«Μεγάλοι χαμένοι» του νέου ασφαλιστικού συστήματος είναι οι εργαζόμενες μητέρες, οι λεγόμενοι «παλαιοί ασφαλισμένοι», δηλαδή οι ασφαλισμένοι από το 1982 έως του 1992, όσοι ήλπιζαν σε πρόωρη και υψηλή επικουρική ασφάλιση και όσοι επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν μετά το 2013 με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.
Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό έκτασης 220 σελίδων και 154 άρθρων προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Την ενοποίηση των ταμείων σε 13 από 133 που ήταν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για πέντε ταμεία κύριας ασφάλισης, έξι επικουρικής και δύο πρόνοιας. Τα πέντε κύρια ταμεία είναι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Αυτοαπασχολούμενων και το Ενιαίο ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
- Το όριο ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά αυξάνεται κατά 5 έτη στο 55ο έτος (από το 50ο που ήταν πριν), ενώ δεν υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη για τις μητέρες με τρία έως πέντε τέκνα. Από την άλλη πλευρά, αυξάνεται ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης- ο οποίος συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των τέκνων -και διαμορφώνεται ως όριο τα πέντε χρόνια από τα τέσσερα που ήταν προηγουμένως. Επιπλέον, οι εργαζόμενες μητέρες θα έχουν τη δυνατότητα λήψης άδειας διάρκειας ενός έτους με αποδοχές.
- Από το 2009 διαφοροποιείται το ποσοστό υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης για τους προ του 92 ασφαλισμένους με 35 χρόνια ασφάλισης και δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 20%. Επίσης, εάν τα έτη ασφάλισης είναι λιγότερα από 35 το ποσοστό της επικουρικής σύνταξης θα μειώνεται περαιτέρω.
- Όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το ΙΚΑ, τα απαιτούμενα ένσημα αυξάνονται σε 100 ετησίως από 50 που ήταν μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τους εργαζόμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα που ως απαιτούμενα ένσημα ορίζονται τα 80.
- Η πρόωρη συνταξιοδότηση καθίσταται πλέον οικονομικά ασύμφορη, καθώς η σύνταξη θα μειώνεται κατά 6% για κάθε έτος προ του ορίου ηλικίας. Από την άλλη, καθιερώνονται αντίστοιχα κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας, με προσαύξηση της σύνταξης κατά 3,3% για κάθε επιπλέον έτος παραμονής στην εργασία έως και το 68ο.
- Καταργείται από το 2013 η ρύθμιση για συνταξιοδότηση στα 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και όριο ηλικίας ορίζεται το 58ο έτος.
- Προβλέπεται ακόμη περίοδος χάριτος μέχρι το 2013, έτσι ώστε να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Εν συνεχεία προβλέπεται σταδιακή αύξηση με την προσθήκη εξαμήνων των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας ή της ηλικίας καταβολής της σύνταξης για όσους δεν έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από το 60ο έτος ηλικίας. Ειδικότερα, για τους εργαζομένους με 10.500 ένσημα το όριο ηλικίας επεκτείνεται στο 57ο από το 55ο. Το όριο ηλικίας για τους εργαζομένους με 7.500 ένσημα στα βαρέα επεκτείνεται στο 55ο από το 53ο. Η διάταξη για συνταξιοδότηση με 3.500 ένσημα παρατείνεται έως τις 31/12/2009.
- Δημιουργείται ακόμη Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών για τη μελλοντική κάλυψη των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος. Θα χρηματοδοτείται κατά 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, κατά 4% από τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ και κατά 10% από τους ετήσιους κοινωνικούς πόρους. Το ΑΚΑΓΕ θα παραμείνει «κλειδωμένο» μέχρι το 2019 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει να «πληρώνει».
- Όσον αφορά την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής από 1/6/2009 όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έχουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Ειδική Κάρτα Ασφάλισης.
- Τέλος, ειδική μνεία στην παρουσίαση της κ. Πετραλιά έγινε για τη σύνταξη των βουλευτών. Από την ερχόμενη εκλογική περίοδο λοιπόν, το δικαίωμα συνταξιοδότησης για τους βουλευτές θα κατοχυρώνεται στα 8 έτη από τα 4 στα οποία είναι σήμερα.
Δείτε εδώ ολόκληρο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Νεκταρία Σταμούλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr