Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι ενώ σε ένα υγιές αναδιανεμητικό σύστημα η σχέση εργαζομένων-συνταξιούχων πρέπει να 4 προς 1, στη χώρα μας σήμερα βρίσκεται στο 1,75 προς 1. Πέρυσι δόθηκαν 14,6 δις ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ενώ φέτος θα δοθούν 17,9 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα διατίθεται το 12,% του ΑΕΠ για συντάξεις και μετά από 40 χρόνια θα απαιτείται το 25% που θα σημαίνει την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Όλα αυτά οφείλονται στις αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις, στην ανεργία και την αδήλωτη εργασία και στον παραλογισμό του Ασφαλιστικού συστήματος, όπως λειτουργεί σήμερα.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πλαίσιο των αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι προτάσεις βασίζονται σε τέσσερις αρχές:
-την αναδιάρθρωση του συστήματος στους 3 βασικούς πυλώνες του, την κύρια ασφάλιση, την επικουρική ασφάλιση την επαγγελματική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία (η ιδιωτική ασφάλιση χαρακτηρίστηκε ως συμπληρωματική),
-την εγγύηση από το κράτος της καταβολής των παροχών και των συντάξεων σε όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους,
-την διατήρηση του δημόσιου, αναδιανεμητικού και υποχρεωτικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος,
-την διατήρηση αμετάβλητων των θεμελιωδών παραμέτρων του συστήματος, όπως τα γενικά όρια της ηλικίας (δεν αυξάνονται), το ύψος των εισφορών (δεν αυξάνεται), το ύψος των συντάξεων (δεν μειώνεται), τα «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα (δεν θίγονται). Οι περισσότερες μεταβολές θα ξεκινήσουν μετά από μακρές μεταβατικές περιόδους κα θα ολοκληρωθούν σταδιακά.
Η κύρια παρέμβαση της κυβέρνησης αφορά στην αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης του συστήματος των 155 ασφαλιστικών φορέων και κλάδων. Από τη μία θα δημιουργηθούν νέοι ασφαλιστικοί φορείς με ενοποιήσεις «συγγενών» ταμείων και από την άλλη θα ενταχθούν φορείς και κλάδοι σε υφιστάμενους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό,
1.Θα συγκροτηθεί ενιαίαδιοίκηση για κάθε νέο ασφαλιστικό οργανισμό με συμμετοχή εκπροσώπων των εντασσομένων επαγγελματικών κλάδων.
2.Θα δημιουργηθούν ενιαίες διευθύνσεις και ενιαίοι ισχυρότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
3.Θα τηρούνται ειδικοί διακριτοί λογαριασμοί για κάθε εντασσόμενο ταμείο για να μην αναμιγνύεται η περιουσία των ελλειμματικών και των υγιών ταμείων. Ολοι οι εντασσόμενοι φορείς και κλάδοι θα διατηρούν την οικονομική και λογιστική αυτοτέλειά τους.
4.Δεν θα θιγούν η υπηρεσιακή σχέση, η μισθολογική κατάσταση και η εξέλιξη του προσωπικού που υπηρετεί στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
5.Δεν θα μεταβληθούν οι όροι, οι προϋποθέσεις, το ύψος και το είδος των παροχών των φορέων και κλάδων που θα ενοποιηθούν.
Ειδικότερα για τους 133 φορείς και κλάδους που εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι θα ομαδοποιηθούν δραστικάσε έναν περιορισμένο αριθμό φορέων κύριας ασφάλισηςκαι το ίδιο θα γίνει με τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και τους φορείς πρόνοιας και υγείας.
Ο πρωθυπουργός υιοθέτησε επίσης την ιδέα του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών με στόχο τη δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης μετά το 2019. Το συγκεκριμένο ταμείο θα χρηματοδοτείται από το 10% των ετήσιων συνολικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, από το 4% των ετησίων εσόδων του ΦΠΑ και από το 10% των ποσών που εισπράττουν κάποιοι φορείς κοινωνικής ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους.
Τέλος, ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα θεσπιστούν μέτρα για την προστασία της μητρότητας, ειδικά για τις μητέρες με μικρά παιδιά. Θα θεσπιστούν επίσης κίνητρα για παραμονή στην εργασία τρία χρόνια πέραν του ορίου συνταξιοδότησης και ταυτόχρονα θα θεσπιστούν αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Δείτε εδώ το κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr