Συγκεκριμένα προτείνεται να αφορά τη διαφάνεια των λειτουργικών δαπανών τους με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος από τον κρατικό Προϋπολογισμό, με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει στην επιστολή του ότι ανάλογες ρυθμίσεις πρέπει να προβλέπονται και για τους βουλευτές και τους υποψήφιους βουλευτές.
Η επιστολή
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:
« Όπως δήλωσα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, στις 27.6.2008, σειρά προτάσεων τις οποίες καταθέσαμε κατά τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα και το δημόσιο βίο, ιδίως αναφορικά με τη θωράκιση των Κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου «πολιτικού» χρήματος, δεν κατέστη δυνατό να γίνουν συνταγματική επιταγή, λόγω της άρνησης σύμπραξης της Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ορισμένα από τα μέτρα αυτά να θεσπιστούν με νομοθετική ρύθμιση. Είναι, μάλιστα, σήμερα εξαιρετικά επιτακτικά, έτσι ώστε αφενός να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο η διαφάνεια και αφετέρου να δοθεί έμπρακτη απάντηση σε κάθε προσπάθεια, η οποία δημιουργεί, πολλές φορές, άκριτα και αφοριστικά, σκιές σε βάρος του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.
Με βάση τα παραπάνω, όπως προανήγγειλα στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής, σας ζητώ να προχωρήσετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία να επεξεργασθεί όλα τα ανωτέρω ζητήματα, να καταρτίσει και να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας, κινούμενη, όπως είναι αυτονόητο, στα όρια που χαράσσει το Σύνταγμα. Βασικό αντικείμενο της Διακομματικής Επιτροπής προτείνουμε να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των Κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους, στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή, καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες. Ανάλογες ρυθμίσεις θεωρούμε ότι πρέπει να προβλέπονται και για τους βουλευτές καθώς και τους υποψήφιους βουλευτές.
Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη προτάσεις που έχουν υποβληθεί, καθώς επίσης και προτάσεις που πρόκειται να υποβληθούν από όλα τα Κόμματα. Ζητούμε τη σύμπραξη όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, έτσι ώστε να καταλήξουμε από κοινού στις προσφορότερες ρυθμίσεις για την περαιτέρω θωράκιση του δημόσιο βίου και του δημόσιου τομέα».
Η αντίδραση των εργαζομένων στη Siemens
«Είναι αλήθεια πως όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα ηχούν σαν πένθιμο εμβατήριο στ αυτιά των εργαζομένων της Siemens στην χώρα μας», υπογραμμίζεται σε ανοικτή επιστολή του πρόεδρου εργαζομένων της Siemens Α.Ε και εκπρόσωπος εργαζομένων της Siemens Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια εργαζομένων της Siemens.
«Η αγωνία μας μέρα με τη μέρα μεγαλώνει καθώς βρισκόμαστε στο επίκεντρο της πιο αρνητικής δημοσιότητας που γνώρισε η Siemens Ελλάδας. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ευχόμαστε ν αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι αλλά και να επιτρέψει σ όλους εμάς, να συνεχίσουμε στην Ελλάδα να δημιουργούμε και να οραματιζόμαστε», επισημαίνεται στην επιστολή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr