Nωρίτερα, την κατανόησή του έναντι των ελληνικών θέσεων αναφορικά με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξέφρασε απόψε, προσερχόμενος στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες. Στην ερώτηση αν συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος και αν υπάρχει προοπτική υπέρβασης του προβλήματος, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός απάντησε ότι κατανοεί τις ελληνικές θέσεις και συμπλήρωσε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει έδαφος για την επίλυση του προβλήματος με κοινά αποδεκτό τρόπο.
Στην εκτίμηση πως η είσοδος της Αλβανίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διευκολύνει τη μελλοντική τους ένταξη στην ΕΕ προέβη ο αρμόδιος για την διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ ''Είναι πολύ νωρίς για την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ'' φέρεται να δήλωσε πριν από λίγο η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ.
«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη σύνδεση ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταξη, όμως οπωσδήποτε πολλά από τα κριτήρια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν εκείνα για την ένταξη στην ΕΕ» σημείωσε ο Ρεν ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.
Παράλληλα, ''Κίνδυνο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια αν καθυστερήσει η πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ βλέπει ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σ.Μπερίσα'', σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters. Την ίδια ώρα, οι τελευταίες πληροφορίες στο Βουκουρέστι λένε ότι η διευθέτηση της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα αποτελέσει προϋπόθεση ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Στήριξη στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ
'Eκκληση να επιδειχθεί κατανόηση στα σοβαρά επιχειρήματα της Ελλάδας σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ έκανε, μιλώντας στη Βουλή των αντιπροσώπων, η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι,
«Πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για μένα», είπε η ιδρυτής και συμπρόεδρος της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της αμερικανικής Βουλής. «Όλα τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Μακεδονία είναι όνομα ελληνικό που προσδιορίζει τη βόρεια περιοχή της Ελλάδας εδώ και 2500 χρόνια», υπογράμμισε η κ. Μαλόνι.
«To 1944, το όνομα της περιοχής των Σκοπίων άλλαξε σε Μακεδονία ως μέρος της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας του Τίτο να αποκτήσει τον έλεγχο της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στη χρησιμοποίηση από τον Τίτο του ονόματος Μακεδονία εκείνη την εποχή. Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2004, μονομερώς και χωρίς προειδοποίηση, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία», συνέχισε η βουλευτής της Νέας Υόρκης.
«Μου προκάλεσε κατάπληξη και απογοήτευση το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος αντέστρεψε την έως τότε αμερικανική πολιτική για να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία μόλις δύο ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές του 2004 και πριν ολοκληρωθούν συνομιλίες μεταξύ των χωρών που επηρεάζονταν πιο άμεσα από αυτή την αλλαγή. Μαζί με τον πρώην βουλευτή Μάικλ Μπιλιράκη, εμείς και εξήντα οκτώ συνάδελφοι μας απευθύναμε επιστολή στον τότε Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εκφράζοντας τις ανησυχίες μας για την απόφαση αυτή και ζητώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επανέλθει στην επί μακρόν πολιτική του να αναφέρεται στην ΠΓΔΜ με τον τρόπο αυτό», είπε η κα Μαλόνι.
«Πιστεύω», συνέχισε, «ότι το όνομα Μακεδονία ορθά ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό και γι αυτό δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται από καμία άλλη χώρα. Η Ελληνική Μακεδονία είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς που είναι γνωστοί στον κόσμο και η ιστορία αυτού του ονόματος θα έπρεπε να αναγνωρίζεται και να γίνεται σεβαστή».
«Εγώ και οι βουλευτές Μπιλιράκης, Σαρμπάνης και Σπέις, έχουμε προτείνει το ψήφισμα της 356 της Βουλής, το οποίο εκφράζει την άποψη της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η ΠΓΔΜ θα έπρεπε να σταματήσει τη χρήση υλικών που παραβιάζουν τις προβλέψεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπογράφηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ, μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας, και οι οποίες αφορούσαν εχθρικές ενέργειες ή προπαγάνδα. Το ψήφισμα καλεί την ΠΓΔΜ να εργασθεί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ελλάδα για την επίτευξη της επί μακρόν πολιτικής επιδίω
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr