Σύμφωνα με την Κομισιόν τα επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία παρατείνονταιέως το τέλος του 2009 είναι: «Οδικοί ’ξονες, Λιμένες, Αστική Ανάπτυξη», «Αγροτική Ανάπτυξη Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου», και «Αλιεία». Επίσης, παρατείνονται συγκεκριμένοι άξονες των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» (άξονες 1 και 4), «Σιδηρόδρομοι, Αστικές Συγκοινωνίες, Αεροδρόμια» (άξονες 2 και 3), «Ανταγωνιστικότητα» (άξονες 7 και 8), Περιβάλλον (όλοι οι άξονες πλην του 1ου), «Υγεία Πρόνοια» (άξονας 2), «Κοινωνία της Πληροφορίας» (άξονες 2 και 4), «Τεχνική Βοήθεια» (άξονες 2 και 3).
Να σημειωθεί ότι το αίτημα προς την Ε.Ε. υπέβαλε η Ελλάδα το Φθινόπωρο του 2007 και αμέσως μετά οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Δρόσο, ανέλαβαν το συντονισμό με τα υπόλοιπα Υπουργεία και τις υπηρεσίες τους, ώστε να τεκμηριωθεί το αίτημα, σύμφωνα με τα κριτήρια που είχαν τεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα κριτήρια αυτά ορίζουν ότι, για να δοθεί παράταση ενός άξονα προγράμματος, πρέπει να αποδειχθεί από την ελληνική πλευρά ότι η υλοποίησή του έχει επηρεαστεί άμεσα σε ποσοστό 30% από τις πυρκαγιές. Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός των αξόνων καλύπτει το 50% του προγράμματος, τότε δίδεται παράταση σε όλο το πρόγραμμα.
Το συνολικό αίτημα για την παράταση ήταν ύψους 1.455.000.000 ευρώ όσον αφορά την κοινοτική συνδρομή και το ποσό που έγινε δεκτόανέρχεται σε 1.374.000.000 ευρώ. Σε όρους δημόσιας δαπάνης που περιλαμβάνει και την εθνική συμμετοχή - το συνολικό αίτημα παράτασης ήταν 2.078.250.007 ευρώ και εγκρίθηκε το ποσό των 1.963.050.009 ευρώ.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση ενός έτους για τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου.Η εξέλιξη αυτή συνιστά μια σημαντική επιτυχία των αρμόδιων υπηρεσιών, τόσο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών όσο και των άλλων Υπουργείων,που επιτρέπει να ολοκληρωθεί με άνεση και με καλύτερες προϋποθέσεις το σύνολο των προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2009.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε: «Με συνεχείς προσπάθειες, αντιμετωπίζουμε από το 2004 τα προβλήματα και τις αστοχίες του παρελθόντος στην υλοποίηση του Γ ΚΠΣ. Είχαμε όλο αυτό το διάστημα μια στενή και δημιουργική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεργασθήκαμε για να σχεδιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων και παρεμβάσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του Γ ΚΠΣ. Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος της Ελλάδας για παράταση των προγραμμάτων του Γ ΚΠΣ, λόγω των περυσινών πυρκαγιών, διευκολύνει την επίτευξη του στόχου μας».
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσε: «Η απόφαση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη χώρα μας και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη ανταπόκρισή της στο ελληνικό αίτημα. Παράλληλα, όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συστηματική δουλειά που έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και στην άριστη συνεργασία και το συντονισμό με τα υπόλοιπα Υπουργεία και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χάρη στην αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας, η χώρα μας έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει κάτω από σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις τα προγράμματα του Γ ΚΠΣ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr