Αύριο το πρωί το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί από την Υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά σε συνέντευξη τύπου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Ο Κώστας Καραμανλής περιέγραψε τους τρεις άξονες της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος:
’ξονας πρώτος: «Οι 133 φορείς και κλάδοι αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης (στους οποίους υπάγονται πάνω από το 90% των εργαζομένων) μειώνονται σε 13. Οι αναγκαίες αυτές δομικές αλλαγές, όχι μόνον δεν θα έχουν καμία αρνητική επίπτωση στις παροχές και τις υπηρεσίες, αλλά θα τις βελτιώνουν.
- Από τη Διοικητική μεταρρύθμιση δεν εξαιρείται κανένα απολύτως Ταμείο.
- Τα βασικά κριτήρια ενοποίησης ή ένταξης είναι το ομοειδές των εντασσόμενων.
- Η περιουσία (κινητή και ακίνητη) των Ταμείων εντάσσεται ως αυτοτελής λογαριασμός, που διατηρείται και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους».
’ξονας δεύτερος: «Γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις δεκαετιών. Γίνονται διορθωτικές κινήσεις σε ακραίες και κοινωνικά άδικες περιπτώσεις, δίχως να θίγονται τα γενικά όρια ηλικίας. Ταυτόχρονα, δίνονται κίνητρα παραμονής στην εργασία, για όσους το επιθυμούν.
- Οι διορθωτικές κινήσεις στις στρεβλώσεις στα ειδικά όρια ηλικίας και τις ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφαρμόζονται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Οι περισσότερες ξεκινούν από το 2013.
- Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνονται οι εισφορές.
’ξονας τρίτος: «Προωθούμε θεσμικές καινοτομίες. Εισάγουμε νέους θεσμούς, που δημιουργούν στέρεες βάσεις για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Ανάμεσα στ΄ άλλα...
Πρώτον: Δημιουργούμε το Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών. Κάθε χρόνο το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, το 4% από το ΦΠΑ και το 10% του κοινωνικού πόρου (από όσα Ταμεία διαθέτουν κοινωνικό πόρο) θα συγκεντρώνονται στο Κεφάλαιο αυτό, το οποίο θα παραμείνει ακέραιο έως το 2019.
Δεύτερον: Θεσμοθετούμε Κεντρικό Έλεγχο όλου του Συστήματος Απασχόλησης -Συνταξιοδότησης- Περίθαλψης. Κάθε πολίτης θα έχει μία κάρτα με ένα μοναδικό αριθμό, που θα είναι απολύτως απαραίτητος για να εργασθεί, να συνταξιοδοτηθεί ή να τύχει περίθαλψης.
Τρίτον: Θεσμοθετούμε νέες συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητας και τη συμφιλίωση οικογενειακής και εργασιακής ζωής.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, μεταξύ των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ακόμη ότι:
- Το συνταξιοδοτικό καθεστώς για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ως το 2013 δεν μεταβάλλεται, αλλά από το 2013 και μετά, σταδιακά, τα ειδικά όρια ηλικίας, τα οποία ισχύουν σε κάποιες περιπτώσεις, εξομοιώνονται με τα γενικά όρια που είναι το 65ο έτος για τους άνδρες και το 60ό για τις γυναίκες.
Επίσης, από το 2013 μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες χορηγούνται σήμερα, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνουν το 30% ως 35% της κύριας σύνταξης.
Για τον υπολογισμό της σύνταξης κάθε συνταξιούχου θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πενταετία που έχει καλύψει ως εργαζόμενος μισθολογικά τα δέκα τελευταία χρόνια πριν βγει στη σύνταξη. Ειδικά για τους δημοσιογράφους, θα υπολογίζεται η καλύτερη μισθολογικά διετία της τελευταίας δεκαετίας προ της συνταξιοδότησης.
Θα καθιερωθεί ακόμη η δυνατότητα παραμονής στην εργασία και πέραν του 65ου έτους με πρόσθετα κίνητρα αύξησης της σύνταξης του ασφαλισμένου. Με το νέο σύστημα εξάλλου δεν θα ισχύει το όριο ηλικίας για όσους θελήσουν να συνταξιοδοτηθούν και έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας, έστω και με διαδοχική ασφάλιση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr