Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:
ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, σε Σύστασή του προς τους ιδιοκτήτες και τους υπευθύνους εκπροσώπους των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ) που απηύθυνε στις 10 Οκτωβρίου του 2007, «εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται διαφημιστικά τα ΕΕΣ στον Τύπο, μέσω της διάχυσης στο κοινό αναληθών ή παραπλανητικών πληροφοριών, στο πλαίσιο του έντονου μεταξύ τους εμπορικού ανταγωνισμού προς άγρα σπουδαστών σε μια χώρα υψηλής ζήτησης για πανεπιστημιακή μόρφωση με σημαντικό αριθμό καταναλωτών εκπαιδευτικών υπηρεσιών, παραπλανά τους καταναλωτές, οδηγώντας σπουδαστές και τους γονείς τους σε απόφαση συναλλαγής την οποία, αν γνώριζαν τα πραγματικά περιστατικά, ίσως να μη λάμβαναν».
Η Ανεξάρτητη Αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας αναλύει με συστηματικό τρόπο στο έγγραφό της (επισυνάπτεται) μια σειρά προκλητικών και συστηματικών παραβιάσεων της νομοθεσίας και προβαίνει σε αυστηρές υποδείξεις. Το Υπουργείο Παιδείας -με εξίσου συστηματικό τρόπο- τις αγνόησε. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν υλοποίησε διατάξεις που προβλέπονταν από το ΠΔ 1966/1991, όπως η σύσταση ειδικής επιτροπής στην οποία προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ και έχει αρμοδιότητες για όλα τα θέματα ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας των ΕΕΣ (καταγραμμένων πλέον στη συνείδηση του κόσμου ως ΚΕΣ, παρότι η χρήση του όρου «Κέντρο» απαγορεύεται ρητά). Κατά συνέπεια όλες οι (παρεμφερείς) διατάξεις του ΣΝ για «την ίδρυση και λειτουργία Κολλεγίων και άλλες διατάξεις» έχουν την σχετική αξία που τους προσδίδει η μη, ως τώρα, εφαρμογή των ίδιων ή και αυστηρότερων διατάξεων που έχουν νομοθετηθεί, ο μη έλεγχος της εφαρμογής τους και η μη επιβολή οποιασδήποτε ποινής. Πιθανά θα λειτουργήσουν πρόσκαιρα οι διατάξεις για τα μητρώα, στα πλαίσια όμως μιας εσωτερικής αντιπαράθεσης των Κολλεγίων, όπως αυτά διαχωρίζονται από τα ΕΕΣ.
ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ
Τα ΕΕΣ λειτουργούν ήδη υπό τον τίτλο Κολλέγια, ή Κέντρα ή ακόμα και Πανεπιστήμια (με τον Αγγλικό όρο University), παρά το νόμο. Έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες πιστοποίησης (validation) ή συνεργασίας δικαιόχρησης (franchising) με εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής. Ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Κολλεγίων (ο τίτλος μέχρι σήμερα παραβιάζει τη νομοθεσία) στη «Λευκή Βίβλο», που κυκλοφόρησε στις 30 Απριλίου του 2007, αναφέρει ότι τα μέλη του Συνδέσμου έχουν αναγνωριστεί ως Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης από το Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης.
Επειδή λειτουργούν ως παραρτήματα των ξένων ιδρυμάτων, το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. Η Επιτροπή των ΕΚ απέρριψε σχετική τροπολογία των τότε Ελλήνων Ευρωβουλευτών Τρακατέλη Χατζηδάκη [ενώ είχε κάνει αποδεκτή την τροπολογία του δεύτερου για την αναγνώριση των ΚΕΣ], κατά τη διαδικασία υιοθέτησης της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, με το σκεπτικόότι «έχοντας υπόψη την αυτονομία των κρατών μελών σε θέματα διδασκαλίας και εκπαίδευσης, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους υποδοχής να καθορίσει τις προϋποθέσεις της εκπαίδευσης που αφορούν το κράτος μέλος καταγωγής όπου εδρεύει το «εποπτεύον» Πανεπιστήμιο».
Το γεγονός αυτό -σε συνδυασμό με το ότι ήδη έχουν πιστοποιηθεί τα Κολλέγια από το Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης- δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο να ισχυρισθεί ο οποιοσδήποτε ότι μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα επιβληθούν συνθήκες καλύτερης οργάνωσης και εκπαιδευτικής αναβάθμισης των κολλεγίων. Η Αγγλία έχει πιστοποιήσει ήδη και η Ελλάδα δεν μπορεί. Έτσι με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα να παρακαμφθεί η υπάρχουσα νομοθεσία και «Κολλέγια» που έχουν το ένα εικοστό της κτηριακής υποδομής οποιουδήποτε Ελληνικού Πολυτεχνείου, και, βεβαίως, ουδεμία σύγκριση στα ποιοτικά εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά, νομίμως πια να προπαγανδίζουν ότι έχουν τμήματα Μηχανικών όσα σχεδόντο ΕΜΠ και άλλα τόσα τμήματα φοίτ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr