Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο κ. Γκρούεφσκι απέστειλε σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες, επιστολές στο ΝΑΤΟ, στον ΟΑΣΕ, στις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις χώρες - μέλη του G8 και αλλού, επιστολές παρόμοιου περιεχομένου με αυτές που εστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νικολα Γκρούεφσκι έθεσε το θέμα της "μακεδονικής" μειονότητας στον ΟΗΕ στις 28/7, ζητώντας να ξεκινήσει νέος διάλογος για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της.
Η επιστολή του Νίκολα Γκρούεφσκι, με αποδέκτη τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, περιγράφει την Ελλάδα σαν χώρα του περασμένου αιώνα που καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημεύει περιουσίες και εφαρμόζει πολιτικές διώξεων εις βάρος των μειονοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή σημειωνόταν μεταξύ άλλων: «Η ελληνική εξουσία από δεκαετίες τώρα δεν αναγνωρίζει τη «μακεδονική» ταυτότητα. Η Ελλάδα εξακολουθεί την ίδια πολιτική, η οποία απαγορεύει στους «Μακεδόνες» να δηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα, όπως επίσης και τη χρήση της «μακεδονικής» γλώσσας και κουλτούρας, ενώ επέβαλε αλλαγές στα τοπωνύμια και σκληρές τιμωρίες στις δραστηριότητες των «Μακεδόνων». Αυτοί που ανήκουν στη «μακεδονική» μειονότητα της Ελλάδας είναι από δεκαετίες τώρα αντικείμενο ισχυρών αντιποίνων από την ελληνική πολιτική, κάτι που οδηγεί σε εξαφάνιση της «μακεδονικής» ταυτότητας στην Ελλάδα».
Εν τω μεταξύ, επιστολή προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο Λεονάρντ Όρμπαν απέστειλε την προηγούμενη Κυριακή και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ζητώντας του να στηρίξει «τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής -όπως αναφέρει- μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας».
Επιπλέον, στις 21 Ιουλίου ο κ. Γκρουέφσκι ζήτησε, πάλι μέσω επιστολής, την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες της «μακεδονικής μειονότητας», που όπως λέει, ζει στην Ελλάδα.
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ο ακαδημαϊκός Μπλάτζε Ριστόφσκι είπε πως καιρός ήταν η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα και πως στέλνοντας το γράμμα στην ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Ν.Γκρουέφσκι έδωσε μια σαφή αντίληψη της «μακεδονικής ταυτότητας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr