Το προφίλ της Ελλάδας αποτυπώνεται στη φετινή ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ευημερία, με συγκριτικά αποτελέσματα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη αλλά και τις υπόλοιπες 34 χώρες μέλη του Οργανισμού που συμμετείχαν στην έρευνα.
Μια πρώτη γεύση προσφέρει ο «τροχός της ευημερίας», που δείχνει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της χώρας μας με βάση 11 συνιστώσες: Εισόδημα και πλούτος, στέγαση, εργασία και ποιότητα απασχόλησης, υγεία, γνώση και δεξιότητες, ποιότητα περιβάλλοντος, υποκειμενική ευημερία, ασφάλεια, ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κοινωνικές σχέσεις και συμμετοχή στα κοινά.
Το απογοητευτικό είναι ότι η Ελλάδα έχει αρνητικές επιδόσεις, δηλαδή κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, σε τουλάχιστον έναν υποδείκτη από κάθε συνιστώσα: Στις εισοδηματικές ανισότητες, τα νοικοκυριά με υπερβολική στενότητα χώρου, τη μισθολογική ψαλίδα ανδρών-γυναικών, τις υπερωρίες, την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, τη συμμετοχή στις εκλογές.
Η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές εισοδηματικές ανισότητες στη χώρα, ενώ οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες. Παράλληλα, πολλά νοικοκυριά ζουν σε συνθήκες περιορισμένου χώρου, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής. Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες εργαζόμενους, καθώς οι πολλές ώρες εργασίας και οι χαμηλοί μισθοί καθιστούν δύσκολο να βρουν χρόνο για προσωπική ζωή και κοινωνικές δραστηριότητες.
Στον τομέα του εισοδήματος και της εργασίας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, οι πραγματικοί μισθοί (δηλαδή η αγοραστική δύναμη των μισθών) έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και του αυξανόμενου πληθωρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, με περισσότερους από το 65% των πολιτών να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Συγκριτικά, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το 2010.
Βάσει των στοιχείων που αφορούν στα μισθολογικά θέματα, η Ελλάδα έχει τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ καταγράφει τον τρίτο χειρότερο μισθό ανάμεσα σε 35 χώρες, μετά το Μεξικό και την Κολομβία.
Στον τομέα της κοινωνικής ευημερίας, η Ελλάδα παρουσιάζει απογοητευτικές επιδόσεις. Η εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική παραμένει πολύ χαμηλή, με μόλις το 21% των νομοθετών και αιρετών να είναι γυναίκες, ποσοστό ίδιο με το 2010. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση είναι επίσης χαμηλή, καθώς 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις. Επιπλέον, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς άλλους ανθρώπους έχει επιδεινωθεί, με την πλειονότητα των πολιτών να νιώθει καχύποπτη.
Ο μόνος τομέας στον οποίο διαπρέπουμε, από την «πίτα» του ΟΟΣΑ είναι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, δείχνοντας ότι παραμένουμε ένας εξωστρεφής λαός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr