Πιο αναλυτικά ο επικεφαλής του Συνδέσμου των Βιομηχάνων στην επιστολή του προς τα συνδικάτα τονίζει ότι η διαρκής αναζήτηση εξιλαστήριου θύματος στους «κερδοσκόπους» της επιχειρηματικής δράσης, δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο άλλοθι της πολιτικής αβελτηρίας ή ανεπάρκειας. Προσθέτει δε «Το κράτος πεισματικά συντηρεί βουλιαγμένες στα χρέηκρατικές επιχειρήσεις και καθυστερεί το άνοιγμα μεγάλων τομέων της οικονομίας στον ανταγωνισμό, επιβαρύνοντας τους πολίτες με συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων ή με πρόσθετα κρατικά δάνεια που ο πολίτης και πάλι πληρώνει».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Βιομηχάνων, οι οκτώ πληγές που δεν έχει καταφέρει να επουλώσει το κράτος είναι:
1. Ηπλήρης εφαρμογή του νόμου περί απολογισμού και διαφάνειας στις δημόσιες επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστεί η σπατάλη τους και να μειωθεί αντίστοιχα η ανάγκη για κρατική ενίσχυση που, τελικά, επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό όλων μας.
2. Η τολμηρή μείωση της γραφειοκρατίας, το κόστος της οποίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ 6,8% του ΑΕΠ όπως στοιχειοθετεί μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές.Η κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμά τους με συγκεκριμένους ετήσιους ποσοτικούς στόχους, έτσι ώστε να έχουν οι ενδιαφερόμενοι τον απαραίτητο χρόνο για την προσαρμογή τους.
4. Η ριζική αναμόρφωση των υπηρεσιών και διαδικασιών σε όλους τους οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Ταμεία), έτσι ώστε η κοινωνική πολιτική για την ανεργία να δώσει πράγματι δουλειές και οι δαπάνες να ενισχύσουν το εισόδημα εκείνων που το έχουν ανάγκη.
5. Η έναρξη ολοκληρωμένου ελέγχου στους ΟΤΑ, όπου κυοφορείται μια νέα δημοσιονομική κρίση, με στόχο τη μείωση της εξάρτησής τους από την κεντρική κυβέρνηση και τον κρατικό προϋπολογισμό.
6. Η ριζική εξυγίανση του σαθρού συστήματος λειτουργίας και προμηθειών των νοσοκομείων και τη δραστική μείωση των τεράστιων ελλειμμάτων τους.
7. Η άμεση ολοκλήρωση της απελευθέρωσης όλων των μεγάλων τομέων της οικονομίας με στόχο το άνοιγμά τους στον ανταγωνισμό και την ενεργή κατάργηση όσων προστατευτικών νόμων εμποδίζουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
8. Η δραστηριοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με έρευνες σε όλους τους βασικούς τομείς που απορροφούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό (υγεία, μεταφορές, εστίαση, στέγαση, εκπαίδευση), τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της και τη δημόσια διαβούλευση με στόχο την άμεση εφαρμογή των μέτρων που προκύπτουν.
Κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, «η πραγματικότητα, που συστηματικά αποσιωπάται, είναι ότι το ίδιο το Κράτος αποτελεί στη χώρα μας την πρώτη και βασική πηγή ακρίβειας, καθώς χαρίζει ψηφοθηρικά και ρουσφετολογικά προνόμια σεσυντεχνίες»:
- Το πανταχού παρόν Κράτος συντηρεί και διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της αδιάφανης και σπάταλης διαχείρισης, της συσσώρευσης ελλειμμάτων, της επαχθούς φορολόγησης, της παροχής ακριβών και υποβαθμισμένων υπηρεσιών.
- Το Κράτος καθορίζει τις τιμές συνολικά 95 βασικών υπηρεσιών, προϊόντων και αμοιβών κλειστών κυρίως επαγγελμάτων και, σε όλες τις περιπτώσεις, η παρέμβασή του οδηγεί σε μείωση του ανταγωνισμού και σε αύξηση των τιμών που εκτρέφει τον πληθωρισμό.
- Με την πολυνομία του και τη γραφειοκρατία του, το Κράτος αυξάνει την πολυπλοκότητα και το κόστος στη ζωή κάθε πολίτη, στη δράση κάθε επιχείρησης.
- Το Κράτος κρατά αγορές προστατευμένες από τον ανταγωνισμό και χαρίζει ψηφοθηρικά και ρουσφετολογικά προνόμια σεσυντεχνίες.
- Το Κράτος πεισματικά συντηρεί βουλιαγμένες στα χρέηκρατικές επιχειρήσεις και καθυστερεί το άνοιγμα μεγάλων τομέων της οικονομίας στον ανταγωνισμό, επιβαρύνοντας τους πολίτες με συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων ή με πρόσθετα κρατικά δάνεια που ο πολίτης και πάλι πληρώνει.
- Πάνω από τα μισά χρήματα που βγαίνουν κάθε μήνα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό πάνε σε λογαριασμούς του Κράτους και υπόκεινται σεπληθωριστικές στρεβλώσεις που προκαλεί η παρέμβαση του Κράτους.
&nbs
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr