Είναι γεγονός πως οι μετοχές ιστορικά επηρεάζονται αρνητικά από τον υψηλό πληθωρισμό και τα αποτελέσματα του είναι τέσσερα: χαμηλότεροι δείκτες p/e, πίεση στα περιθώρια κέρδους ( όχι όμως για όλους τους κλάδους), περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών και όπως είδαμε και την περασμένη εβδομάδα, υψηλότερα επιτόκια.
Ενας τρόπος να αποφευχθεί το αρνητικό του υψηλού πληθωρισμού στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια είναι το hedging μέσω συγκεκριμένων μετοχών. Οι κλάδοι που ιστορικά τείνουν να έχουν δυναμική πορεία όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός, είναι αυτός του πετρελαίου, των φαρμάκων, των βασικών εμπορευμάτων και οι ασφαλείς ζωής. Τα καταναλωτικά αγαθά όπως ο κλάδος των αυτοκινήτων και των αγαθών διαρκείας τείνουν να υποαποδίδουν. Γενικότερα, σύμφωνα με την UBS η πιο σοφή στρατηγική είναι η στροφή σε μετοχές εταιρειών οι οποίες έχουν τιμολογιακή δύναμη όπως για παράδειγμα οι Total, Novartis, Bayer, BP, Xstrata και ArcelorMittal, και μακριά από μετοχές εταιρειών που επηρεάζονται σημαντικά από την αύξηση του κόστους παραγωγής ( λόγω υψηλού πληθωρισμού ) όπως οι VW, Daimler, BMW, Fiat, RNO και Porsche.
Ο δεύτερος τρόπος που προτείνει η UBS για να κερδίσουμε την επενδυτική μάχη έναντι του πληθωρισμού είναι το hedging στην αγορά σταθερού εισοδήματος, που είναι και ένας πολύ πιο άμεσος τρόπος. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω επενδύσεων σε ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό ( inflation linked bonds), σε swaps πληθωρισμού και τα λεγόμενα inflation caps and floors δηλαδή η αγορά ανώτατου (cap) και κατώτατου ορίου (floor) προαιρετικού. δικαιώματος επί πληθωρισμού. Για παράδειγμα εάν ο επενδυτής πιστεύει πως ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο, τότε αγοράζει ένα inflation cap. Αυτή η στρατηγική περιορίζει σημαντικά τον αρνητικό αντίκτυπο του αυξανόμενου πληθωρισμού σε ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών και επίσης προστατεύει έναντι του κινδύνου του να γίνει ο πληθωρισμός ένα περισσότερο «σοβαρό» πρόβλημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr