Στην Ελλάδα, έχουμε το παράδειγμα της Hyatt. Πλέον, όπως καταδεικνύεται από την επίκαιρη ανάλυση της Ernst &Young, την παρουσίασε ο κ. Γ. Μομφεράτος, επικεφαλής του τμήματος Corporate Finance του διεθνούς συμβουλευτικού ομίλου, δεν αποκλείεται, στις τόσο χαμηλές αποτιμήσεις που διαπραγματεύονται οι μετοχικές αξίες, να παρατηρηθούν επιθετικές εξαγορές, αλλάζοντας άρδην το κλίμα. Αλλωστε, η ρευστότητα των private equities προσεγγίζει το 1 τρις. δολάρια.
Οι συνολικές επενδύσεις των p.e. υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 800 δις. δολάρια το 2007, ενώ το 2006 είχαν διατεθεί για επενδύσεις στο κλάδο κεφάλαια που προσέγγιζαν τα 600 δις. δολάρια. Στην Ελλάδα, το είδος δεν είναι διαδεδομένο.
'Oσες ξένες επιχειρήσεις του κλάδου δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα μας, είτε η Apax με την ΤΙΜ, είτε η BC Partners με τη Hyatt, έγινε διότι στα σπλάχνα τους εργάζονταν έλληνες που έχουν γνώση της εντόπιας αγοράς. Ο ίδιος θεωρεί ότι η γραφειοκρατία, αλλά και η διαφθορά είναι δυνατόν να αναχαιτίσουν αυτού του είδους τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που είναι όμως, τόσο διαδεδομένες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Το μερίδιο της χώρας μας στην αγορά των private equities διαμορφώνεται μόλις στο 0,03% ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν στην Σουηδία διαμορφώνεται στο 1,44%, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 1,26% και στην Ολλανδία σε 1,05%.Ο ίδιος επισημαίνει ότι το νούμερο αυτό μπορεί να φαίνεται χαμηλό, αλλά αποτελεί τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη.
Η αύξηση της μέσης αξίας συναλλγών στις αγορές αποδεικνύει ότι private equities στοχεύουν πλέον σε μεγαλύτερες εταιρείες, ενώ έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται για επενδύσεις στους κλάδους καταναλωτικών αγαθών, χρηματο/οικονομικών υπηρεσιών και τηλεπικοινωνιών, ενδεχομένως και τραπεζών. Η συνολική αξία των δέκα μεγαλύτερων επενδύσεων από private equities στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια είναι περίπου 8,3 δις. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr