπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Το υπουργείο θα έχει την ευθύνη χάραξης της στρατηγικής που θα οδηγήσει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την ευθύνη διαχείρισης των δομικών προβλημάτων της οικονομίας- δημόσιο χρέος, διαρθρωτικές αλλαγές, έλλειμμα. Η σπουδαιότητά του δημιούργησε την αίσθηση ότι θα το αναλάβει για ένα διάστημα (ώς τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης) ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Το τελευταίο 24ωρο ακούγεται έντονα ότι θα ανατεθεί στην κ. Λούκα Κατσέλη.
Υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο αποκτάει αυτόνομο ρόλο, που είναι η περιστολή της σπατάλης, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η επαναχάραξη της φορολογικής πολιτικής με βάση τις εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου περί καθιέρωσης ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος το οποίο θα φορολογεί ενιαία τους πολίτες. Για το υπουργείο φέρεται από χθες ως φαβορί ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφερόταν τι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr