Οπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ από το βήμα ενός επιχειρηματικού συνεδρίου στη Γαλλία, αποφασίστηκε οριστικά ότι ο αγωγός θα διέλθει από τη Σλοβενία και από την Αυστρία, οι οποίες και είχαν εκφράσει εξ αρχής πρόθεση να συμμετάσχουν στο project.
Η συμφωνία με τις χώρες αυτές επιτεύχθηκε- σύμφωνα πάντα με τον κ. Μίλερ- λίγες ημέρες νωρίτερα, στη διάρκεια του επιχειρηματικού συνεδρίου της Αγίας Πετρούπολης. Στο συνέδριο εκείνο ο βοηθός διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ είχε επισημάνει ότι «η ρωσική εταιρεία πρόκειται να υπογράψει σύντομα συμφωνία με την Αυστρία για την διέλευση του αγωγού από το έδαφός της, και ότι ως συντονιστής προτείνεται η αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV».
Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η Gazprom που πρόκειται να υλοποιήσει τον αγωγό South Stream μαζί με την ιταλική Eni, δεν θα συμπεριελάμβανε στα σχέδιά της την Αυστρία, καθώς η χώρα συμμετέχει στο ανταγωνιστικό με το ρωσο-ιταλικό έργο, αυτό του αγωγού Nabucco. Τελικά ωστόσο, η ρωσική πλευρά άλλαξε γνώμη.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπέγραψε στη Μόσχα τη συμμετοχή της Ελλάδας στο έργο του South Stream, με σκοπό ένα νότιο σκέλος του αγωγού να διέλθει από τη χώρα μας, και από εκεί να κατευθυνθεί, μάλλον υποθαλάσσια, προς την Ιταλία.
Το γεγονός είχε τότε προκαλέσει την έντονη δυσφορία των ΗΠΑ, που προωθούν τον ανταγωνιστικό του South Stream, αγωγό Nabucco ο οποίος θα μεταφέρει αέριο της Κασπίας προς την Ευρώπη.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι αντίθετη στη συμμετοχή της Ελλάδας στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream αντί του αγωγού Nabucco, επισημαίνοντας ότι οι δύο αγωγοί λειτουργούν συμπληρωματικά, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Ενωσης. Οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι η ουσιώδης διαφορά μεταξύ του South Stream και του Nabucco είναι ότι ο μεν πρώτος «παρέχει ακόμα περισσότερο αέριο από έναν παραδοσιακό προμηθευτή της Ενωσης, τη Ρωσία, ενώ ο δεύτερος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, μέσω της Τουρκίας.
Πρόκειται, για «μη παραδοσιακές» πηγές φυσικού αερίου για την Ενωση, που αντλεί τη συντριπτική πλειοψηφία του αερίου της από τη Ρωσία.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr