Οσον αφορά την οικονομία περιέγραψε μια ζοφερή διεθνή πραγματικότητα τονίζοντας ότι και η Ελλάδα δεν μένει ανεπηρέαστη, καθώς έχει χρόνιες αδυναμίες. «Οι αδυναμίες της οικονομίας μας ιδίως στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, οφείλονται στην ανισορροπίες που έχουμε κληρονομήσει», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η πιο σοβαρή είναι «η βαριά κληρονομιά του δημόσιου χρέους».
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μόνο για τόκους η χώρα μας θα δώσει το 2009 περίπου 12 δισ. ευρώ, πάνω από 19% του συνόλου των καθαρών κρατικών εσόδων. «Είναι όλα όσα εισπράττονται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Είναι σχεδόν το 5% του ΑΕΠ».
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το χρέος της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο βάρος που μειώνει την ευελιξία μας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «διαδόσεις για πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους είναι υποβολιμαίες είναι ανεύθυνες και είναι επικίνδυνες».
«Εάν το δημόσιο χρέος αγνοείται μπορεί να εκραγεί και να παρασύρει τα πάντα. Και αυτό δεν ακούγεται για πρώτη φορά στον τόπο μας. Ο κίνδυνος ήταν γνωστός σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ήξεραν, το έλεγαν, αλλά για το κομματικό συμφέρον το ξεχνούσαν. Από το 29,7% του ΑΕΠ που ήταν το χρέος το 1981 πλησίασε το 99% το 2004, αυξήθηκε δηλ. πάνω από τρεις φορές. Επιδιώξαμε τα τελευταία χρόνια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Μειώσαμε σημαντικά τα ελλείμματα, μειώσαμε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr