Η συζήτηση της πρώτης ενότητας των άρθρων του νομοσχεδίου (άρθρα 1-139) ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ με 152 ψήφους υπέρ, και 122 κατά (ψήφισαν 264 βουλευτές).
Η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά απαντώντας σε αναφορά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάνθηκε ότι η ρύθμιση του νομοσχεδίου για το Ταμείο των Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος "είναι ασύμβατη με το κοινωνικό δίκαιο", τόνισε πως οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος εντάσσονται στο εθνικό δίκαιο.
Η κα Πετραλιά αναρωτήθηκε αν με την αναφορά τους αυτή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν να βάλουν τον κ. Ζαν Κλόντ Τρισέ να νομοθετήσει για τους υπαλλήλους της ΤτΕ: "Εάν υπηρετείτε τους ξένους τραπεζίτες, να το πείτε εδώ. Εμείς δεν θα το κάνουμε", είπε η κα Πετραλιά, υπό τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην ΕΚΤ, αλλά η γνώμη που επικρατεί είναι ότι με τη θέσπιση της υποχρέωσης της ΤτΕ να καταβάλει το παραπάνω ποσό στο ΙΚΑ/ΤΕΑΜ δεν παραβιάζεται η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής εκτίμησε ότι έτσι εκτίθεται η χώρα, που "ετοιμάζεται να σκύψει το κεφάλι και να εισπράξει καρπαζιά". Η επιλογή σας, πρόσθεσε, είναι να βυθίσετε το ΙΚΑ και να στρέψετε τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση.
Στα δικαστήρια
Οι απεργίες μπορεί να φθίνουν μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η κινητοποίηση των συνδικάτων όμως παραμένει εργώδης καθότι μεταφέρουν τον αγώνα τους στις ελληνικές αλλά και τις κοινοτικές δικαστικές αίθουσες. Αλλωστε τα συλλαλητήρια της προηγούμενη Τετάρτης (τα οποία συγκέντρωσαν περισσότερο κόσμο ακόμη και από αυτά του 2001 που αφορούσαν στην πρόταση Γιαννίτση) αποτελούν μία "προίκα" που δεν μπορεί να πάει χαμένη.
Πράγματι για σήμερα, συνεχίζουν την αποχή από τα δικαστήρια οι δικηγόροι, έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι μηχανικοί του Δημοσίου συνεχίζουν να απέχουν από τις διαγωνισμούς έργων ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι μάλλον θέτουν το "όπλο παρά πόδας " Πεποίθηση των συνδικαλιστών είναι ότι πλέον θα πρέπει να γίνει συντήρηση δυνάμεων ενόψει και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τους εργοδοτικούς φορείς, για τις αυξήσεις του 2008.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των νομικών συμβούλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων μιλούν για νομικά προβλήματα στις διατάξεις που αφορούν στο πλαφόν του 20% στις επικουρικές συντάξεις, στον τρόπο ενοποιήσεων των ταμείων, στη διαμόρφωση νέων παροχών με μια απλή Υπουργική Απόφαση και στη διαχείριση των αποθεματικών ενός ταμείου από το διοικητικό συμβούλιο των υπερταμείων που δημιουργούνται".
Βέβαια αν αυτές οι διατάξεις "χτυπηθούν" δικαστικά είτε στα ελληνικά είτε στα κοινοτικά δικαστήρια τότε ακυρώνεται στην πράξη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση
Καθολική συμμετοχή στις απεργίες
Ως παρακαταθήκη των επόμενων κινήσεων τους θεωρούν οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την απόλυτη επιτυχία που καταγράφηκε στην απεργιακή κινητοποίηση της προηγούμενης Τετάρτης.
Για τη ΓΣΕΕ η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο ενώ η πορεία προς τη Βουλή χαρακτηρίζεται ως μεγαλειώδης.
Πράγματι στις δύο πορείες (ΠΑΜΕ & ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η συμμετοχή πρέπει να ξεπέρασε τους 150.000 ανθρώπους.
Ετσι η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μιλούν για συγκέντρωση πλήθους ξεπέρασε κατά πολύ την ανάλογη πορεία του 2001 που είχε ως επακόλουθο την απόσυρση των μέτρων Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό (που κινούνταν ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση).
Μετά την συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Βουλή όπου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον πρόεδρο της κ. Γιώργο Παπανδρέου καθώς και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Αλέκο Αλαβάνο συναντήθηκαν με τα Προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και με
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr