Πιο συγκεκριμένα, το 87,7% των Ελλήνων που πήραν μέρος στην Έρευνα δήλωσαν ότι θα άλλαζαν πόλη ή χώρα για εργασιακούς λόγους, ποσοστό υψηλότερο τόσο από τον παγκόσμιο Μέσο Όρο (78%), όσο και από τον Μέσο Όρο της περιφέρειας ΕΜΕΑ(75%). To Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιταλία είναι οι τρεις χώρες στις οποίες θα προτιμούσαν να μετοικήσουν οι Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα της Manpower, ενώ το 30,3% του ελληνικού δείγματος δήλωσε πρόθυμο να μετακινηθεί οπουδήποτε στον κόσμο.
Η Έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε on-line, τον Απρίλιο 2008,με τη συμμετοχή συνολικά 31,574 ατόμων από 38 διαφορετικές χώρες, μεταξύ αυτών και 1,079 Έλληνες, αποκαλύπτει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με το πώς οι εργαζόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τόπο διαμονής για μία θέση εργασίας
Κίνητρα και Διάρκεια Μετακίνησης
Η εξασφάλιση υψηλότερης αμοιβής αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο μετακίνησης για τους Έλληνες εργαζόμενους, σε ποσοστό 87,8%, ενώ ακολουθούν οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης με 71,7% και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη της σταδιοδρομίας με 67,5%. Παράλληλα, το 85,8% των Ελλήνων συμμετεχόντων θεωρούν πιο πιθανή μια μετακίνηση, στην περίπτωση που ο τωρινός τους εργοδότης χρηματοδοτήσει τη μετακίνηση αυτή. Τέλος, το 38,8% των Ελλήνων δήλωσαν πρόθυμοι να μετακινηθούν εντός ή εκτός της χώρας τους για πάντα, ενώ αμέσως επόμενη σε προτιμήσεις, με ποσοστό 37,6%, είναι η μετακίνηση διάρκειας 1 έως 3 ετών.
«Όλο και περισσότεροι Έλληνες θα επέλεγαν να αναζητήσουν μία θέση εργασίας μακριά από τη βάση τους. Μάλιστα, το 38,6% όσων συμμετείχαν στην έρευνά μας έχουν ήδη μετακομίσει τουλάχιστον μία φορά για επαγγελματικούς λόγους, εντός (69%)ή εκτός Ελλάδας (31%).Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι οι Έλληνες δεν μένουν αμέτοχοι στη νέα αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, σύμφωνα με την οποία το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζεικαι εργάζεται μακριά από την πατρίδα τους, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές και προοπτικές ανάπτυξης της σταδιοδρομίας τους», δήλωσε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower. «Αντιθέτως, εμφανίζονται διατεθειμένοι και πρόθυμοι να μετοικήσουν προκειμένου να διεκδικήσουν ενεργά ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον, σε ποσοστό που υπερβαίνει το μέσο όρο της περιφέρειας ΕΜΕΑ, καθώς επίσης και το μέσο όρο παγκοσμίως. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι οι μετακινήσεις εργαζομένων σήμερα δεν έχουν πολλά κοινά με τις μονόδρομες μεταναστεύσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Θα έλεγα πως η κατάσταση που διαμορφώνεται στις μέρες μας χαρακτηρίζεται από την μετακίνηση ταλέντων εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ζήτηση, με αποτέλεσμα η αγορά εργασίας να γίνεται όλο και περισσότερο παγκόσμια!».
Τα Σύνορα στην Παγκόσμια Αγορά Εργασίας
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πλέον πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας μετακίνησης για εργασιακούς λόγους είναι οι εργαζόμενοι από τις Φιλιππίνες (96%), την Ιρλανδία (93%), τη Βραζιλία (93%), την Πορτογαλία (92%), την Κολομβία (92%), την περιφέρεια του Μεξικού / Κεντρικής Αμερικής(92%) και το Περού (90%). Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση ηλικίας μετακίνησης, πιο δεκτικά στην προοπτική μίας αλλαγής στον τόπο διαμονής τους εμφανίζονται τα άτομα κάτω των 30 ετών που έλαβαν μέρος στην Έρευνα. Παράλληλα, οι άνδρες προτιμούν τις μακροχρόνιες μετακινήσεις (τέσσερα έως έξι χρόνια ή και περισσότερο), ενώ οι γυναίκες προτιμούν μετακινήσεις με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών και με διάρκεια από ένα έως τρία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα ισχυρότερα κίνητρα για μετακίνηση εντός ή εκτός της χώρας τους, οι συμμετέχοντες στην Έρευνα αναφέρουν τις υψηλότερες αμοιβές (82%), τη βελτίωση της σταδιοδρομίας τους (74%) και τις βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης (69.6%). Τέλος, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για εργασία είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ηΙσπανία.
Συμπληρωματικά στα αποτελέσματα της on-line Έρευνας για την κινητικότητα των εργαζομένων, η Manpower εξέδωσε το White Paper «Ανθρώπινο Δυναμικό Χωρίς Σύνορα» (http://www.manpower.com/ResearchCenter). Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει την πολυπλοκότητα της παγκόσμιας αγοράς εργασίας, το πώς οι εργοδό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr