Τελικά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έσωσε την κατάσταση και αποφεύχθηκε η αμείωτη κατάρρευση, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναστροφή των πιο δημοφιλών συναλλαγών κατά το 2008, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε πώληση χρηματιστηριακών εμπορευμάτων ευνοώντας άλλους τίτλους.
Ενώ αυτό είχε αρνητική επίπτωση στις τιμές των εμπορευμάτων, στα επενδυτικά κεφάλαια που επενδύονται σε χρηματιστηριακά εμπορεύματα και τις μετοχές που σχετίζονται με χρηματιστηριακά εμπορεύματα, αξίζει να επισημανθεί ότι δεν μας επηρεάζουν τέτοιες βραχυπρόθεσμες κινήσεις στις αγορές.
Η ζήτηση για φυσικούς πόρους παραμένει ισχυρή
Στη BlackRock, η Ομάδα Φυσικών Πόρων, κορυφαία του τομέα, εξετάζει τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν κατά τα επόμενα τρία έως πέντε έτη, με βάση την ανάλυση των τάσεων στην προσφορά και ζήτηση χρηματιστηριακών εμπορευμάτων. Αναλύοντας ένα στιγμιότυπο της τρέχουσας κατάστασης, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η ζωή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη: η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα, αποτελεί επίσης το μεγαλύτερο κράτος σε κατανάλωση φυσικών πόρων, δημιουργώντας σχεδόν τέλειο έδαφος για ισχυρές τιμές των εμπορευμάτων.
Επιπλέον, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό στον κόσμο, η Ινδία, αστικοποιεί τον πληθυσμό της με παρόμοιους ρυθμούς, ακολουθώντας κατά πόδας την Κίνα. Πράγματι, η Ινδία σκοπεύει να επενδύσει ποσό άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές από τώρα έως το 2013 για να υποστηρίξει αυτήν την τάση - δημιουργώντας και πάλι ευνοϊκό κλίμα για τις τιμές των χρηματιστηριακών εμπορευμάτων. Ακόμα και το πρώην ανατολικό μπλοκ ανανεώνει την παραμελημένη υποδομή της σοβιετικής εποχής με διψήφιους ρυθμούς αύξησης της οικοδόμησης.
Το μελανό σημείο στον ορίζοντα όσον αφορά στη ζήτηση είναι οι λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες. Εντούτοις, αποτελεί κοινή παρερμηνεία να πιστεύει κανείς ότι οι εν λόγω οικονομίες απετέλεσαν παράγοντα ώθησης της ζήτησης σε εμπορεύματα κατά τα τελευταία χρόνια και ο μειωμένος ρόλος των ΗΠΑ και άλλων ανεπτυγμένων κρατών στις αγορές εμπορευμάτων δεν αποτελεί νέα τάση. Πράγματι, η ζήτηση στις ΗΠΑ για χαλκό σημειώνει ουσιαστική ύφεση τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ και η ζήτηση αλουμινίου έχει σημειώσει πτώση, παρά το ευρύτερο σκηνικό στο οποίο παρουσιάστηκε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αλουμινίου κατά πλέον του 9% το 2007.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος είναι πλέον εξίσου σημαντικός, εάν όχι περισσότερο σημαντικός, με τον ανεπτυγμένο κόσμο ως προς τη ζήτηση σε εμπορεύματα και είναι αυτή ακριβώς η μεταβολή στην ισορροπία ισχύος που αποκάλυψε τους «bears».
Η αύξηση της προσφοράς αμβλύνθηκε
Η άλλη πλευρά της συνάρτησης είναι η προσφορά. Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων θα έχουν τελικά ως αποτέλεσμα την αύξηση της προσφοράς σε σημείο ώστε η αγορά να έχει πλεόνασμα και να πέσουν οι τιμές. Σε έναν τυπικό κύκλο στις τιμές των εμπορευμάτων αυτό διαρκεί από τρία έως τέσσερα έτη προτού το βελτιωμένο περιβάλλον των τιμών επιφέρει αρκετή νέα προσφορά ώστε να πιεστούν οι τιμές προς τα κάτω. Εντούτοις, αυτός ο κύκλος έχει ήδη διαρκέσει επτά χρόνια και για τα περισσότερα εμπορεύματα η προσφορά αμβλύνθηκε.
Όσον αφορά στο χρυσό, για παράδειγμα, η προσφορά των ορυχείων μειώθηκε κατά 6,4% από το ανώτατο σημείο στο οποίο είχε φθάσει το 2001. Τι περιορίζει την αύξηση της προσφοράς; Ή μας περιμένει απλώς στη γωνία και πρόκειται να μας εκπλήξει; Η απλή απάντηση είναι ότι η προσφορά για τα περισσότερα βιομηχανικά μέταλλα έχει πράγματι αυξηθεί και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά. Εντούτοις, η αύξηση της ζήτησης ήταν τόσο έντονη που επισκίασε αυτές τις επιπρόσθετες ποσότητες, αφήνοντας τις αγορές σε έλλειμμα.
Στο μέλλον, θα δούμε περαιτέρω αύξηση της προσφοράς, κυρίως στα σιδηρομεταλλεύματα, αλλά ταυτόχρονα προβλέπουμε πρωτοφανή επίπεδα διάσπασης της υφιστάμενης προσφοράς. Μόνο κατά το τρέχον έτος, υπήρξε ενεργειακή κρίση στη Νότια Αφρική, σοβαρές πλημμύρες στην Αυστραλία, λειψυδρία στη Χιλή και πολυάριθμες απεργίες στα μεταλλεία σε ολόκληρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr