Για την πολιτική και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του, έκανε λόγο για «ασθενική αντιπολίτευση» , αλλά και για την «μεγάλη ευκολία με την οποία ο κ. Παπανδρέου τις τελευταίες μέρες, διένυσε την απόσταση από το σοσιαλισμό στη βαρβαρότητα, πριν ακόμα αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μετά».
Γι αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας στις 4 Οκτωβρίου, το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει το κόμμα που θα κυβερνήσει. Το ζήτημα είναι να αλλάξει η πολιτική που θα μας κυβερνά και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο μια ισχυρή αριστερά, ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε εξάλλου τα δύο μεγάλα κόμματα ότι αρνούνται να συζητήσουν επί προγραμματικών θεμάτων και περιορίζονται «σε ένα θέατρο εντυπώσεων και αναζητούν την χαμένη τους δυναμική σε αντιπαραθέσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την ανησυχία του για τις διεθνείς εξελίξεις, τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και των γεωπολιτικών ισορροπιών, σημειώνοντας ότι και η αναμενόμενη κυβερνητική εναλλαγή στη χώρα μας, δε πρόκειται να μας κάνει να νιώσουμε περισσότερο ασφαλείς. Αφού δεν πρόκειται να αλλάξει η στρατηγική υποτέλειας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη περιοχή.
Οι θέσεις για έξοδο από την κρίση
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρώτα απ΄όλα η έξοδος από την κρίση απαιτεί στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, απαιτεί πολιτική για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, απαιτεί αναδιανομή του πλούτου, απαιτεί στρατηγική για σταθερή και μόνιμη εργασία.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «στις 4 Οκτωβρίου ψηφίζουμε για να είναι ακόμα πιο ισχυρή στη βουλή και στους αγώνες η φωνή των άνεργων που μένουν στο έλεος των απολύσεων, των εργαζόμενων που διεκδικούνε να ζουν από τη δουλειά τους, των νέων που διεκδικούν να μπορούν να κοιτάνε το μέλλον τους με περηφάνια και αξιοπρέπεια».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η ενότητα της αριστεράς είναι σήμερα μια ιδέα ώριμη στον κόσμο και την κοινωνία. Και όποιος πορεύεται χωριστά, δεν έχει τίποτα να κερδίσει και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι σε αυτές τις εκλογές, η ψήφος στον Συνασπισμό ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι μια ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Β. Μουλόπουλος: Κρισιμότατη η εκλογική αναμέτρηση
Σε χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Β. Μουλόπουλος χαρακτήρισε την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ως την κρισιμότερη στη μεταδικτατορική Ελλάδα, γιατί όπως είπε μετά από πέντε χρόνια της χειρότερης διακυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος, η ΝΔ καταρρέει και το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία, όχι απλά αυτοδύναμο, αλλά παντοδύναμο.
Πολλοί, πρόσθεσε, θεωρούν αυτή την εξέλιξη θετική. Πολλοί περισσότεροι σαν μικρότερο κακό από το προηγούμενο. Εγώ πιστεύω ότι θα είναι ένα άλλο κακό: Η διακυβέρνηση της χώρας θα γίνει πλήρως καθεστωτική, ενώ η αλαζονεία της εξουσίας θα ποδοπατάει -μετά τη δικαίωσή της από τη λαϊκή ψήφο- θεσμούς, νόμους, ανθρώπους.
Στον χαιρετισμό του ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και προέδρου του κόμματος «Die Linke» (η Αριστερά) της Γερμανίας, είπε ότι η Αριστερά (DIE LINKE), με 12%, πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις γερμανικές εκλογές και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήρθε στην Αθήνα για να μεταφέρει «λίγη από την ενέργεια και το κουράγιο που αντλούμε εμείς η ευρωπαϊκή αριστερά από τέτοιες επιτυχίες».
Αυτά τα καλά εκλογικά αποτελέσματα, είπε ο κ. Μπίσκι, μας δείχνουν ότι η αριστερά μπορεί να επιτύχει στις εκλογικές αναμετρήσεις όταν ενώνει τις δυνάμεις της, παραμερίζει τις διαφορές της και εστιάζεται στις κοινές απαιτήσεις. Για τους λόγους αυτούς είπε ο κ. Μπίσκι, πρέπει να προσπαθούμε για όλο και μεγαλύτερες επιτυχίες και να αγωνιζόμαστε για διεύρυνση της πολιτικής μας επιρροής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr