Παράλληλα, στην φορολογική κλίμακα επίσης «ανεβαίνουν» οι τόκοι των καταθέσεων και οι μερισματικές αποδόσεις που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 10% και 25% αντίστοιχα.
Αυτά προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για την φορολόγηση του εισοδήματος που προέρχεται από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές σε αντικατάσταση του φόρου 0,15% που έχει ήδη προαναγγείλει και αιτείται διαρκώς η χρηματιστηριακή κοινότητα.
Αρμόδιοι παράγοντες στο υπουργείο Οικονομίας που επιμελούνται του σχεδίου επισημαίνουν ότι το «μοντέλο» της φορολόγησης των κερδών βάσει της φορολογικής κλίμακας ακολουθείται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χρηματαγορές.
Εξαίρεση αποτελεί η Μ. Βρετανία, στην οποία εφαρμόζεται διπλό σύστημα. Δηλαδή τα κέρδη από επενδύσεις σε μετοχές εμπίπτουν στην φορολογία εισοδήματος ενώεπιβάλλεται και φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Εντρυφώντας στα χρηματιστηριακά συστήματα που ακολουθούνται όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο υπουργείο Οικονομίας κατέληξαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην «μητέρα» όλων των χρηματιστηρίων (Wall Street) όπου τα κέρδη φορολογούνται με τον ισχύοντα συντελεστή του φόρου εισοδήματος.
Στα πρότυπα των ΗΠΑ, κινείται το μοντέλο της φορολόγησης των κερδών που ακολουθείται στον Καναδά ενώ σε Εσθονία, Βέλγιο και Πορτογαλία οι υπεραξίες από τις μετοχές «περνούν» από την φορολογική κλίμακα. Το ίδιο προσανατολίζονται να πράξουν και στην Γερμανία. Ενώ μέχρι σήμερα δεν επιβάλλονταν κανένας φόρος στα κέρδη που αποκόμιζαν οι επενδυτές, η κυβέρνηση μελετά σχέδιο φορολόγησης που θα εφαρμοστεί από το 2009.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, το σύστημα αυτό, εν αντιθέσει με τον φόρο υπεραξίας, έρχεται να ταιριάξει «γάντι» και με τις υπόλοιπες φορολογικές μεταβολές που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο με το νέο προϋπολογισμό και οι οποίες συνίστανται με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας μιας σειράς άλλων επενδυτικών προϊόντων και παροχών (μερίσματα, τόκοι καταθέσεων, stock options, αποδόσεις ομολόγων και repos κλπ.).
Η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος εγγυάται παράλληλα και «γενναίες» αποδόσεις για τα ταμεία του κρατικού προϋπολογισμού και οι οποίες θα καταστούν αρκετά υψηλότερες σε σχέση με τα 165 εκατ. ευρώ που έχει εγγράψει φέτος το οικονομικό επιτελείο από την φορολόγηση των συναλλαγών στο ΧΑ.
Στο υπουργείο Οικονομίας μπορεί να έχουν βρει όπως όλα δείχνουν το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο χρηματιστηριακό φόρο, ωστόσο απομένουν προς τακτοποίηση μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Όπως, τι θα γίνει με τις υποαξίες; Δηλαδή εάν θα αφαιρείται από το εισόδημα η ζημία από τοποθετήσεις σε μετοχές;
Κεφαλαιώδες θέμα για το υπουργείο Οικονομίας επίσης αποτελεί για το πως θα φορολογούνται οι υπεραξίες που αποκομίζουν από το ΧΑ τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια; Η τι θα γίνει με τα ξένα funds τα οποία επενδύουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο πλην όμως έχουν την έδρα τους σε εξωχώριες εταιρίες (off-shore) ;
Σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αυτήν την περίοδο στο υπουργείο Οικονομίας ψάχνουν με ποια κράτη έχουν συναφθεί συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης, καθώς καταγράφονται ακόμη σκέψεις και για αυτοτελή φορολόγηση των κερδών για τα ημεδαπά επενδυτικά κεφάλαια.
Τέλος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κεντρικός στόχος του νέου συστήματος που καταρτίζουν στο υπουργείο Οικονομίας είναι αυτό να μην καταστεί αποτρεπτικό για τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Κάτι που όπως ισχυρίζονται σήμερα παράγοντες του Χρηματιστηρίου, συμβαίνει με τον υφιστάμενο φόρο επί των συναλλαγών, που πιέζουν για την κατάργηση του επικαλούμενοι τον κίνδυνο που ελλοχεύει για αποδήμηση των ξένων κεφαλαίων σε άλλες οργανωμένες αγορές.
Μάριος Χριστοδούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr