Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δεν είχαν προσαρμοστεί στο νέο νομικό πλαίσιο που ισχύει από το 2006 και προβλέπει ότι ακόμη και για τις ήδη υπάρχουσες κεραίες πρέπει να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών όρων και επιπτώσεων. Στις μελέτες αυτές, ειδικότερα, πρέπει να καταγράφεται εάν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτές σχετικές προσφυγές του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δεύτερου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου Κρήτης και κάτοικοι του Χολαργού, που ζητούσαν την ανάκληση αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που χορηγούσαν άδειες εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στις εταιρίες Cosmote, Panafon και WIND (πρώην ΣΤΕΤ) στο Ρέθυμνο (Μοάτσου 44) και στο Χολαργό (Σαραντοπόρου 45). Όπως υποστήριζε ο Σύλλογος Γονέων, από τη λειτουργία κεραιών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών του δημοτικού σχολείου, που βρίσκεται δίπλα.
Στο σκεπτικό των τριών αποφάσεων του ΣτΕ, στις οποίες διαπιστώνεται ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες μελέτες για τις εν λόγω κεραίες, τονίζονται και τα εξής:
Μετά το νέο νομικό πλαίσιο (Ν. 3431/2006) για τη λειτουργία των κεραιών, έπρεπε οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να υποβάλουν για κάθε εγκατεστημένη κεραία προ του 2006 μελέτη περιβαλλοντικών όρων και επιπτώσεων. Το ίδιο ισχύει, βέβαια και για τις κεραίες που θα εγκατασταθούν στο μέλλον.
Στη σχετική μελέτη πρέπει να αποδεικνύεται ότι η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τη λειτουργία των κεραιών «δεν υπερβαίνει το 70% των τιμών που καθορίζονται από τη σχετική υπουργική απόφαση του 2000. Μάλιστα, σε περίπτωση που η κεραία είναι εγκατεστημένη σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από βρεφονηπιακό σταθμό, σχολείο, γηροκομείο και νοσοκομείο, το όριο έκθεσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% των τιμών της εν λόγω υπουργικής απόφαση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr